Datum:

Ton van Lieshout krijgt Koninklijke onderscheiding

De heer mr. A.B.J. (Ton) van Lieshout (65) is voorgedragen voor een Koninklijke onderscheiding voor de door hem geleverde bijdragen aan met name de Stichting Zevenheuvelenloop.
 
Vanaf de oprichting van de stichting Zevenheuvelenloop in 1984 is Ton van Lieshout betrokken bij de stichting van de NN Zevenheuvelenloop. Eerst als penningmeester en vanaf 2009 als voorzitter. Maar hij vervulde/vervult nog veel meer taken: in de beginjaren coördinator van het parcours, betrokken bij de veiligheid van lopers, organisatoren en vrijwilligers op en rond het parcours. Inmiddels zijn er jaarlijks rond de 60.000 deelnemers uit binnen- en buitenland aan deze grootste 15 km-wedstrijd ter wereld mét het wereldrecord bij de mannen. In september 2019 is deze loop uitgeroepen tot Europese hardloopwedstrijd van het Jaar.
 
De hardloopevenementen van de stichting zijn inmiddels uitgebreid met de Marikenloop (2003) - vanaf 2019 met afstanden voor mannen, Zevenheuvelennacht (2013), Stevensloop (2015) - met in 2017 de NK halve marathon, Mini Stevensloop (2016) voor Nijmeegse basisschoolkinderen en in 2019 met de Stadscross die onder andere door de St. Stevenskerk en de Bastei gaat. En vandaag, 17 november, is voor de 1e keer het NK kampioenschap Running Blind, 15 km, georganiseerd. Lopers met een visuele beperking worden hierbij begeleid door een buddy.
 
Daarnaast heeft Ton van Lieshout nog meer functies:
Hij is al een aantal jaren voorzitter van de stichting ter bevordering van de Antroposofische Geneeskunst Nijmegen en van de Vereniging van Ondernemers in het centrum voor Integratieve Geneeskunst – Hypericon.
 
Als vrijwilliger en voorzitter bij Colourful City Nijmegen was hij nauw betrokken bij de visieontwikkeling en strategiebepaling van deze organisatie. Colourful City Nijmegen is belangrijk voor het (inter)culturele leven in Nijmegen, diverse bevolkingsgroepen uit de stad worden hier met stedelijke cultuurprojecten bij elkaar gebracht om samen te werken. 
In het verlengde hiervan ligt ook zijn bestuurslidmaatschap bij bureau Wijland waar hij ook betrokken is bij de visieontwikkeling van het duurzaamheidsprogramma Kleurrijk Groen. Ook hier worden mensen met diverse culturele en/of economische achtergronden, religie, leeftijd, sekse en seksualiteit betrokken bij duurzaamheid.
 
Sinds 2018 is Ton van Lieshout voorzitter van de stichting Green Challenges Nijmegen. Deze stichting is samen met duizenden inwoners van Nijmegen aan de slag gegaan met ‘green challenges’ zoals bijvoorbeeld Steenbreek.
 
Burgemeester Bruls reikte de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau uit aan de heer mr. A.B.J. (Ton) van Lieshout op 17 november 2019 om 20.15 uur, tijdens de afterparty voor medewerkers en vrijwilligers van de Stichting Zevenheuvelenloop in concertgebouw De Vereeniging, Keizer Karelfoyer, Keizer Karelplein 2D, Nijmegen.