Datum:

Nieuwsbrief 30 augustus 2023


 

Hart voor de stad en oog voor de toekomst

De gemeente Nijmegen start de werving en selectie van nieuwe medewerkers via een nieuw werkgeversmerk ‘Hart voor de stad, oog voor de toekomst’. Een combinatie van medewerkers en iconen is vanaf nu terug te zien in de nieuwe arbeidsmarktuitingen van de gemeente.

Met ‘Hart voor de stad. Oog voor de toekomst’ benadrukt de gemeente waar zij voor staat. Het hart gaat uit naar onze historie, sociale cultuur en tolerante mentaliteit. Het oog kijkt vooruit. Dit gaat over de thema’s duurzaamheid, vooruitstrevende ambitie en gemeenschappelijke drive om te blijven innoveren. Heeft u ook hart voor de stad en oog voor de toekomst? Kijk dan eens op onze nieuwe vacaturesite vacatures.nijmegen.nl 


 

Vondst van de maand

In aanloop naar het nieuwe Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland lichten we elke maand een vondst uit het depot uit. Mensen die bij of voor het depot werken laten hun favoriete vondst zien. Deze maand de vondst van Kees. Hij is oudheidkundige bij de gemeente Nijmegen en laat een van zijn favoriete vondsten zien, een kannetje van rood glas.

“Dit kannetje van gemarmerd lakzegelrood glas vond ik in 1994 bij het archeologisch onderzoek op het vroegere Gelderlanderterrein in de binnenstad. Het komt uit een beerput die hoorde bij een huis aan het Doddendaal (tegenwoordig Kroonstraat). Het is een zeldzaam stuk waarvan er in Nederland slechts 5 in de grond zijn gevonden: in Amsterdam, Middelburg, Zwolle en Nijmegen (2 stuks). Dit type kannetje werd vanaf de tweede helft van de 15e eeuw in het Taunusgebergte gemaakt en was zeer gewild bij welgestelde families. Dit exemplaar, uit circa 1500, oogt qua vormgeving bedrieglijk eenvoudig. En precies hierin toont het zijn klasse. De kleur, belijning en met zorg uitgevoerde details (neem alleen al het handvatje) zijn overrompelend mooi en bijzonder. Het oog blijft er aan hangen, ook zoveel jaar na dato. Terecht een stuk met eeuwigheidswaarde!”

Meer weten over de plannen voor het Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland? Lees het hier. 


 

Lokaal Compliment vrijwilligersfeest

Op vrijdag 15 september 2023 vindt het Lokaal Compliment plaats in De Lindenberg. Dit jaarlijks terugkerende evenement is bedoeld om vrijwilligers en hun bijdragen aan de Nijmeegse samenleving te eren en te waarderen.
De Vrijwilligerscentrale Nijmegen organiseert dit evenement namens de gemeente Nijmegen om vrijwilligers op deze manier te bedanken voor hun vrijwillige inzet voor onze stad. Of iemand nu wekelijks, maandelijks of één keer per jaar vrijwillig de handen uit de mouwen steekt; dankzij al deze vrijwilligers wordt Nijmegen een stukje mooier. Ook inwoners die zich actief inzetten voor hun buurt zijn van harte uitgenodigd. 

Symbolische uitreiking Lokaal Compliment 

Elk jaar ontvangt een betrokken Nijmeegse vrijwilliger het Lokaal Compliment. Deze vooraf geselecteerde vrijwilliger staat symbool voor alle vrijwilligers in Nijmegen en wordt in het zonnetje gezet door de wethouder.  
Het vrijwilligersfeest is op vrijdag 15 september vanaf 19.30 uur in Lindenberg Cultuurhuis Ridderstraat 23 in Nijmegen. De toegang voor deze avond is gratis. Klik hier voor aanmelden en meer informatie.
 


 

NYMA

In Nijmegen West gaat de ontwikkeling van het NYMAterrein als een speer. Deze maand openden weer veel ondernemers de deuren en kreeg ‘de plek voor pioniers’ een nieuwe uitstraling.

Het terrein heeft in de afgelopen jaren grote ontwikkelingen meegemaakt. Samen met ondernemers, ontwikkelaars en de gemeente is er een permanente invulling gegeven aan NYMA. Het vernieuwde NYMA-terrein bestaat nu uit De Vasim, Waalhalla, NYMA makersplaats, Waalplein, de Kolk en het buitensport-gebied.

Kom pionieren op NYMA en ontdek deze nieuwe en industriële hotspot met horeca, sport, ondernemers, activiteiten en meer. Bekijk hier de website


 

Parkeerhulp voor studenten

Tijdens de introductie hielp de gemeente Nijmegen nieuwe studenten de weg te vinden naar de gratis fietsenstallingen in het centrum. De actie leverde veel nieuwe klanten op. Vooral op de Bisschop Hamerstraat. Maar er waren ook extra maatregelen nodig tegen grote aantallen fietsen op de stoepen.

Kunstzinnige schilderingen op straat en medestudenten wezen de eerstejaars afgelopen week de weg naar de gratis fietsenstallingen. Daar kregen de studenten een stempelkaart voor mooie prijzen.

De actie is ingezet in overleg met de onderwijsinstellingen en de politie om de fietsparkeeroverlast tijdens de introweek maar ook daarna te beperken. Fietsen in de stalling zorgen ervoor dat de fietsen niet willekeurig in de stad neergezet worden waar ze regelmatig de weg versperren voor bewoners en bezoekers. Gaandeweg de introductie bleken deze maatregelen niet voldoende. Er zijn meer beheerders ingeschakeld vanwege de drukte,  extra stallingen op de Oranjesingel en onder de Stadsschouwburg geplaatst en hinderlijk geplaatste fietsen zijn waar nodig verwijderd. Ook gingen vanaf donderdag de stallingen van Plein 1944 en de Bisschop Hamerstraat 24/7 open. In het weekend zijn de Walstraten en de van Welderenstraat afgesloten voor gemotoriseerd verkeer om onveilige situaties te voorkomen. Er volgt nog een evaluatie.


 

Vier de natuur

In het weekend van 1, 2 en 3 september 2023 vieren we op verschillende plekken de natuur in Nijmegen. Van theater in de natuur tot een oogstfeest, van een vleermuizenexcursie tot een hardloopwedstrijd in het groen. 
Bekijk hier welke feestjes er bij u in de buurt plaatsvinden op.