Waalkade

Waalkade

De Waalkade is zo goed als klaar. De werkzaamheden zijn eind oktober 2018 begonnen.

Het gedeelte tussen de Veerpoorttrappen en Grotestraat krijgt gras en bomen en de Waalkade wordt licht aflopend. In het verlengde van de Veerpoorttrappen komt een verlaagd deel met zittrappen, waardoor een podium bij het water ontstaat. Dit deel loopt bij hoogwater onder water. De terrassen bij de gevels komen op 1 niveau en voor de terrassen komt een speelobject. Ter hoogte van de Grotestraat komen enkele terrassen aan het water. De Waalkade blijft geschikt voor evenementen.

Na de herinrichting kan er geen doorgaand autoverkeer meer over de Waalkade rijden. Wel komen er aan de beide zijden van het park keerlussen en (kort)parkeerplaatsen, zodat het mogelijk blijft om passagiers af te zetten. Tijdens de werkzaamheden is de oostelijke Waalkade afgesloten voor auto’s en bussen. De horeca en de woningen blijven steeds bereikbaar. Na de werkzaamheden keert de bus (in elk geval voorlopig) terug op de Waalkade. De gemeenteraad neemt nog een beslissing of de bus definitief op de Waalkade blijft rijden. 

Leve(n)de Waalkade

Het ontwerp voor de Waalkade is tot stand gekomen na een uitgebreid participatietraject met de stad. De 850 ideeën die binnenkwamen via mail, social media en in het speciale pand aan de Waalkade zijn vervolgens uitgewerkt tot drie verschillende scenario’s die door middel van een enquête zijn voorgelegd aan de stad.. Hierbij was het groene scenario favoriet. Eerder werd op de Oostelijke Waalkade al de Lindenberghaven opgeknapt, zijn de Veerpoortrappen aangepakt en is er een lift gekomen. In het voorjaar van 2018 heeft ook De Bastei, het nieuwe centrum voor natuur en cultuurhistorie, hier zijn deuren geopend. 

Bekijk het Ontwerp Waalkade (pdf, 489 kB).

Bekijk het filmpje op ons YouTubekanaal.