Highlights

Opening

Wondertuin

Van 19 tot en met 21 januari 2018 was Museum Het Valkhof het decor van de Wondertuin. Heel Nijmegen was uitgenodigd om samen het jaar af te trappen. Er was voor iedereen iets te doen: jong, oud, doeners, denkers en praters. Inspirerend, zinnenprikkelend én dansbaar. Met sprekers als André Kuipers, Jan Terlouw en Jelle Brandt Corstius. Maar ook met muziek van Linde Schöne, Luwten en het Zusje van Debbie. Voor de jonge bezoekers was er de Grote Groene Kidsklup. Hier konden ze sprinkhanen proeven, zelf tandpasta maken, oude apparaten ombouwen naar nieuwe creaties en een sprookjesachtige wandeling maken door het Valkhofpark.

Officiële opening

De officiële aftrap van het jaar vond op 20 januari 2018 plaats in de Sint-Stevenskerk. Onder de genodigden was Karmenu Vella - de Eurocommissaris voor Milieu - die elk jaar een andere Europese stad tot Green Capital uitroept. Verder waren Stientje van Veldhoven (staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat), Clemens Cornielje (Gelderse commissaris van de Koning), Bea Schouten (milieugedeputeerde), de burgemeesters van de scheidende duurzame hoofdstad Essen en van de aanstaande hoofdstad Oslo, het gehele college onder wie Hubert Bruls (burgemeester van Nijmegen) en wethouder Harriët Tiemens (duurzaamheid) aanwezig. Burgemeester Bruls kreeg hier het vouwboek en de prijs overhandigd door voorganger Essen. In totaal bezochten 11.000 mensen het openingsfestival van Nijmegen European Green Capital 2018.

Green Capital Challenges 

De Green Capital Challenges bestaan uit een groep betrokken inwoners die in 2018 iedereen uit Nijmegen mee wilden nemen in het verduurzamen van de stad. Daarvoor kozen ze twaalf thema’s zoals afval, voedsel en energie. In 2018 stond elke maand een ander thema centraal. Dit leverde mooie resultaten op zoals de Afval Challenge, de Walk of Waste, aandacht voor vegetarisch eten in restaurants, een Modelwoning Circulaire Economie, Sit & Heat-kussentjes, stadsmeubilair gemaakt van elektronische apparatuur en het festival Flowlands. Elk thema werd afgesloten met een Duurzaamheidscafé.

Prijsuitreiking en Spiegelwaalconcert

Halverwege het jaar werd in Nijmegen - tijdens de Green Week - de European Green Capital van 2020 bekendgemaakt: Lissabon. Het hoogtepunt van de Green Week was beslist het Spiegelwaalconcert op 20 juni, waar naast de Europese delegaties en de genomineerde steden ook de Nijmegenaren zelf massaal op af kwamen.

Komst koning Willem-Alexander

Op 4 juli 2018 bracht koning Willem-Alexander een bezoek aan Nijmegen. Hij startte zijn bezoek in het bezoekerspaviljoen op Kelfkensbos, probeerde in het Valkhofpark een eco lounge uit en sprak in De Bastei met leerlingen van Eco-Schools en vertegenwoordigers van allerlei duurzame initiatieven in de stad. Tot slot liep de koning langs de Walk of Waste richting de Stadswaard, waar hij over biodiversiteit sprak met hoogleraar plantenecologie Hans de Kroon en onder meer kennismaakte met natuur-BSO Struin.

Picknick op de Waalbrug

Tijdens de Mobiliteitsweek was de Waalbrug - waar normaal 50.000 auto’s per dag overheen razen - op zondag 16 september 2018 24 uur afgesloten voor verkeer. Vanaf één uur ‘s middags konden 1.000 mensen genieten van een vegetarische lunch met streekproducten. Dat betekende dat er 250 liter fruitsap en 2.500 broodjes geserveerd werden. In de middag was dezelfde Waalbrug het decor voor allerlei artiesten en activiteiten, zoals het NK Slowbiken, fietsspelletjes, demonstraties van skatecentrum Waalhalla, optredens van theatergezelschap Abacus en muziek van de fietsende Radio Barkas.

Mayor's conference

Een ander hoogtepunt was de Mayor’s Conference op 23 november 2018. Tijdens dit evenement kwamen alle 22 steden uit het Green Capital Netwerk een Call for Action ondertekenen die gepresenteerd werd op de VN klimaatconferentie COP24 in Katowice in Polen. Met de Call for Action verklaren de steden extra inspanningen te doen om hun stad verder te verduurzamen.

Groene Vrijdag

De eerste editie van Groene Vrijdag werd op 14 december 2018 gehouden. Er waren veel vrijwilligers op allerlei plekken in de stad bezig om de stad nog wat groener en schoner te maken. Iedereen die overdag hielp, kon in de avond genieten van een optreden in het centrum, waaronder een concert van Navarone in de Sint-Stevenskerk of de première van de film ‘Green Tales of the City’.