Vragen en antwoorden over kamerverhuur

Wat kan ik doen als ik overlast ervaar van kamerverhuur?

 1. Ga in gesprek
  U bespreekt de overlast zelf en probeert met de andere partij (met huurders en/of verhuurder) tot een oplossing te komen. Stopt de overlast niet? Dan volgt stap 2.
   
 2. Meld de overlast
  Meld overlast online bij het Meldpunt Overlast Kamerverhuur van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN)

Wat wordt er met mijn klachten over overlast gedaan?

De klachten worden geregistreerd en vervolgens op de juiste plaats bij de gemeente of de ODRN gebracht om af te handelen. U krijgt een reactie over de voortgang van uw melding via het meldpunt overlast kamerverhuur. Wij streven naar een terugkoppeling binnen 7 werkdagen.

Achterstand
Er is een achterstand met het registreren en in behandeling nemen van meldingen. We werken hard om die zo snel mogelijk weg te werken en u zo snel mogelijk een reactie te geven.

Hoe weet ik of kamers illegaal verhuurd worden?

Kamerverhuur is illegaal als een verhuurder zónder vergunning:

 • 3 of meer kamers verhuurt
  of
 • Aan 3 of meer personen een kamer verhuurt

Wilt u weten of een adres direct bij u in de buurt een vergunning voor kamerverhuur heeft? Of bent u kamerhuurder en wilt u nagaan of uw verhuurder een vergunning heeft? Vraag het na met dit webformulier. De ODRN controleert dan of deze locatie een omzettingsvergunning heeft.

Wat gebeurt er als je in een illegale verhuurde kamer woont?

De verhuurder kan de overeenkomst opzeggen en de huurder uit de kamer zetten. De huurder mag aan de verhuurder vragen om eerst een omzettingsvergunning aan te vragen. Krijgt de verhuurder geen vergunning, dan kan de huurovereenkomst opgezegd worden. De huurder heeft hierbij mogelijk recht op een schadevergoeding van de verhuurder.

Waarom controleren jullie niet in de hele stad op illegale kamerverhuur?

Het kiezen van gerichte gebieden werkt beter in het terugbrengen van overlast in een buurt/wijk, dan de aanpak van ‘losse’ gebouwen verspreid over de stad. Er zijn onvoldoende medewerkers om overal in de stad tegelijk te controleren op illegale situaties.

Wanneer heb ik een vergunning nodig om kamers te verhuren?

Als je als woningeigenaar 3 of meer kamers wilt verhuren. Of als je aan 3 of meer personen wilt verhuren. Zie Omzettingsvergunning

Hoe blijf ik op de hoogte van nieuwe aanvragen en besluiten voor kamerverhuur?

Alle nieuwe besluiten worden op overheid.nl gepubliceerd. Overheid.nl heeft ook een e-mailservice waarmee je automatisch besluiten en andere berichten van de gemeente in je mailbox kunt ontvangen: meld u aan via overheid.nl/overuwbuurt.

De woning naast mij is te koop. Ik wil voorkomen dat er studenten komen wonen, wat kan ik doen?

Voor kamerverhuur (vanaf 3 kamers/personen) is een omzettingsvergunning nodig. Wanneer de nieuwe eigenaar van de woning een omzettingsvergunning aanvraagt, controleren we deze uitgebreid op de voorwaarden. Als de aanvraag voldoet aan de voorwaarden, verlenen we de vergunning en kunt u kamerverhuur niet voorkomen.

Wat kan ik doen als Vereniging van Eigenaren (VvE) om kamerverhuur tegen te gaan?

In de splitsingsakte kunt u bepalingen voor het gebruik opnemen. Om kamerverhuur tegen te gaan moet u in de splitsingsakte opnemen dat onzelfstandige kamerbewoning niet mag. Worden dan toch kamers verhuurd, kunt u privaatrechtelijk stappen nemen. De gemeente heeft hier geen rol in.