Vragen en antwoorden over kamerverhuur

Wat kan ik doen als ik overlast ervaar van kamerverhuur?

Ga in gesprek 

U bespreekt de overlast zelf en probeert met de andere partij (met huurders en/of verhuurder) tot een oplossing te komen. Stopt de overlast niet? Dan volgt stap 2.

Meld de overlast 

Meld overlast online bij het Meldpunt Overlast Kamerverhuur van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN). Bij acute geluidsoverlast in de avond en de nacht adviseren wij u contact op te nemen met de politie via 0900-8844.

Wat wordt er met mijn klachten over overlast gedaan?

De klachten worden geregistreerd en vervolgens op de juiste plaats bij de gemeente of de ODRN gebracht om af te handelen. U krijgt een reactie over de voortgang van uw melding via het meldpunt overlast kamerverhuur. Wij streven naar een terugkoppeling binnen 7 werkdagen.

Wanneer heb ik een vergunning nodig om kamers te verhuren?

Als u als woningeigenaar 3 of meer kamers wilt verhuren. Of als u aan 3 of meer personen wilt verhuren. Zie Omzettingsvergunning

Hoe blijf ik op de hoogte van nieuwe aanvragen en besluiten voor kamerverhuur?

Alle nieuwe besluiten worden op de website van Overheid.nl gepubliceerd. Overheid.nl heeft ook een e-mailservice waarmee u automatisch besluiten en andere berichten van de gemeente in uw mailbox ontvangt: meld u aan via de website van Overheid.nl  

De woning naast mij is te koop. Ik wil voorkomen dat er studenten komen wonen, wat kan ik doen?

Voor kamerverhuur (vanaf 3 kamers/personen) is een omzettingsvergunning nodig. Wanneer de nieuwe eigenaar van de woning een omzettingsvergunning aanvraagt, controleren we deze uitgebreid op de voorwaarden. Als de aanvraag voldoet aan de voorwaarden, verlenen we de vergunning en kunt u kamerverhuur niet voorkomen.

Wat kan ik doen als Vereniging van Eigenaren (VvE) om kamerverhuur tegen te gaan?

In de splitsingsakte kunt u bepalingen voor het gebruik opnemen. Om kamerverhuur tegen te gaan moet u in de splitsingsakte opnemen dat onzelfstandige kamerbewoning niet mag. Worden dan toch kamers verhuurd, dan  kunt u privaatrechtelijk stappen nemen. De gemeente heeft hier geen rol in.