Datum:

Wie wordt Nijmegenaar van het Jaar 2018?

Op 7 januari 2019 wordt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen traditiegetrouw de ‘Nijmegenaar van het jaar’ bekend gemaakt. Met deze prijs, die deze keer voor de 11e keer wordt uitgereikt, wil de gemeente Nijmegenaren eren die afgelopen jaar een bijzondere prestatie met uitstraling voor de hele stad leverden. De 3 kandidaten die deze keer in aanmerking komen voor de eretitel ‘Nijmegenaar van het jaar’ zijn Linda van Aken, Maria van den Muijsenbergh en Margot Ribberink.

Nijmegenaren konden zoals ieder jaar de afgelopen tijd kandidaten opgeven voor de titel ‘Nijmegenaar van het jaar’. Een onafhankelijke voordrachtscommissie maakte uit alle kandidaten een voorselectie van 5 kandidaten. Het digitale stadspanel, met ongeveer 4000 Nijmegenaren, nomineerde 3 kandidaten en wees de winnaar aan.

De kandidaten zijn (in alfabetische volgorde):

Linda van Aken

Linda van Aken van de Vincentiusvereniging Nijmegen zet zich 60 uur per week in voor de mensen in Nijmegen. Zij vindt dat ieder mens telt en zo helpt zij tegen armoedebestrijding en eenzaamheid. Zij zorgt er voor dat bezoekers te eten krijgen en organiseert talloze activiteiten voor hen.

Maria van den Muijsenbergh

Maria van den Muijsenbergh is drijvende kracht achter de Stichting Wereld Vrouwenhuis van Nijmegen. Het doel van de Stichting: het ondersteunen, opvangen en begeleiden van dakloze vrouwen in de omgeving Nijmegen. Hert gaat om vrouwen zonder verblijfsvergunning die op medische gronden geïndiceerd zijn en voor opvang en begeleiding geen beroep kunnen doen op andere voorzieningen. Sinds 2018 beschikt de Stichting dankzij de inzet van Maria over een 2e huis in Lent zij een veilig onderkomen vinden. Ook was zij in 2018 de initiator van een trainingsprogramma voor de vrijwilligsters van het wereldvrouwenhuis ‘Op kracht komen’.

Margot Ribberink

Weervrouw Margot Ribberink heeft zich in 2018 heel hard ingezet om mensen in beweging te krijgen op het gebied van klimaatadaptatie en energietransitie. Ze vertelt het verhaal van de klimaatverandering op een begrijpelijke en voor iedereen verstaanbare manier. Ze is actief voor het windpark Nijmegen-Betuwe en propageert het verruilen van steen in de tuin voor groen. Ze maakt mensen bewust dat het tijd is voor verandering en aanpassing van ons gedrag om de vervuiling terug te dringen.

Eerdere winnaars

De titel Nijmegenaar van het jaar is (sinds de start in 2008) gegaan naar

  • 2008 Said Achouitar (Initiatiefnemer vrijwilligersproject Futsal Chabbab)
  • 2009 Prof. dr. Sijbrand de Jong (Initiatiefnemer Cosmic Sensation)
  • 2010 Mia Schoffelen (oprichter Nijmeegse School’s Cool)
  • 2011 Prof. dr. Bas Bloem (Zorgheld van het Jaar 2011)
  • 2012 Roland van der Hoek (Nijmegen4KidsRights)
  • 2013 Rob Jaspers (verslaggever Gelderlander)
  • 2014 Toine Tax, (directeur poppodium Doornroosje),
  • 2015 Hendrik-Jan Derksen (online community Welcome to Nijmegen) 
  • 2016 Eugenie Aartsen (Stichting gratis2dekansje)
  • 2017 Rhea Elise Khoeblal (organisator Buiten Spelen piano’s)