Datum:

Nieuwsbrief 15 mei 2024


 

Nieuwe subsidieregeling oude brom- en snorfietsen

Vanaf halverwege mei 2024 kunnen eerst Nijmegenaren met een lager inkomen € 200,- subsidie aanvragen om hun oude brom- of snorfiets van voor 2011 te slopen en €600,- om een nieuw en schoon vervoersmiddel te kopen zoals een elektrische fiets, of een elektrische brom- of snorfiets.

Vanaf 15 augustus 2024 kan iedereen deze subsidie aanvragen. De subsidie helpt inwoners om de stap te zetten naar duurzamer vervoer. Ook kunnen inwoners zich zo voorbereiden op de milieuzone in het centrum van Nijmegen. Vanaf 2025 zijn brom- en snorfietsen van vóór 2011 hier niet meer toegestaan. 

Vanaf 15 mei 2024 is de subsidie aan te vragen via nijmegen.nl/subsidiebrommers.


 

Vondst van de maand: wijnfles uit 1700

In aanloop naar het nieuwe Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland lichten we elke maand een vondst uit het depot uit. Mensen die bij of voor het depot werken laten hun favoriete vondst zien. Deze maand de vondst van Rozemarijn. Ze is adviseur archeologie bij provincie Gelderland en ziet veel archeologische onderzoeken voorbijkomen. Zij laat ons een wijnfles uit het jaar 1700 zien.  

“Ik voelde me gelijk aangetrokken tot deze vondst: een intacte wijnfles. In tegenstelling tot de meeste archeologen houd ik erg van wijn. Ooit had ik het geluk zelf een soortgelijke wijnfles in een oude beerput te vinden".

De mens drinkt al heel lang wijn. In de prehistorie genoten de jagers en verzamelaars waarschijnlijk al van wijn, in de vorm van gefermenteerde druiven. De oudste archeologische sporen van wijnproductie zijn van ruim 7000 jaar geleden, in het huidige Irak. Vanuit Egypte verspreidde de wijncultuur zich over het Middellandse Zeegebied. Zo kwamen de Grieken en Romeinen in aanraking met deze goddelijke drank. Dat de oude Grieken en de Romeinen gek waren op wijn, blijkt wel uit het feit dat ze er allebei een heuse wijngod op nahielden. 

Dankzij de Romeinen maakten we in Nederland kennis met wijn. Eerst werd wijn vervoerd in houten vaten en kruiken, later ook in kostbare glazen flessen. Glas, en dus ook wijnflessen, was nog steeds kostbaar in de middeleeuwen en kwam alleen voor bij de hoge adel, geestelijkheid en in kloosters. Aan tafel werd wijn geschonken uit een karaf die vooraf was gevuld uit het wijnvat.

Vanaf de 17de eeuw gebruikte men ook glazen flessen om wijn in op te slaan, de flessen werden nu ook echt voor de handel gebruikt. Deze vierkante flessen waren in een mal gevormd en vaak voorzien van een tinnen schroefdop. Tegen het einde van de 17de eeuw kwamen de eerste geblazen wijnflessen voor op tafel. De fles waarmee ik hier op de foto sta is er zo een. Deze flessen werden dichtgemaakt met een (in was gedrenkte) prop textiel, een houten stop, lak en soms al kurk.

"Voor mij geen fijner geluid dan het ploppende geluid van een kurk. Het herinnert me eraan dat we al duizenden jaren lang van wijn genieten en dit heel tijdloos is.” 

Meer weten over de plannen? Kijk dan op de website van het Archeologisch Depot.


 

Vanavond in de raad

Woensdag 15 mei is het Politieke Avond en de gespreksronde staat centraal. De Politieke Avond start om 18.00 uur. Op de agenda staan onder andere het raadsvoorstel Haven- en Kadeverordening Nijmegen 2024, schriftelijke vragen over verbouwing Valkhofmuseum en de startnotitie economische visie.

Startnotitie economische visie

Met deze startnotitie gaat het traject beginnen om de economische visie van de gemeente Nijmegen te vernieuwen. Met deze visie bepaalt de gemeente op welke manier zij het economische klimaat in Nijmegen wil ondersteunen. Dit doen ze aan de hand van 6 pijlers die staan uitgewerkt in de visie. De visie wordt samen met onder andere bewoners en ondernemers uit de stad vormgegeven. Ook de ideeën en inbreng van de raad in dit traject wordt door het college zeer op prijs gesteld.

Schriftelijke vragen over verbouwing Valkhofmuseum

De fracties van de PvdA, Partij voor de Dieren, SP, CDA, Gewoon-Nijmegen.nu en ODV hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college over de kostenstijging voor de verbouwing van het Valkhof Museum. Ze willen graag in gesprek met andere fracties over de antwoorden van deze vragen zoals over de financiering, de hoogte van de kosten en waar het geld vandaag moet komen om het te betalen

De vergaderingen van de raad zijn hier live te volgen of later terug te kijken onder de betreffende datum: https://nijmegen.bestuurlijkeinformatie.nl/Calendar

Inspreken bij de gemeenteraad over een onderwerp? Neem dan contact op met de griffie: griffie@nijmegen.nl 

Heeft u ideeën voor het bezoek van de gemeenteraad aan Lindenholt?

Woensdag 4 september bezoekt de gemeenteraad Lindenholt. De raad is benieuwd welke plekken u als inwoner belangrijk vindt om te bezoeken die extra aandacht verdienen of waar u trots op bent. Maar ook welke onderwerpen er leven in de wijk. 

Heeft u tips of ideeën dan kunt u deze mailen naar griffie@nijmegen.nl vóór vrijdag 31 mei.
Wilt u op de hoogte blijven van het bezoek van de raad aan Lindenholt? Laat dit dan even weten in uw reactie.

Nieuwsbrief gemeenteraad

Wilt u maandelijks op de hoogte blijven van de agenda’s en onderwerpen van de gemeenteraad. Dan kunt u zich hier abonneren op de nieuwsbrief van de gemeenteraad. (afmelden kan op elk moment). 


 

Stem op: Nijmegen beste erfgoedstad

 3 steden strijden om de Erfgoedprijs 2024:  Apeldoorn, Nieuwegein en Nijmegen. Wie zorgt het best voor zijn monumenten en betrekt daar de inwoners bij? Stem mee voor de publieksprijs!

De gemeenten Apeldoorn, Nieuwegein en Nijmegen zijn genomineerd voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2024. Het thema voor 2024 is het Post 65-erfgoed. Hierbij gaat het om scholen, kantoren, stations, kunst in de openbare ruimte, winkelcentra, theaters, woonwijken en gebedshuizen die na 1965 zijn gebouwd. Dit erfgoed is kenmerkend voor een groot deel van onze leefomgeving. Toch is Post 65-erfgoed lang niet altijd geliefd. Voor veel gemeenten is erfgoed uit de periode na 1965 nu interessant: de gebouwen en complexen uit deze periode vragen om renovatie, aanpassing en verduurzaming.

De genomineerde gemeenten

Uit een longlist heeft de jury de gemeenten Apeldoorn, Nieuwegein en Nijmegen genomineerd. Deze gemeenten springen eruit vanwege hun actieve houding bij de bescherming en herbestemming van Post 65-erfgoed.  Wie is volgens jou de beste? Stemmen kan via deze link

Gemeente die het best met zijn erfgoed omgaat

De BNG Bank Erfgoedprijs is de prijs voor de gemeente die het best met zijn erfgoed omgaat en daar op inspirerende wijze zijn inwoners bij betrekt. Het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 wil met deze prijs goede voorbeelden delen en andere gemeenten inspireren. Erfgoed zijn de zaken die wij met zijn allen belangrijk vinden om door te geven aan onze kinderen. De BNG Bank Erfgoedprijs ter waarde van € 25.000 wordt mogelijk gemaakt door het BNG Cultuurfonds en wordt al sinds 2010 jaarlijks uitgereikt. De uitreiking van zowel de jury als de publieksprijs is op 6 juni.

Prijsuitreiking

De winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs 2024 wordt bekend gemaakt op 6 juni 2024. De prijs - een bedrag van 25.000 euro - wordt door het BNG Cultuurfonds ter beschikking gesteld.


 

6 juni Europese verkiezingen

Helpt u mee?

De gemeente Nijmegen is voor de verkiezingen nog op zoek naar stembureauleden, -voorzitters en tellers. We zoeken vooral nog mensen die als oproepkracht willen helpen. De ervaring leert dat we bijna altijd alle oproepkrachten nodig hebben.  Meld u aan via onze website.

Wie kan meedoen?

Iedereen die enthousiast is, achttien jaar of ouder is, niet uitgesloten is van kiesrecht en lichamelijk in staat is om een hele dienst te werken, kan meedoen. U werkt de vroege dienst (7.00 – 16.00 uur) of de middag-/avond dienst (15.45 uur – einde). Vooraf volgt u een e-learning waarin u alles leert over het proces. Verder is het handig als u stressbestendig en nauwkeurig bent.

Vergoeding

U krijgt een vergoeding als u meehelpt met de verkiezingen. De vergoeding is, afhankelijk van de functie, maximaal € 125,- per shift. Staat u op de reservelijst en wordt u toch niet ingezet? Dan krijgt u een cadeaubon, als dank dat u toch beschikbaar was.