Datum:

Nieuwsbrief 15 november 2023


 

Kunst op straat website in nieuw jasje

De website van ‘Kunst Op Straat’ heeft een nieuw en fris uiterlijk gekregen, is gebruiksvriendelijker en aangepast aan de eisen voor toegankelijkheid. Nijmegen heeft veel mooie kunst in de openbare ruimte en daar zijn we trots op. Neem een kijkje en trek er lekker op uit om het te bewonderen. Voor de liefhebber van een verrassende wandeling zijn er ook kunstroutes op de website te vinden : Langs de Waal, streetart, Walk of the town en nog veel meer!

Het kunstwerk ‘Gehelmd’

Recent is ons het kunstwerk ‘Gehelmd’ van wijlen kunstenaar Wim Klabbers geschonken. Deze staat in park Brakkenstein. 'Gehelmd' vertelt een persoonlijk verhaal. Het verwijst naar de jeugd van de kunstenaar en hoe hij zich vroeger ingekapseld voelde. Pas later durfde hij zijn vizier meer te openen en zichzelf bloot te geven. Het park biedt ons de ruimte om onszelf te zijn, uit onze schulp te kruipen en ons harnas af te werpen. Dit is een van de vele verhalen over kunstwerken die u op de website kan vinden. 


 

Ligt uw stempas al klaar?

Op 22 november 2023 gaan we stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Als u uw stempas kwijt bent of niet hebt ontvangen, kunt u tot en met 17 november 17.00 uur online een nieuwe aanvragen. Tot en met 21 november 2023 12.00 uur kan dit in de Stadwinkel of Steunpunt Dukenburg. Hierna is het niet meer mogelijk om een stempas aan te vragen. 

Online of aan de balie een nieuwe aanvragen

Het online aanvragen kan op deze pagina. Dit kan tot 17 november 2023 17.00 uur. Maximaal drie dagen na de aanvraag ontvangt u de stempas met de post. Aan de balie van de Stadswinkel of het Steunpunt Stadswinkel Dukenburg kan u de nieuwe stempas tot 21 november 2023 12.00 uur aanvragen. Deze krijgt u gelijk mee. 

Vindt u later uw oude stempas terug, dan kunt u daar niet mee stemmen. Dat kan alleen met een nieuwe stempas.

Maak een afspraak

Kom persoonlijk een nieuwe stempas halen in de Stadswinkel of in het steunpunt Stadswinkel Dukenburg. U mag zonder afspraak langskomen, maar wij hebben liever dat u een afspraak maakt. Neem uw identiteitsbewijs mee.

Meer over de verkiezingen? 

Voor alle informatie over de verkiezingen kunt u op deze pagina kijken. 


 

College bezoekt Hatert

Dinsdag 14 november was het college van burgemeester en wethouders op bezoek in Hatert. Hatert is de grootste wijk van Nijmegen met zo’n 10.000 inwoners en kenmerkt zich door de grote diversiteit aan culturen en achtergronden. De rode draad van de middag was dan ook ‘verbinding’. Hoe weten inwoners elkaar, maar ook de professionals, te vinden? En andersom! Verschillende inwoners en professionals deelden inspirerende verhalen, initiatieven en ervaringen. En er was ruimte voor het college om in gesprek te gaan met de aanwezigen. Een mooie en waardevolle middag, waarin inwoners, professionals en het college letterlijk en figuurlijk in ‘verbinding’ stonden.


 

Politieke avond

Vanavond, woensdag 15 november, is het Politieke Avond en de gespreksronde staat centraal. De Politieke Avond start om 18.00 uur. Op de agenda staan onder andere inspraak over verschillende onderwerpen, het raadsvoorstel huisvestingsverordening gemeente Nijmegen 2024, raadsvoorstel regioprogramma jeugd 2023-2028 en het raadsvoorstel verzoek NEC principe-uitspraak Goffertstadion.

Raadsvoorstel verzoek NEC principe-uitspraak Goffertstadion

De gemeenteraad bespreekt het verzoek van NEC aan de gemeente over de verkoop van het Goffertstadion. De verkoop van het Goffertstadion aan NEC, waar de gemeente nu eigenaar van is, loopt al meerdere jaren. Om de koop van het stadion te kunnen bekostigen, heeft NEC voorgesteld om appartementen te bouwen bij het stadion. Volgens het college past dit voorstel niet binnen de wens en voorkeuren van de gemeenteraad. Het Goffertpark wordt daarmee teveel aangetast. Het college stelt dan ook aan de gemeenteraad voor om het stadion te verkopen aan NEC in de huidige staat zonder de mogelijkheid van woningbouw tegen een realistische prijs

De vergaderingen van de raad zijn hier live te volgen of later terug te kijken onder de betreffende datum.

Inspreken bij de gemeenteraad over een onderwerp? Neem dan contact op met de griffie: griffie@nijmegen.nl 

Wilt u maandelijks op de hoogte blijven van de agenda’s en onderwerpen van de gemeenteraad. Dan kunt u zich hier ook abonneren op de nieuwsbrief van de gemeenteraad. Afmelden kan op elk moment.


 

Week van de inclusie in de sport

Maandag 20 november start de week van de inclusie in de sport. Inclusie gaat over meedoen, verbondenheid en erbij horen. Gemeente Nijmegen werkt aan een inclusieve stad waarin sporten en bewegen voor iedereen mogelijk en toegankelijk is. Het doel is om zoveel mogelijk inwoners van onze stad actief te krijgen. Dit begint bij gelijke kansen om te sporten, bewegen en te spelen. Voor de week van de inclusie zijn er diverse activiteiten en evenementen georganiseerd.

Bijeenkomst Inclusie in de sport 

Op maandag wordt de week afgetrapt met een bijeenkomst voor sportaanbieders. Theatergroep ‘live your story’ voert een theatershow op waarin discriminatie en uitsluiting in de sport centraal staat. Wethouder Jean Paul Broeren is aanwezig bij de aftrap van de week van de inclusie in de sport. Na de theatershow gaan sportaanbieders samen in gesprek met experts over inclusie in de sport. 

Heeft u een idee? Laat het weten! 

Gemeente Nijmegen biedt ondersteuning aan inwoners die een sport- en beweeginitiatief willen organiseren. Heeft u een goed idee? Deel het tijdens de open inloopavond van het sportakkoord. Experts helpen u op weg en u maakt kans op €400 budget voor uw activiteit. Let op: deelname vanaf 18+. De activiteit of het evenement dat u wilt organiseren is voor minimaal 2 personen. Het evenement moet in 2024 plaatsvinden en in samenwerking met een Nijmeegse partner zijn. Kom op woensdag 22 november van 19.00 – 21.00 uur naar het Maria Montessori gebouw van de Radboud Universiteit. 

Ook de rest van de week zijn er verschillende activiteiten voor inwoners en scholen. Vragen, of deelnemen? Neem contact op met sportontwikkeling@nijmegen.nl.


 

Boomfeestdag

Vandaag 15 november 2023 op Boomfeestdag hebben leerlingen van basisschool de Vossenburcht samen met wethouder Cilia Daemen een aantal bomen geplant in de Malderburchtstraat. Deze 18 bomen horen bij de 1.000 nieuwe bomen die in de stad worden aangeplant. Het gaat vooral om inheemse bomen geplant, zoals de wilg, haagbeuk, linde en tamme kastanje.

Boomfeestdag: ieder kind een boom

Onder het motto ‘ieder kind een boom’ wil Stichting Nationale Boomfeestdag ieder kind in Nederland de kans geven om een boom te planten en te leren over wat bomen en de natuur voor ons betekenen. Jaarlijks planten tijdens een van de vele Boomfeestdagen ruim 100.000 kinderen meer dan 200.000 bomen en struiken.


 

Rol gemeente in warmtebedrijf Dukenburg

De gemeente Nijmegen wil voor een groot deel eigenaar worden van een nog op te richten warmtebedrijf dat het warmtenet gaat regelen voor Dukenburg – in eerste instantie Zwanenveld & Lankforst-Noord. Samen met gelijkwaardige publieke partner het Gelders Warmte Infrabedrijf (GWIB) komt zo het grootste deel van het warmtebedrijf in overheidshanden. De gemeenteraad besluit op 20 december definitief over de rol die de gemeente zal innemen binnen het warmtebedrijf.

Samenwerken in een warmtebedrijf

Om een warmtenet aan te leggen, te beheren en te onderhouden is een warmtebedrijf nodig. Ook zorgt het warmtebedrijf voor het transport van de warmte aan bewoners. Daar is veel verschillende kennis en kunde voor nodig. Het warmtebedrijf zal daarom niet uit één partij bestaan, maar uit meerdere organisaties die hecht binnen dat warmtebedrijf samenwerken. De gemeente Nijmegen en GWIB krijgen hierdoor samen een meerderheidsaandeel. Zo kunnen ze invloed uitoefenen op de bedrijfsvoering van het warmtebedrijf en een betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam warmtenet ontwikkelen. 

Energiecoöperatie en warmteleverancier

De gemeente wil dat ook een energiecoöperatie kan deelnemen in het warmtebedrijf. De komende tijd kijkt de gemeente of hier interesse voor is. Ook is er een warmteleverancier nodig om het warmtebedrijf op te richten. Dat kan een marktpartij zijn. De gemeente werkt de plannen hiervoor nog verder uit. 

Achtergrond

Nijmegen werkt eraan dat de eerste wijken in 2035 aardgasvrij zijn en de hele stad in 2045. Voor de wijken Zwanenveld en Lankforst-Noord blijkt een warmtenet een goed alternatief voor aardgas. De gemeente Nijmegen, de woningcorporaties Portaal, Woonwaarts en Talis, de afvalenergiecentrale ARN, infraspecialist nieuwe energie Firan, het GWIB en de provincie Gelderland werken samen aan het warmtenet voor Zwanenveld en Lankforst-Noord. Voor het warmtenet is de restwarmte van de afvalenergiecentrale ARN de duurzame warmtebron.