Datum:

Online hackathon Nimma Hacks

Op 11 juli 2020 vond de allereerste en zeer geslaagde online hackathon van Nijmegen plaats: Nimma Hacks. 15 teams (52 deelnemers) hadden 24 uur de tijd om aan de hand van verschillende probleemstellingen innovatieve en creatieve concepten te bedenken en te pitchen voor een jury bestaande uit wethouder Monique Esselbrugge, Teddy Vrijmoet (Lindenberg), Gert-Jan Willems (UTS Verkroost) en Kees Aalbers (Landgoed Brakkesteyn). 

Hackathon

De aanleiding van deze hackathon was de coronacrisis die veel Nijmeegse ondernemers dwingt om anders na te denken over hun huidige bedrijfsvoering. Een crisis die vraagt om oplossingen en nieuwe ideeën voor de toekomst van Nijmegen. Teams kregen de kans om zich in te schrijven voor een van de drie verschillende beroepsthema’s: Horeca, Cultuur & Entertainment en Logistiek & Duurzaamheid. Tijdens de 24 uur durende hackathon kregen alle teams de tijd om te sparren en te overleggen met experts uit diverse vakgebieden. 

Om de 24 uur door te komen werden deelnemende teams gedurende het online event verrast met uitdagingen en attenties (van kleine gezelschapsspelletjes tot verse pizza’s) die bij de teams thuis werden bezorgd.

De gemeente Nijmegen stelde een totale prijzenpot van €10.000,- ter beschikking voor de creatiefste en meest innovatieve ideeën en teams. Ook StartUp Nijmegen stelde een prijs beschikbaar: het winnende team krijgt een jaar lang professionele begeleiding. 

Vier winnaars

Winnaar Horeca

Team: Hacktisch
Concept: businessintonijmegen.nl

Team Hacktisch bedacht een online platform dat de Nijmeegse horeca een boost kan geven. Het is gericht op nieuwe bezoekers: zakelijke groepen die niet in Nijmegen móeten, maar er wíllen zijn. Geen zakelijke reizigers die onze stad bezoeken voor een congres of afspraak, maar Nederlandse teams van 5 tot 30 personen die willen brainstormen in een inspirerende omgeving, werken aan een teamsprint of gewoon willen bijkletsen met collega's: de zogeheten ‘Bleisure-bezoekers’. Op de website businessintonijmegen.nl zouden werkgevers, HR-managers of enthousiaste werknemers binnen 5 minuten hun op maat gemaakte bezoek naar Nijmegen kunnen boeken.

Winnaar Cultuur & Entertainment
 

Team: Nooit of te Nimma.
Concept: De Cultuurdag 
Alleen al om hun creatieve teamnaam maakte team Nooit of te Nimma al een kans om met een prijs naar huis te gaan, maar vooral hadden zij een goed concept bedacht. Een jaarlijkse Cultuurdag om (nieuwe) studenten, bewoners en/of buitenlandse bezoekers kennis te laten maken met de brede cultuursector in Nijmegen. 

Winnaars Logistiek & Duurzaamheid


Team: ORM
Concept: De Duurzame Bezorger    
De Duurzame Bezorger richt zich op het duurzamer maken van bezorgdiensten. De huidige mindset van de consument anno 2020 draagt niet bij aan duurzaamheid en daar willen zij verandering inbrengen. Hoe? Met een nieuw en groen label. Een label dat ervoor moet zorgen dat de consument bewust wordt van de bezorgservice en zelf bepaalt hoe duurzaam de bezorging van zijn/haar pakketje is. 

Team: Circus Voila
Concept: Circus LoLo
Het idee van Circus Voila is o.a. om een Hub aan de rand van Nijmegen-Noord te plaatsen, die de structurele toename van online aankopen en de groeiende stroom van verkeer in de woonwijken tegen gaat. Met een app hopen zij het consumentengedrag zodanig te beïnvloeden zodat zij kiezen voor duurzame opties in het gehele bezorgproces van pakketjes en dergelijke.

Winnaar StartUP Nijmegen prijs


Team: A-Team
Concept: Nijmegen Going Global
Dit internationale team won de prijs van StartUp Nijmegen. Zij willen Nijmegen op cultureel vlak zowel nationaal als internationaal op de kaart zetten, met hulp van De Lindenberg. Door meer te focussen op bijvoorbeeld internationale cursussen willen zij de betrokkenheid van buitenlandse toeristen/studenten in Nijmegen optimaliseren. 

Vragen

Vragen over deelname aan de hackathon? Mail dan naar jessie@agency-x.nl

De hackathon wordt georganiseerd door Opgemerkt & Agency-X in opdracht van de gemeente Nijmegen.