Brief aan bewoners bij OZB-beschikking 23 februari 2019

Geachte heer/mevrouw,
 
T 14 024
aardgasvrij@nijmegen.nl
 

Heel Nederland gaat in de toekomst van het aardgas af. Zo helpen we mee aan een leefbare wereld voor volgende generaties. We gaan dus allemaal met een andere energiebron koken en onze huizen/panden verwarmen. Wanneer precies is nog niet duidelijk, maar we moeten wel van start. In Nijmegen zijn de eerste wijken volgens planning in 2030 aardgasvrij en in 2045 de hele stad. Daarom beginnen we nu samen met de voorbereidingen: wijk voor wijk. Wat de gemeente hierin doet en wat dit betekent voor u, leest u in deze brief.

Wat doet de gemeente?

De gemeente maakt per wijk een wijkwarmteplan, samen met huiseigenaren, huurders, ondernemers, instellingen, woningcorporaties, netbeheerder Liander en energiebedrijven. Dat duurt ongeveer 1,5 jaar. In dat plan staat welke warmtebronnen mogelijk zijn in uw wijk, buurt, straat of woning. Bijvoorbeeld aansluiting op een warmtenet, alles elektrisch of     met hernieuwbaar gas/biomassa. Daar komen nog andere warmtebronnen bij, die nu nog  in ontwikkeling zijn. Het doel is de kosten voor iedereen zo laag mogelijk te houden.

Wanneer welke wijk?

De voorbereidingen voor het wijkwarmteplan zijn al gestart voor: Hengstdal, Bottendaal, Zwanenveld, Meijhorst en een deel van Lankforst.

Heeft of huurt u een huis of pand in één van deze wijken? Blijf dan op de hoogte van de ontwikkeling van het warmteplan voor uw wijk via www.nijmegen.nl/aardgasvrij en het wijkblad. En praat mee. Dit plan geldt straks namelijk voor iedereen in de wijk.

Na de bovengenoemde wijken volgen Hatert en het stationsgebied/centrum. Al deze wijken zijn volgens planning in 2035 aardgasvrij. Voor de andere Nijmeegse wijken wordt stapsgewijs vanaf 2022 een wijkwarmteplan gemaakt. Deze zijn volgens planning uiterlijk   in 2045 aardgasvrij. De gemeente informeert u wanneer uw wijk aan de beurt is.

Het Waalfront en de Waalsprong zijn al aangesloten op een andere warmtebron dan aardgas.

Wat kunt u zelf doen als huis- of pandeigenaar?

Op dit moment heeft iedereen met een bestaand huis/pand nog recht op een gasaansluiting. Het voorbereiden op aardgasvrij wonen of werken doet u nu dus vrijwillig. Hieronder leest u wat u eventueel al kunt doen. Zo maakt u geen dubbele kosten. 

  • Heeft u plannen om uw keuken of Cv-ketel te vervangen? Denk dan na over elektrisch koken, informeer welk type Cv-ketel in uw situatie verstandig is en of u deze beter kunt kopen of huren. 
  • Gaat u verbouwen, of een nieuw huis of pand bouwen of kopen? Vraag dan advies over de mogelijkheden van isoleren en aardgasvrij verwarmen en/of koken. Bij bijvoorbeeld een installatiebedrijf, architect of energieadviseur. 
  • U kunt uw huis of pand hoe dan ook alvast goed isoleren. Dit is altijd noodzakelijk, op welke manier van verwarmen u straks ook overstapt. Goede isolatie zorgt bovendien vaak voor lagere energiekosten en meer comfort.
  • Bent u eigenaar van een huis of pand in Hengstdal of Bottendaal, maar woont of werkt u daar niet? Dan is het vanwege de privacywetgeving voor ons lastig om u te bereiken met informatie over het wijkwarmteplan. Zou u daarom een mail met uw contactgegevens (onder vermelding van het adres van uw pand) willen sturen naar  aardgasvrij@nijmegen.nl?

Wat kunt u zelf doen als huurder?

Als er voor u als huurder iets gaat veranderen, hoort u dat van uw verhuurder. Wilt u nu al meer isolatie of aardgasvrij wonen? Dan kunt u een voorstel voor verbetering van uw woning doen aan uw verhuurder (bijvoorbeeld voor energiebesparende maatregelen). 

Meer informatie 

De overstap naar een andere warmtebron is voor veel mensen ingrijpend. We proberen u daarom zo goed mogelijk te informeren en samen met u te zoeken naar de beste oplossing voor uw wijk. Voor meer informatie, tips, subsidiemogelijkheden, informatiebijeenkomsten en wijkinformatie kunt u vanaf nu terecht op www.nijmegen.nl/aardgasvrij.

Met vriendelijke groet,

 

Harriët Tiemens
wethouder duurzaamheid (klimaat en energie)