Datum:

Nijmegen herdenkt zijn bevrijders met speciale Sunset March

Ter gelegenheid van de herdenking van 75 jaar Market Garden kent de dagelijkse Sunset March op zaterdag 21 september 2019 een bijzonder karakter. Dit als eerbetoon van Nijmegen aan onze bevrijders.

Nijmegen is dankbaar voor de bevrijding van de stad in 1944. Dit willen we laten zien door met zoveel mogelijk Nijmegenaren een bijzondere Sunset March te lopen op zaterdagavond 21 september vanaf 19.00 uur. Om iedereen de kans te geven mee te doen, is de route die zaterdag wat aangepast. Vanaf het verzamelpunt op het NYMA-terrein gaan deelnemers naar de brug. Halverwege de brug gaan ze via de trap naar het stadseiland, om over de Zaligebrug naar het monument aan de Oosterhoutsedijk te lopen. Hier kunnen bloemen gelegd worden. De gehele route zal omlijst worden door speciale lichteffecten op de brug en operamuziek vanaf het water. De namen van de 48 gesneuvelde militairen worden die avond geprojecteerd en we brengen hen symbolisch alsnog naar de overzijde; ze maken die avond de oversteek die ze nooit voltooid hebben, alsnog af. Op onderstaande illustratie is te zien hoe een en ander er die avond zal uitzien.

De Sunset March wordt afgesloten op het NYMA-terrein waar Bencha Theater een afsluitende voorstelling geeft. Op dit moment hebben ongeveer 800 mensen aangegeven mee te zullen lopen.

Over de Sunset March

De Sunset March is sinds 19 oktober 2014 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. In Nijmegen is in 2013 een nieuwe stadsbrug geopend; de Oversteek. De brug ligt vlakbij het deel van de Waal waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen tijdens operatie Market Garden de Waal zijn overgestoken. Tijdens deze zogenaamde “Waalcrossing” zijn 48 geallieerde militairen omgekomen. De naam van de brug is een eerbetoon aan deze militairen.

De verlichting van de Oversteek is heel speciaal. Er staan 48 paren lichtmasten op de brug. Rond het tijdstip van zonsondergang worden deze lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken. Iedere avond, als het eerste paar lichtmasten wordt ontstoken, loopt een veteraan de Sunset March mee in het tempo waarin de lichten aangaan.

Herdenkingsweekend

Behalve de bijzondere Sunset March vindt vrijdag 20 september om 13.30 uur op de Oosterhoutsedijk de officiële herdenking van de Oversteek plaats. Daarnaast kunnen mensen het gehele weekend (van 20-22 september) de vrijheid vieren tijdens het festival Beleef de Oversteek op het NYMA-terrein. Meer informatie op www.nijmegen.nl/herdenkt

Aanmelden

Vanwege de verwachte belangstelling is het nodig aan te melden voor deze Sunset March. Dit kan via www.nijmegen.nl/herdenkt of via https://sunsetmarch2019.eventbrite.nl Daar is ook alle info te vinden over precieze route en tijden en parkeermogelijkheden.