Datum:

Zilveren Waalbrugspeld voor H.T. (Henk) van der Zand

De heer H.T. (Henk) van der Zand (71) is voorgedragen voor een Zilveren Waalbrugspeld voor zijn activiteiten als bestuurslid en vrijwilliger bij Gebroeders van Lymborch, bestuurslid van Paraplufabriek en projectleider van (het oude) Doornroosje.

De heer Van der Zand betrok samen met vrienden, die de groep Canard Cassé hadden opgericht, een werkruimte in de Paraplufabriek. Hij zorgde er voor dat de vereniging Paraplufabriek werd opgericht die het pand in 1985 ging huren. Iets wat eigenlijk inging tegen wat krakers niet wilden – zoals huren, contacten met overheid en pandeigenaren. De heer Van der Zand wist hen echter te overtuigen en hij bleef initiatieven aandragen en aan de structuur werken. Bij de gemeente polste hij of het pand aangekocht en verbouwd kon worden tot woningen en bedrijven, met positief resultaat in 1995. De opgerichte stichting is nu nog steeds eigenaar van het pand en de heer Van der Zand is nog steeds voorzitter van deze stichting die geheel uit vrijwilligers bestaat.

De heer Van der Zand was in de tussentijd ook betrokken bij het ‘oude’ Doornroosje dat in een voormalige middelbare school aan de Groenewoudseweg gehuisvest was. Een Grote Zaal voor maximaal 350 bezoekers en een theaterzaal voor ongeveer 100 bezoekers. Tevens was er een café, zeefdrukkerij, kantoor en ’t Winkeltje. Een unieke plek die in heel Nederland en zelfs in het buitenland bekend is. Met zijn kenmerkende overredingskracht heeft de heer Van der Zand voor realisatie van 2 verbouwingen, zonder deze had Doornroosje niet meer bestaan. Hij is hiermee de grondlegger van het huidige Doornroosje. Inmiddels werkt de heer Van der Zand samen met vele andere vrijwilligers aan de verbouwing van het ‘oude’ Doornroosje tot ‘De Basis’.

In 1988 toen Joris Ivens bij de viering van zijn 90verjaardag tot ereburger van Nijmegen benoemd werd, heeft de heer Van der Zand met zijn Citroën-clubrijders de historische tocht uit 1901 Parijs-Nijmegen-Amsterdam nagereden met tientallen Citroëns. Zij brachten in Parijs een bezoek aan Joris Ivens op zijn woonadres, Joris Ivens was heel trots op ‘de Nijmeegse jongens’. Bij de 100geboortedag van Joris Ivens heeft de heer Van der Zand bij vele activiteiten, exposities, symposia etc. meegeholpen. Zoals bijvoorbeeld bij de organisatie en realisatie van een documentaire die gedraaid werd bij de expositie ‘Passages, Joris Ivens en de kunst van deze eeuw’ in het toen nieuwe Museum Het Valkhof.

Sinds 15 jaar is de heer Van der Zand ook betrokken bij de Stichting Maelwael Van Lymborch, onder andere bij de optocht en de middeleeuwse markt met kampement. Hierbij zijn zeker 120 vrijwilligers actief. Inmiddels is hij al 7 jaar bestuurslid bij deze stichting.

Bij al zijn activiteiten werkt de heer Van der Zand graag samen met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, hij is heel betrokken bij het coachen, begeleiden en hen verder op de weg te helpen.

Burgemeester Bruls reiktede Zilveren Waalbrugspeld uit aan de heer Van der Zand op zondag 12 september 2021.