Stationsgebied Nijmegen

De Nijmeegse stationsomgeving wordt een gebied voor wonen, werken, reizen en verblijven. Gemeente Nijmegen werkt samen met Rijksoverheid, ProRail, Nederlandse Spoorwegen en de provincie Gelderland aan plannen om het station en de omgeving te verbeteren. In het stationsgebied is het volgende gepland:

  • Aanpassing station
  • Aanpassing van de sporen
  • Uitbreiding van de ondergrondse fietsenstalling (centrumzijde)
  • Scheiden van de verkeersstromen
  • Inrichting met meer groen
  • Nieuwe ingang en een nieuwe fietsenstalling (westzijde) 
  • Particuliere ideeën/plannen

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Volg het Stationsgebied op Instagram en Facebook.

In de video hieronder krijgt u meer uitleg over de plannen voor het stationsgebied.

Noël Vergunst – Coördinerend wethouder:

Station Nijmegen is het drukste treinstation van Oost-Nederland. Dagelijks komen hier tienduizenden mensen met de trein, bus en met de fiets. En de komende tien jaar gaan we hard aan de slag om het stationsgebouw en de omgeving,  het stationsplein aantrekkelijker en beter toegankelijk te maken. Maar we gaan ook plek toevoegen om te wonen en te werken.

Paul Matthieu – Gebiedsmanager:

De komende jaren staat er heel veel op stapel in stationsgebied Nijmegen. Met de aanpassingen aan de sporen en een geheel nieuw eilandperron is het mogelijk om ook een entree aan de westzijde van het station te maken, inclusief stationsgebouw en een nieuwe fietsenstalling. Maar we gaan nog meer doen in het stationsgebied. We maken daar ontwikkelingen mogelijk om wonen en werken aantrekkelijk te maken. Dat doen we natuurlijk niet alleen maar met onze partners zoals NS, ProRail, Provincie Gelderland en de Ministeries van BZK en IenW. En daar zijn we heel blij mee!

Roland Jansen – Project manager ProRail:

De komende jaren verwachten we dat het reizigers en goederenvervoer per spoor in Nederland flink zal toenemen. Daarom zorgen we met het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer voor dat op alle drukke lijnen iedere tien minuten een trein gaat rijden. Een van die lijnen is de lijn Schiphol, Utrecht, Nijmegen. Op Station Nijmegen moeten daarvoor aanpassingen worden gedaan aan het station, aan de sporen en ook aan het opstelterrein. Hierdoor maken we het nog aantrekkelijker om hier op de trein te stappen.

De getoonde beelden van de westzijde van het station zijn schetsontwerpen en van de centrumkant van het station eerste indrukken.

Ontwerpen van Office Winhov in opdracht van ProRail. Beelden zijn gemaakt door Nanopixel en ook door gemeente Nijmegen.

Nijmegen – ProRail

Blijf op de hoogte

Mis geen ontwikkelingen en ben altijd als eerst op de hoogte van het laatste nieuws over de ontwikkelingen rondom het stationsgebied. Laat uw gegevens achter en ontvang bij relevante nieuwe ontwikkelingen onze regelmatig verschijnende nieuwsbrief. Wat u terugvindt in de nieuwsbrief: 

  • Aankondigingen van bewoners- en participatieavonden
  • De nieuwste ontwerpschetsen

Nieuwsbrieven