Datum:

Nieuwsbrief 20 september 2023


 

Wie wordt Nijmegenaar van het jaar?

Kent u een Nijmegenaar die Nijmegen in 2023 op een positieve manier op de kaart heeft gezet. Iemand waar we met z’n allen trots op kunnen zijn?  Nomineer deze persoon dan voor de ere-titel Nijmegenaar van het Jaar 2023.

De Nijmegenaar van het jaar is een onderscheiding voor een Nijmegenaar die in het afgelopen jaar een bijzondere prestatie heeft geleverd.

U kunt het hele jaar een kandidaat aanmelden, maar doe dat in ieder geval vóór 14 november 2023. Burgemeester Bruls reikt de prijs ieder jaar uit tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen.

Een kandidaat moet op het moment van uitreiking minimaal 18 jaar oud zijn. 

Aanmelden kan hier.  


 

Oversteek bij het station wordt veiliger

De oversteekplaats bij het plein voor het station krijgt een nieuwe inrichting. Het wordt toegankelijker en veiliger. De fietsbanen worden gescheiden door middel van afscheidingen. In het midden maakt de gemeente, in het verlengde van de Van Schaeck Mathonsingel, een ‘eiland’ voor voetgangers.

Aan beide kanten van het eiland komt een zebrapad over de fietsbaan. Voetgangers hebben hierdoor een kortere oversteek met een rustig middengebied. Fietsers kunnen niet meer kriskras het plein over. Vanaf 25 september start het werk en 29 september 2023 is het klaar. Tijdens het werk staan er borden en een verkeersregelaar.

In deze tijd worden ook enkele andere aanpassingen gedaan, zoals het verlagen van de heg aan de kant van het station zodat er beter zicht is op de busbaan. De aanpassingen zijn voorafgaand aan de volledige verandering van het stationsgebied de komende jaren. We veranderen de verkeerssituatie mede op basis van de aanbevelingen van de belangengroepen: Zelfregiecentrum Nijmegen, Oogvereniging en Fietsersbond. Op iets langere termijn kijken we of er nog meer nodig en mogelijk is.

Het middengebied wordt daarbij in eerste instantie met tijdelijke elementen opgebouwd. Met sensoren meet de gemeente de verkeersveiligheid. Als blijkt dat de nieuwe verkeerssituatie veiliger is, dan worden de tijdelijke elementen vervangen door meer definitieve materialen.

Kunstwerk Tony Cragg tijdelijk weg

Om de nieuwe verkeerssituatie te kunnen realiseren wordt het kunstwerk (zonder naam) van Tony Cragg tijdelijk verwijderd. Deze komt op termijn terug in het gebied zodra de verkeerssituatie dat toelaat. Op de foto ziet u een Artist impression: Mogelijk eindbeeld van het nieuwe ‘eiland’. 


 

Herdenking Waaloversteek

Vandaag herdenken we de heldhaftige Waaloversteek door Amerikaanse militairen van de 82nd Airborne Division, nu 79 jaar geleden. In de avond van 20 september 1944 werden tijdens Operatie Market Garden de bruggen bij Nijmegen veroverd. Dit luidde de bevrijding van Nijmegen in. De herdenking vond vanmorgen plaats om 10.30 uur op de Oosterhoutsedijk bij het monument De Oversteek. 


 

Alleen reclamefolders ontvangen bij JA-JA sticker

Vanaf 1 februari 2024 ontvangen Nijmegenaren alleen ongeadresseerde reclamefolders als zij een JA-JA sticker op de brievenbus hebben. Zo is er minder folderafval en voorkomen we verspilling van papier, inkt en energie voor het maken en bezorgen van folders.

Als er geen sticker op de brievenbus zit, ontvangen bewoners geen ongeadresseerde reclame. Wel worden de wijkbladen bezorgd, behalve als er een NEE-NEE sticker op de brievenbus zit.  

Lees hier het collegevoorstel. 


 

Maak nu een afspraak bij het Energieloket

Bij het Energieloket kunt u terecht voor vragen over energie besparen, isoleren van uw huis, het afkoppelen van regenpijpen, groendaken, plantmuren of aardgasvrij wonen. Maak een afspraak of kijk op de website. 

Op de website staan bijvoorbeeld tips om te besparen of mogelijke subsidies en leningen voor verduurzamen. Komt u er niet uit of wilt u meer informatie? Dan kunt u gratis een afspraak maken met de adviseur duurzaam wonen