Datum:

Nieuwe bestemming voormalig Belastingkantoor Stieltjesstraat

Per 1 september 2018 huurt de gemeente Nijmegen het voormalig Belastingkantoor aan de Stieltjesstraat voor de komende 9 jaar. Het college van B&W vraagt een omgevingsvergunning aan om het gebouw een woonbestemming te geven. Het plan is om vanaf eind 2018 ongeveer 110 woonruimtes in het gebouw te verhuren aan mensen die vanwege bijzondere omstandigheden met spoed een woning zoeken en in het huidige aanbod (op korte termijn) geen betaalbare woning vinden. De twee uitbouwen aan de voorkant van het gebouw kunnen gebruikt worden voor maatschappelijke activiteiten. 

Het college van B&W  wil een plek bieden aan een mix van mensen die een tussenstap in hun wooncarrière maken; bijvoorbeeld mensen die vanuit een zorginstelling een woning zoeken en (tijdelijk) zorg en woonbegeleiding nodig hebben. Maar dit kunnen ook jongeren en alleenstaanden zijn die niet terecht kunnen bij de SSH&, en/of niet voldoende inschrijftijd of geld hebben voor een sociale huurwoning. Daarnaast kunnen vergunninghouders, gescheiden mensen en bijvoorbeeld expats in aanmerking komen.

Deze woonvorm is nieuw in Nijmegen, maar niet nieuw in Nederland. Wethouder Bert Frings: “De verwachting is dat deze woonvorm geschikt is voor veel verschillende mensen die op een of andere manier gebaat zijn bij een soort van samen wonen tegen een redelijke prijs. Dat kan met of zonder zorgbegeleiding. Mensen kunnen hier ook iets voor elkaar betekenen.” De gemeente en woningcorporaties verhuren normaal gesproken bijna geen kamers, maar in het Belastingkantoor krijgen bewoners een tijdelijk huurcontract en delen sanitair en keuken. Een woonruimte kan door één persoon gehuurd worden. Deze woonvorm maakt het gemakkelijk om elkaar te ontmoeten en waar nodig te ondersteunen. 

De gemeente Nijmegen is op dit moment in gesprek met woningcorporatie Talis voor de verhuur van de woningen. De gemeente en de woningcorporatie maken samen afspraken over de woningtoewijzing en over het sociale beheer in het gebouw. Er wordt nog onderzocht welke maatschappelijke activiteiten in de twee uitbouwen van het pand passen; daarover wordt later dit jaar besloten. 

Het voormalige Belastingkantoor wordt op dit moment nog verhuurd aan het COA voor de opvang van asielzoekers en de huisvesting van enkele studenten.