Datum:

Nieuwsbrief 13 november 2024


 

Hulp voor inwoners bij digitale en papieren informatie

De gemeente Nijmegen start een proef met de Steffie Sticker. Met deze sticker kunnen inwoners brieven of formulieren terugsturen om aan te geven dat ze die niet begrijpen. Op die manier weet de afzender dat de informatie eenvoudiger moet worden gemaakt. De Steffie Stickers zijn verkrijgbaar bij de Stips en WerkBedrijf Rijk van Nijmegen. Inwoners kunnen met vragen over brieven en formulieren nu ook al voor hulp terecht bij de Stips.  

De Steffie Sticker is bedacht door Steffie.nl, een platform dat mensen op een eenvoudige manier helpt ingewikkelde onderwerpen beter te begrijpen. De proef met de stickers loopt tot en met 30 april 2025. Daarna wordt gekeken of de stickers hebben geholpen. Wanneer een inwoner een brief terugstuurt, blijft de informatie die in de brief staat wel gelden. Staat er bijvoorbeeld in de brief dat iemand vóór een bepaalde tijd een bedrag moet betalen, dan blijft dit gewoon zo.  

Hulp bij contact

De gemeente Nijmegen wil haar dienstverlening toegankelijker maken voor alle inwoners. Snapt u een brief niet? Of heeft u bijvoorbeeld hulp nodig bij het aanvragen van een vergoeding? Dan kunt u altijd binnenlopen bij een Stip in uw wijk. Kijk op stipnijmegen.nl voor de adressen, of bel met de Stiplijn:  024 325 20 00.  

Voor het regelen van online zaken met de overheid en hulp bij het aanvragen van een DigiD kunt u ook terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de bibliotheek of bel 024 327 49 11.  
Kijk ook op nijmegen.nl/contact


 

Overgangsregeling dubbele achternaam

Vanaf 1 januari 2024 gaat de nieuwe wet in, de Wet Invoering Gecombineerde Geslachtsnaam (WIGG). Dit betekent dat u uw kind een dubbele achternaam kunt geven. Dit doet u meteen bij de aangifte geboorte. Let op: hier zijn kosten aan verbonden.

Heeft u een kind (of kinderen) dat geboren is tussen 1 januari 2016 en 31 december 2023 en wilt u dit kind een dubbele achternaam geven? Dan heeft u nog tot en met 31 december 2024 om de naam van uw kind te wijzigen in een dubbele achternaam. Daarna kan dit alleen nog maar als u uw eerste kindje verwacht. De naam van bestaande kinderen kan dan niet meer worden gewijzigd.
Kijk op onze pagina over dubbele achternaam voor meer informatie. 
 


 

Waarom deelt de gemeente Nijmegen bomen uit?

Het klimaat verandert. We krijgen vaker te maken met hitte, lange periodes van droogte en heftige regenbuien. Dat merken we ook in Nijmegen. Gelukkig kunnen we veel doen, zoals meer bomen planten. De gemeente plant ieder jaar 1.000 nieuwe bomen in de openbare ruimte. Bomen zorgen voor schaduw bij hitte, ze houden water vast bij regen en ze maken de stad groener. 

In Nijmegen zijn er meerdere acties waarbij inwoners bomen kunnen ophalen. Ook de gemeente Nijmegen deelt bomen uit. Op 15 en 22 november worden bomen uitgedeeld in de wijken Benedenstad, Bottendaal, Nije Veld en Neerbosch-Oost. De gemeente deelt deze bomen uit omdat we uw hulp nodig hebben. 

Wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf ook helpen om Nijmegen voor te bereiden op het veranderende klimaat, bijvoorbeeld door een boom te planten op uw eigen grond. Samen maken we Nijmegen groener, mooier en gezonder.

Praktische informatie

Op de ophaaldagen kunt u per huishouden 1 boom ophalen, zo lang de voorraad strekt. Op=op! De gemeente deelt bomen uit die maximaal 6-7 meter hoog worden. Sier- en fruitbomen.  Ze kunnen makkelijk meegenomen worden. Komt u een boom ophalen? Houd er dan rekening mee dat deze dan binnen 2 dagen geplant moet worden, anders gaat de boom dood. Bereid uw plantplaats dus vast voor. De boom moet minimaal 2 meter van de erfgrens aangeplant worden.
Kijk voor meer informatie over bomen en het weggeven van bomen op nijmegen.nl/bomen 


 

Vanavond in de raad

Woensdag 13 november is het Politieke Avond en de besluitronde staat centraal. De Politieke Avond start om 16.00 uur. U kunt de besluitronde bijwonen in het stadhuis of online volgen. De gemeenteraad bespreekt vanavond de Stadsbegroting 2025-2028.

Stadsbegroting 2025-2028

De gemeenteraad voert vanavond het debat over de stadsbegroting 2025-2028 en stelt deze naar verwachting vast. In de begroting staan de plannen voor de stad en hoe het geld de komende jaren wordt verdeeld. De raad beslist of het geld ook daadwerkelijk zo verdeeld gaat worden. De digitale versie van de stadsbegroting is te lezen op
nijmegen.begroting-2025.nl. De vergadering van de raad is hier live te volgen of later terug te kijken. 

Nieuwsbrief gemeenteraad

Wilt u maandelijks op de hoogte blijven van de agenda’s en onderwerpen van de gemeenteraad? Dan kunt u zich hier abonneren op de nieuwsbrief van de gemeenteraad. (afmelden kan op elk moment).


 

Vondst van de maand

In aanloop naar het nieuwe Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland lichten we elke maand een vondst uit het depot uit. Mensen die bij of voor het depot werken laten hun favoriete vondst zien. Deze maand de vondst van: Sam Alqalqeely is archeoloog en is nu beleidsadviseur Vrijheid bij provincie Gelderland.

“400.000 jaar geleden was de ontdekking van vuur een keerpunt in ons bestaan en onze geschiedenis. De ontdekking bood bescherming tegen wilde dieren, de mogelijkheid om vlees te bereiden en gereedschappen te maken. Het zorgde ook voor warmte en verlichting. Vuur was het middelpunt van samenkomsten, waar verhalen werden gedeeld en rituelen ontstonden.De grootste uitdagingen waren om vuur onder controle te krijgen en vuur te kunnen verplaatsen. Hoewel ontwerpen en materialen in de loop van de tijd ontwikkelden, bleef het eenvoudige principe duizenden jaren lang hetzelfde: olie, lont en vuur.

De Romeinen brachten een belangrijke vooruitgang in de ontwikkeling van materialen en ontwerpen voor lampen. Dit was grotendeels dankzij de groei van de oliehandel. Samen met wijn vormden die de kern van de handel binnen het rijk van Syrië tot Nederland.

Wat ik echt bijzonder vind aan deze lamp, is dat de lamp meer is dan olie en een lont. Het is duidelijk dat de maker een aantrekkelijk kunstwerk wilde maken. Naast olie bevat deze olielamp eeuwenlang verzamelde kennis en ervaring van mensen, die van hand tot hand en van generatie op generatie is doorgegeven. Het is een symbool van rijkdom en smaak. Vuur en verhalen hebben bijgedragen aan ons bewustzijn. Als ik nu deze lamp aanraak, kan ik het niet laten om mezelf als Aladdin voor te stellen en met mijn hand over de lamp te wrijven. Wie weet verschijnt deze keer de geest wel?!”

Meer weten over de plannen voor het Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland? Lees het op de website van Nijmegen Winkelsteeg Archeologisch Depot .