Datum:

Bevrijdingsvuur trekt naar Nijmegen

Donderdag 6 februari trekt het bevrijdingsvuur van Wageningen via Arnhem naar Nijmegen. Daar zal het 75 uur branden als onderdeel van het jongerenprogramma Free Future, dat gehouden wordt in het kader van 75 jaar vrijheid.

De gehele week herdenken, beleven en bediscussiëren jongeren in Nijmegen het thema Vrijheid. Dit in het kader van Gelderland herdenkt 75 jaar vrijheid. Een onderdeel is het overbrengen van het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Nijmegen, waar het 75 uur zal branden en waar om het vuur talloze activiteiten plaatsvinden onder de naam Into the Fik.

Het vuur vertrekt donderdag 6 februari om 13.15 uur vanaf het vrijheidsmonument aan de Generaal Foulkesweg in Wageningen. In aanwezigheid van locoburgemeester Lara de Brito en Rudy de Jager, directeur van Wageningen45, zal Free Future-ambassadeur Emma Wortelboer vanuit een hoogwerker de vrijheidsfakkel aansteken. Daarna vertrekken 10 jonge hardlopers met het vuur naar Nijmegen. Onderweg doen ze om 15.15 uur Arnhem aan, waar ze door de Gelderse gedeputeerde Peter van ’t Hoog en vertegenwoordigers van de gemeente Arnhem ontvangen worden bij Airborne at the Bridge. Vervolgens trekken de lopers naar Nijmegen, waar zij om 17.15 uur arriveren bij de Honig. Direct aansluitend wordt het vuur meegedragen tijdens de Sunset March, waarbij Emma Wortelboer ook zal meelopen. Na de Sunset March vertrekt het vuur naar de Honig, waar wethouder Noël Vergunst de lopers verwelkomt. Emma Wortelboer zal het vuur al vuurspuwend in de daarvoor bestemde schaal ontsteken.