Hout stoken

Veel mensen vinden een houtvuur gezellig, maar houtrook heeft ook schadelijke stoffen zoals fijn stof. Overweeg daarom om het vuur vaker uit te laten. Wilt u toch hout stoken? Volg dan de tips op deze pagina om schoner en beter te stoken, en kijk op de Stookwijzer. Dit is een website met advies wanneer u het vuur beter uit kunt laten. De Stookwijzer meet op postcodeniveau en kijkt naar luchtkwaliteit en windkracht. De Stookwijzer is er voor vuur dat u buiten én binnen stookt.

Stookwijzer

Stookwijzer

Stookwijzer en stookalert

 • De Stookwijzer geeft advies op basis van uw postcode. U kunt uw postcode rechtsboven invullen op de pagina van de Stookwijzer
 • Via het stookalert wordt een dringende oproep gedaan om niet te stoken door bijvoorbeeld weersomstandigheden. U kunt uzelf ook aanmelden voor het stookalert op de website van het RIVM. Dan krijgt u een e-mail wanneer het weer in een bepaalde provincie niet geschikt is voor houtstook

Stooktips

Wist u dat houtrook veel fijn stof bevat? Mensen met bijvoorbeeld longklachten hebben hier veel last van. Met deze tips stookt u schoner en efficiënter.

Buiten:

 • Kijk voor u gaat stoken op de Stookwijzer en laat de barbecue of vuurkorf uit bij windstil of mistig weer
 • Stook alleen droog, onbehandeld hout (dus bijvoorbeeld geen geverfd of gebeitst hout)
 • Brandbare blokken van geperst hout (zonder toevoegingen) geven minder rook
 • Een elektrische barbecue geeft nauwelijks (rook)overlast voor de omgeving

Binnen:

 • Kijk voor u gaat stoken op de Stookwijzer en laat de open haard of houtkachel uit bij windstil of mistig weer
 • Stook alleen droog en onbehandeld hout. Heeft u een speciale vochtmeter voor hout? Check of de houtvochtigheid tussen 12% en 15% ligt. Dan zit u goed! 
 • Steek vuur van boven aan met aanmaakhout en aanmaakblokjes
 • Laat de schoorsteen minstens 1 keer per jaar goed vegen
 • Zorg dat er in uw huis en bij het vuur genoeg frisse lucht komt. Laat het hout niet smoren en laat het vuur vanzelf uitbranden

Volg een stookworkshop! 

Wilt u graag meer leren over hoe houtrook ontstaat en hoe u schoner kunt stoken? Volg een gratis stookworkshop. Als u in Nijmegen-West woont, dan kunt u ook subsidie krijgen om de houtkachel of open haard te verwijderen of om filters te plaatsen.

Overlast door houtrook

Een vuurtje kan voor de een gezellig zijn en een ander juist veel overlast geven. Probeer bij overlast eerst het gesprek aan te gaan met degene die hout stookt. Misschien weet de ander niet dat u last ervaart en is het probleem met enkele afspraken opgelost. Tips in het contact met uw buren vindt u op de website van Sterker sociaal werk. Als u er niet uitkomt, dan kunt u buurtbemiddeling Sterker ook bellen voor advies.

Overlast melden bij de gemeente

U kunt een melding maken van overlast via Meld&Herstel. De gemeente Nijmegen gebruikt deze meldingen om een beter beeld te krijgen van de ervaren overlast. De gemeente handhaaft niet op deze meldingen. Er zijn namelijk nog geen regels en wetten die houtstook verbieden.