Proef met bijstand

Nijmegen is eind 2017 gestart met een proef met bijstand. Hierbij onderzoeken we welke begeleiding van mensen in de bijstand het beste werkt. De proef duurt tot 1 oktober 2019 en er doen ongeveer 300 mensen aan de proef mee.

De gemeente en de Radboud Universiteit kijken in welke groep de meeste mensen werk vinden. En of ze zich beter gaan voelen. De resultaten van de proef  worden wetenschappelijk onderzocht.  Hiermee kan de gemeente eventueel haar werkwijze of begeleiding aanpassen. Deelnemers hebben kans om extra geld te verdienen en op hun eigen manier naar werk te zoeken.

Wie meedoet aan de proef krijgt meer vrijheid om zélf te bepalen hoe hij of zij naar werk zoekt. Ook mogen deelnemers aan de proef meer bijverdienen naast hun uitkering. De gemeente onderzoekt ook of deze nieuwe aanpak helpt bij het vinden van bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. En of het ervoor zorgt dat mensen zich beter voelen.

Onderzoeksgroepen

Wie meedoet wordt door loting ingedeeld in een groep. In groep 1 mogen deelnemers meer houden van het geld dat ze bijverdienen. Deelnemers aan deze groep bepalen zelf op welke manier zij naar werk willen zoeken. Dat hoeft niet per se in loondienst; een eigen onderneming starten mag ook.  Ook in groep 2 mogen deelnemers meer houden van bijverdiensten. Deze groep krijgt extra begeleiding en ondersteuning van WerkBedrijf. Deelnemers mogen zélf bepalen welke ondersteuning het beste bij hen past.

Naast deze groepen komt er een speciale groep voor wie alles hetzelfde blijft. Zij worden benaderd voor deelname aan het wetenschappelijk onderzoek van de Radboud Universiteit die de proef begeleidt.