Datum:

Zo werkt stemmen op 6 juni in Nijmegen

Op donderdag 6 juni zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. In Nijmegen zijn ruim 80 stembureaus. Om te stemmen is een stempas nodig en een identiteitsbewijs. Dat mag bij het stemmen maximaal 5 jaar verlopen zijn. Op nijmegen.nl/verkiezingen staat meer informatie.

Wat doet het Europees Parlement?

De 3 belangrijkste taken van het Europees Parlement zijn:

  1. controleren of belastinggeld goed wordt besteed; vaststellen van de begroting van de Europese Unie
  2. beschermen van belangen in de Europese Unie: controleren van de activiteiten van de Europese Unie
  3. verbeteren, aannemen of afwijzen van Europese wetten, deze wetten kunnen ook invloed hebben op het dagelijks leven van Nijmegenaren

De verkiezing van de leden van het Europees Parlement wordt een keer in de vijf jaar gehouden. Inwoners van alle lidstaten van de Europese Unie kiezen tijdens deze verkiezing de leden die hen vertegenwoordigen in het Europees Parlement. De kandidatenlijsten zijn per post verstuurd en staan ook op nijmegen.nl/verkiezingen.

Stembureaus

Een overzicht van alle stembureaus staat op nijmegen.nl/verkiezingen. De stembureaus zijn open op donderdag 6 juni 2024 van 07.30 tot 21.00 uur.

  • Mensen met een lichamelijke beperking kunnen elk stembureau gebruiken. Alle stembureaus zijn toegankelijk voor rolstoelen.
  • Voor mensen die slecht zien of blind zijn heeft elk stembureau een leesloep met verlichting en sterktevergroting. Het stembureau in het Zelfregiecentrum (Sint Jorisstraat 72) is speciaal ingericht met een Stemmal en Stembox. Er is een kandidatenlijst in braille en grootletterschrift beschikbaar.
  • Voor mensen die doof of slechthorend zijn is het stembureau in wijkcentrum De Schalmei (Symfoniestraat 204) speciaal ingericht. In dit stembureau is een video met gebarentolk en ringleiding aanwezig. Ook is er vanaf 16.00 uur een tolk Nederlandse gebarentaal aanwezig.

Stempas

Nijmegenaren mogen stemmen wanneer zij de Nederlandse nationaliteit hebben en 18 jaar of ouder zijn. En wanneer zij EU-burger zijn, hebben laten registreren bij de gemeente met een Y32-formulier, en 18 jaar of ouder zijn.

Wie geen stempas heeft ontvangen of deze kwijt is, kan een vervangende stempas aanvragen via nijmegen.nl/verkiezingen. Dit kan online tot maandag 3 juni 2024 17.00 uur. Of met een afspraak in de Stadswinkel of Steunpunt Stadswinkel Dukenburg. Dit kan tot 5 juni 2024 12.00 uur. Bij de afspraak is een identiteitsbewijs nodig.

Meer informatie en vragen

Meer informatie over de verkiezingen, stemmen in een andere gemeente en het tellen en de uitslag staat op nijmegen.nl/verkiezingen. Of bel de gemeente op 14 024.

Meer weten over hoe stemmen gaat? Op hoewerktstemmen.nl wordt dit op een makkelijke manier uitgelegd.