Datum:

Vanavond in de raad

Vanavond, 12 januari, is het Politieke Avond en de gespreksronde staat centraal. De Politieke Avond start om 18.00 uur. Op de agenda staan onder andere een toelichting over de ontwikkeling op het Stadseiland, een toelichting energie besparen in de woning en een vervolggesprek over luchtkwaliteit.

Toelichting over de ontwikkeling op het Stadseiland

De raad krijgt een toelichting over de varianten van de stadspeiling voor het Stadseiland. Tijdens de toelichting wordt onder andere uitgelegd hoe de varianten tot stand zijn gekomen en wat de afwegingen waren. Zo krijgt de raad een goed totaalbeeld voordat zij tijdens de politieke avond op 19 januari met elkaar hierover in gesprek gaan.

De vergaderingen van de raad zijn live te volgen of later terug te kijken

 

Zorg, hulp of steun in de buurt nodig? Vraaghulp!

Iedereen kan wel eens hulp gebruiken in het dagelijks leven. Woont u in Nijmegen en heeft u zorg, hulp of steun nodig? Kijk dan op de nieuwe website VraaghulpNijmegen.nl. Die wijst u de weg naar de juiste organisatie in uw buurt, die u verder kan helpen. 

Wie hulp nodig heeft, vindt via Vraaghulp Nijmegen gelijk de weg naar wie hem verder kan helpen. Zes organisaties doen dat in opdracht van de gemeente Nijmegen. Deskundige medewerkers denken met u mee bij alle soorten vragen. Zij bieden ook zelf de benodigde begeleiding en ondersteuning, zonder dat daarvoor een indicatie nodig is. Bij maatwerk, een klein deel van zorg die zij niet zelf kunnen leveren, wordt een zorgaanbieder met expertise ingezet.

Hulp voor iedereen

U kunt met kleine en grote vragen terecht bij verschillende organisaties in de wijk. Vraaghulp wijst u in 2 stappen de weg naar de juiste organisatie. U kiest een onderwerp waarbij uw vraag of probleem past, en kiest uw leeftijdscategorie. Vraaghulp vertelt u dan met wie u contact kunt opnemen:

  • Buurtteams Jeugd en Gezin zijn er voor kinderen, jongeren én ouders van kinderen tot 18 jaar. U kunt bij de Buurtteams Jeugd en Gezin terecht als u vragen of problemen heeft waar u zelf niet uitkomt. Denk aan allerlei vragen over opvoeden of opgroeien, werk, school, kinderopvang, leven met een beperking, financiële problemen, relatieproblemen of een scheiding.
  • Buurtteams Volwassenen zijn er voor volwassenen tussen 18 en 65 jaar (zonder kinderen tot 18 jaar). U kunt er terecht met vragen of problemen in het dagelijks leven, waar u zelf niet uitkomt. Zoals eenzaamheid, vragen over wonen, huishouden, werk, vrijetijdsbesteding, mantelzorg, relaties of seksualiteit, of leven met een beperking.
  • De Ouderenadviseurs zijn er voor ouderen vanaf 65 jaar met vragen over het huishouden, hulp in het dagelijks leven, vervoer, eenzaamheid, mantelzorg, vrijetijdsbesteding of zelfstandig thuis blijven wonen. 
  • Financieel experts in de wijk zijn er voor iedereen met geldvragen, geldzorgen of schulden. De financieel expert geeft advies over wat er mogelijk is en wat past bij uw situatie. Samen bepaalt u hoe het verder gaat en welke hulp u krijgt.
  • Wmo-consulenten van de gemeente zijn er voor vragen over hulp bij het huishouden. Ook kunt u er terecht als u hulpmiddelen nodig heeft voor in huis of om u te verplaatsen, zoals een rolstoel, scootmobiel, traplift of vervoer. 
  • De Stip blijft het vertrouwde adres in de wijk voor informatie, advies en ontmoeting. Bijvoorbeeld als u de buurt wilt leren kennen, een leuke activiteit zoekt, of burenhulp nodig hebt. Of als u vrijwilligerswerk zoekt, of iets wilt organiseren. De Stip kan ook helpen bij het lezen van een brief, het invullen van een formulier of het aanvragen van een regeling.

Kijk op Vraaghulpnijmegen.nl.
 

Steunpunt gedupeerden kinderopvangtoeslag

Bent u een van de (mogelijk) gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagaffaire van de belastingdienst? Dan heeft de gemeente Nijmegen een steunpunt waar u terecht kan voor advies. 

Onze medewerkers ondersteunen u graag als u bijvoorbeeld geldzorgen heeft. Vanwege geldzorgen kan het zijn dat u ook tegen andere zorgen aanloopt. Bijvoorbeeld als het gaat over uw woonsituatie, werk of gezondheid. Wij kunnen een overzicht maken van uw inkomsten en uitgaven of u vertellen op welke vergoeding en regelingen u recht heeft. 

Ondersteuning

Misschien twijfelt u om uw zorgen met de gemeente te bespreken en wilt u het graag zelf oplossen. Toch kan het enorm helpen om over uw zorgen te praten. Op tijd om hulp vragen kan ook voorkomen dat het erger wordt. Onze medewerkers hebben veel ervaring bij het ondersteunen van de gedupeerden en hun gezin. De gemeente Nijmegen ondersteunt verder ook bij het schuldenloket dat vanaf 5 januari open is.  

De hulp is gratis en verplicht u tot niets. 

Afspraak maken

Maak een afspraak met het Steunpunt Gedupeerden Kinderopvangtoeslag van de gemeente via telefoonnummer 14 024 of mail naar doorbraakaanpak@nijmegen.nl

 

Mantelzorgcompliment aanvragen

Het mantelzorgcompliment is een jaarlijkse waardering van de gemeente Nijmegen voor mantelzorgers. Wordt er onbetaald voor u gezorgd? En vindt u dat diegene die u verzorgt een compliment verdient, dan kunt u het mantelzorgcompliment aanvragen.

Aanvragen

Vraag het mantelzorgcompliment aan van € 200,-. De aanvraagperiode loopt tot 1 juli.  Laat uw mantelzorger of - zorgers weten hoe waardevol ze voor u zijn.
 

Heeft u vragen over de digitale overheid?

U kunt tegenwoordig van alles regelen via internet. Uw rijbewijs verlengen bijvoorbeeld, zorg regelen of werk zoeken. Ook het contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Veel mensen vinden dit lastig. Kunt u wel wat hulp gebruiken of kent u iemand die hulp nodig heeft? 

Het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek helpt u graag. De medewerkers denken met u mee en geven u informatie, zodat u verder kunt. U kunt zonder afspraak terecht en de hulp is gratis.