Datum:

Eerste beheerde parkeerplekken voor bakfietsen in centrum Nijmegen

Fietsenstalling Bisschop Hamerstraat beschikt vanaf vrijdagmiddag 4 september over 8 parkeerplaatsen voor bakfietsen. Wethouder Harriƫt Tiemens nam vandaag de eerste plek in gebruik.

Dit zijn de eerste exclusief gereserveerde parkeerplekken voor bakfietsen in een beheerde stalling in het stadscentrum. Op het Hertogplein voor de deur van Speelgoedzaak De Regenboog zijn 3 parkeervakken voor bakfietsen in de openbare ruimte. Er komen ook bakfietsparkeerplekken in de nieuw te maken fietsenstalling op -1 in (auto)parkeergarage Kelfkensbos. Die stalling is volgend jaar klaar.

Snelle groei fietsgebruik

De gemeente stimuleert fietsgebruik omdat het aantal inwoners van Nijmegen nog steeds toeneemt, maar de beperkte ruimte in de stad groeit niet mee. Daarom is het belangrijk dat mensen de auto vaker laten staan en zich op andere manieren door de stad verplaatsen, zeker op de kortere afstanden. De fiets moet daarbij een aantrekkelijke alternatief zijn. Fietsen is gezond, duurzaam, neemt weinig ruimte in en zorgt ervoor dat we sneller van a naar b kunnen. Steeds meer mensen kiezen vaker voor de fiets. In 2019 fietsten bijna 22% meer mensen door de stad dan het jaar ervoor. Die extra fietsen moeten wel ergens staan. Daarom komen er in de komende jaren zo'n 4100 nieuwe plekken bij in de fietsenstallingen bij drukbezochte gebieden zoals het station en de binnenstad. Daar horen ook extra voorzieningen bij zoals oplaadpunten en ruimte voor speciale fietsen zoals bakfietsen.