Nijmegen European Green Capital 2018

In 2018 was Nijmegen Green Capital van Europa. De titel Duurzame hoofdstad van Europa is een idee van de Europese Commissie om steden te belonen die zich sterk maken voor ecologische, sociale en economische duurzaamheid. Nog steeds werken we aan een duurzaam Nijmegen. 

! Click here to see the information in English

Ideeën uit het Green Capital jaar

Sustainability board

De Sustainability Board (de adviesraad duurzaamheid) adviseert over het voortbouwen op de resultaten van het Nijmeegse Green Capital jaar. De leden zijn vertegenwoordigers van allerlei partijen uit de stad, zoals Dar, Rabobank, verschillende woningbouwcorporaties en onderwijsinstellingen en De Bastei.

Groene Vrijdag

Groene Vrijdag werd in 2018 voor het eerst gehouden als afsluiting van Nijmegen European Green Capital. Overal staken vrijwilligers, inwoners en werknemers de handen uit de mouwen om Nijmegen groener en mooier te maken. Groene Vrijdag Nijmegen is nu een jaarlijks terugkerend evenement. Met Groene Vrijdag geeft gemeente Nijmegen, samen met het netwerk dat in het Green Capital jaar is ontstaan, een vervolg aan de activiteiten uit 2018. Het doel is om samen Nijmegen groener en mooier te maken. 

Operatie Steenbreek

Met meer groen in de stad kunnen we het veranderende klimaat beter aan. Groene tuinen zijn daarbij belangrijk! Het regenwater kan dan namelijk makkelijk wegzakken in de grond. En bomen en struiken zogen ervoor dat je tuin (en je huis) koeler blijft in de zomer. Operatie Steenbreek helpt met bijvoorbeeld het gratis ophalen van tuintegels en geeft gratis tuinadvies. Meer weten? Bekijk het op de website van operatie Steenbreek.  

Samenvatting Green Capital jaar

We kregen deze prijs door jarenlang hard te werken aan vergroening en verduurzaming. En met ‘we’ bedoelen we de hele stad en haar omgeving. Van jong tot oud, met grote én kleine initiatieven. De vijf thema’s waren:

  • Schone mobiliteit 
  • Energietransitie (verandering waarbij we steeds meer rekening houden met het milieu) 
  • Water/klimaatadaptatie (voorbereiden op het veranderende klimaat)
  • Vitale stad 
  • Circulaire economie 

Binnen Nijmegen werken we al langer aan de overgang naar duurzame mobiliteit en energietransitie. Het vervolg van Green Capital richt zich vooral op de veranderingen rondom groen/biodiversiteit, voedsel, klimaataanpassingen en de afvalvrije stad. Door het Green Capital jaar heeft Nijmegen meer en makkelijker toegang tot internationale netwerken en organisaties.

In het jaaroverzicht vindt u een overzicht hoe Nijmegen in het Green Capital jaar groen kleurde! Ook is er een (digitaal) magazine gemaakt over het Green Capital jaar. U kunt dit magazine aanvragen door een mail te sturen naar greencaptial@nijmegen.nl