Datum:

Week van de Stad: praten over de toekomst van Nijmegen

Van 11 t/m 17 november is het de Week van de Stad. Gemeente Nijmegen vraagt Nijmegenaren om in deze week mee te denken over de toekomst van de stad en de inhoud van de Nijmeegse Omgevingsvisie.

Omgevingsvisie

In de Omgevingsvisie komt te staan hoe de stad zich in de komende jaren ontwikkelt. Hoeveel woningen moeten we nog bouwen in de toekomst en voor wie? Wat betekent de klimaataanpak voor Nijmegen? En hoe zorgen we dat we gezond en in beweging blijven? Van 11 tot en met 17 november tussen 13.00 en 17.00 uur zijn in de Mariënburgkapel allerlei toekomstschetsen te zien die antwoord geven op deze en andere vragen.

Panorama Nederland en Stadscafés

Bezoekers van de tentoonstelling in de Mariënburgkapel kunnen in gesprek met medewerkers van de gemeente, reageren op de plannen en ideeën inbrengen over de toekomst van hun stad. Zij kunnen zich daarbij laten inspireren door Panorama Nederland: een toekomstbeeld van de inrichting van Nederland, die in de kapel te bekijken is.

’s Avonds is er een programma van Stadscafés met sprekers (o.a. visionair Ruud Veltenaar) en prikkelende discussies. Ook is er een duurzame Stadsquiz met weervrouw Margot Ribberink. We organiseren het avondprogramma samen met het Duurzaamheidscafé en Architectuur Centrum Nijmegen.

Stadsgesprekken

De gepresenteerde toekomstschetsen van Nijmegen zijn het resultaat van een 1e fase in het planproces van de Omgevingsvisie. Die bestond uit:

  • een serie Stadsgesprekken, die eind 2018 en begin 2019 zijn gevoerd met onder meer inwoners, ondernemers en instellingen
  • een analyse van het bestaande gemeentelijke beleid 
  • een analyse van allerlei trends en ontwikkelingen.

De reacties en ideeën die uit de Week van de Stad komen dragen bij aan de eindversie van de Omgevingsvisie. Die is begin 2020 klaar en leidend wordt voor onder meer bouwplannen en initiatieven in de stad.

Bekijk het volledige programma van de Week van de Stad en meer informatie op Omgevingsvisie Nijmegen.