Proef met bijstand

Nijmegen is 1 december 2017 gestart met een proef om te onderzoeken welke vorm van begeleiding van mensen in de bijstand het beste werkt. De proef duurt tot 1 oktober 2019 en er doen ongeveer 300 mensen aan de proef mee.

De gemeente en de Radboud Universiteit kijken in welke groep de meeste mensen werk vinden en of ze zich beter gaan voelen. De resultaten van de proef  worden wetenschappelijk onderzocht.  Hiermee kan de gemeente eventueel haar werkwijze of begeleiding aanpassen. Deelnemers hebben de kans om extra geld bij te verdienen en op een eigen manier op zoek te gaan naar werk.

Wie meedoet aan de proef krijgt meer vrijheid om zélf te bepalen hoe hij of zij naar werk zoekt. Ook mogen deelnemers aan de proef meer bijverdienen naast hun uitkering. De gemeente onderzoekt ook of deze nieuwe aanpak helpt bij het vinden van bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, en zorgt dat mensen zich beter voelen.

Onderzoeksgroepen

Wie meedoet wordt door loting ingedeeld in een groep. In groep 1 mogen deelnemers meer houden van het geld dat ze bijverdienen. Deelnemers aan deze groep bepalen zelf op welke manier zij naar werk willen zoeken. Dat hoeft niet per se in loondienst; een eigen onderneming starten mag ook.  Ook in groep 2 mogen deelnemers meer houden van bijverdiensten. Deze groep krijgt extra begeleiding en ondersteuning van WerkBedrijf. Deelnemers mogen zélf bepalen welke ondersteuning het beste bij hen past.

Naast deze groepen komt er een speciale groep voor wie alles hetzelfde blijft. Zij worden benaderd voor deelname aan het wetenschappelijk onderzoek van de Radboud Universiteit die de proef begeleidt.

Veelgestelde vragen

Vragen en antwoorden