Datum:

Woonhuis terecht gesloten

Deze maand deed de voorzieningenrechter uitspraak in een zaak die een woningeigenaar uit Weezenhof had aangespannen, nadat burgemeester Bruls zijn pand voor een jaar op slot had gedaan. De rechter stelde de burgemeester onlangs in het gelijk.

In het voorjaar van 2020 zijn in een schuur bij een woning in de Weezenhof drugs en materialen voor het opzetten van een hennepkwekerij aangetroffen. Het was de tweede keer in drie jaar dat op dit adres drugs en/of dergelijke artikelen werden aangetroffen. Reden voor de burgemeester om het pand voor een jaar te sluiten.

Ten tijde van de vondst woonde er een huurder in het pand, deze is na de vondst echter niet meer terug gekeerd. Reden voor de burgemeester om de woning te bestempelen als “overig lokaal”. Hierdoor kan een pand langer gesloten worden, omdat het zwaarwegende woonrecht niet van toepassing is. De eigenaar van de woning ging hiertegen in beroep bij de rechter, omdat hij na de vondst in het pand was gaan wonen. De rechter heeft hem in het ongelijk gesteld, mede omdat de burgemeester al aan de eigenaar kenbaar had gemaakt dat hij voornemens was de woning te sluiten, de eigenaar zich niet heeft ingeschreven op het adres en ook niet op andere wijze aan kon tonen dat hij echt in het pand woonde.

Burgemeester Bruls is blij met de uitspraak: “Wij willen geen drugs en aanverwante zaken in Nijmegen en zeker niet in een woonwijk. De productie van en handel in drugs gaat gepaard met criminaliteit en ondermijnende activiteiten. Ik treed daar streng tegen op. Na een eerdere waarschuwing heeft de rechter nu geoordeeld dat dit pand terecht gesloten is. Laat dit een waarschuwing zijn voor iedereen die denkt zonder gevolgen aan drugshandel en hennepkwekerijen te kunnen beginnen. Het kan ertoe leiden dat je je eigen huis tijdelijk kwijtraakt en op straat komt te staan.”