Datum:

Open brief burgemeester Bruls

Beste Nijmegenaren,

Wat hebben we de afgelopen twee jaar enorm veel meegemaakt met zijn allen. Door corona delen we  een gezamenlijke ervaring en daarbinnen heeft ieder zijn eigen verhaal. Mensen werden ziek en hebben dierbaren verloren, de zorg  kraakte in al zijn voegen, ondernemers en werknemers in veel verschillende branches hebben het enorm moeilijk gehad en in veel gevallen is dat nog steeds zo. Velen werkten vanuit huis, ouders en verzorgers gaven -met ondersteuning van school- thuisonderwijs, studenten zaten vooral op hun kamers en ouderen mochten geen bezoek ontvangen in het verzorgingshuis.  En daarbij opgeteld: het dagelijks leven werd er voor iedereen door alle beperkingen ook niet leuker en makkelijker van. We hebben elkaar echt gemist. En de coronacrisis heeft heel veel van ons gevraagd. Ik heb veel van uw verhalen gehoord en ik zie hoe moeilijk u het heeft gehad en nog steeds heeft. 

Er lijken nu betere tijden te komen. Er gloort licht aan de horizon voor ons allemaal. Nederland gaat steeds verder van het slot en we kunnen elkaar weer gaan ontmoeten. Dit is een mooi moment om nog eens nadrukkelijk te zeggen hoe trots ik ben op u, op alle Nijmegenaren. De veerkracht die we de afgelopen periode hebben getoond, het doorzettingsvermogen en de flexibiliteit om er het beste van te maken, de manier waarop we naar elkaar hebben omgekeken en elkaar hebben geholpen om het vol te houden, de naleving van de maatregelen, hoe moeilijk soms ook; we hebben ons er tot nu toe samen doorheen geslagen. En dat zullen we blijven doen, ook nu. Of misschien wel: juist nu. 

Want nu het leven door versoepelingen steeds meer op ‘normaal’ zal gaan lijken,  wil ik graag vragen om uw blijvende aandacht voor de ander. Laten we niet over elkaar struikelen op weg naar de uitgang, maar het dagelijks leven ook weer samen oppakken. Kijk naast u en achterom, om te zien of er mensen achterblijven die u kunt helpen. Mensen die eenzaam of kwetsbaar zijn. Die op dit moment niet de kracht hebben om mee te bewegen, maar wel snakken naar perspectief en naar echt, menselijk contact. 

We gaan op dit moment toe naar een fase waarin we op een andere manier omgaan met het virus. We weten nog niet precies hoe het verder zal gaan. Zeker is dat we aandacht moeten houden voor het blijvende leed dat is aangericht; ziekte en rouw, de psychische nood, de eenzaamheid, de long covid, de faillissementen. Met het land gaat nu ook Nijmegen van het slot. We hebben tijdens de crisis naar elkaar omgekeken, laten we dit blijven doen. Ook deze stap zetten we samen.

Het voorjaar komt eraan;  van oudsher een seizoen vol nieuw leven, licht en hoop. En dat is meer welkom dan ooit. Het is echter verdrietig om te moeten constateren dat we nu in Europa alweer met een zware crisis geconfronteerd worden. Mijn gedachten gaan deze week ook uit naar de mensen in Oekraïne.

Ik wens u ondanks deze laatste sombere berichten allen een mooie lente toe en kijk er naar uit u weer echt te kunnen ontmoeten om te horen hoe het gaat! 

Hubert Bruls
Burgemeester van Nijmegen