Hout stoken

Een vuurtje stoken kan gezellig zijn, maar er komen ook veel ongezonde stoffen vrij zoals fijnstof. Laat het vuur daarom vaker uit of stook op een efficiëntere manier met minder rook. Op deze pagina staan stookfeiten, waarin u ziet welk effect houtrook heeft. Ook vindt u de Stookwijzer. Dit is een website met advies wanneer u het vuur beter uit kunt laten. De Stookwijzer meet op postcodeniveau en kijkt naar luchtkwaliteit en windkracht. De Stookwijzer is er voor vuur dat u buiten én binnen stookt.

Naar de Stookwijzer

Naar de Stookwijzer

Stookfacts

Welk effect heeft een haardvuurtje nou eigenlijk? Wist u dat:

  • Nederland 1.2 miljoen mensen telt met een longziekte. 62,5% is vaak benauwd door houtrook
  • In houtrook veel ongezonde stoffen zitten zoals fijnstof, stikstofdioxide en koolstofmonoxide
  • Een uurtje de open haard stoken evenveel fijnstof in de lucht brengt als een ritje Nijmegen-Milaan met een vrachtwagen
  • Een open haard 90% van zijn warmte verliest via de schoorsteen. En een pelletkachel zo’n 20 tot 40% van zijn warmte. Hout stoken is geen goed alternatief voor de centrale verwarming
  • Een uurtje de open haard stoken evenveel fijnstof in de lucht brengt als 25 pakjes sigaretten
  • Houtstook zorgt in Nederland voor 23% van alle fijnstof die in de lucht komt
  • 4 blokken hout verbranden in de vuurkorf staat gelijk aan de uitstoot van fijnstof van 1 auto gedurende 1 jaar
  • Een vuurkorf stoot per kilo gestookt hout ongeveer evenveel fijnstof uit als een vrachtwagenrit van 3.000 kilometer

Onderaan deze pagina vindt u de bronnen van deze stookfeiten.

Stooktips

Wist u dat houtrook veel fijn stof bevat? Mensen met bijvoorbeeld longklachten hebben hier veel last van. Met deze tips stookt u efficiënter en met minder rook.

Buiten:

  • Kijk voor u gaat stoken op de Stookwijzer en laat de barbecue of vuurkorf uit bij windstil of mistig weer
  • Stook alleen droog, onbehandeld hout (dus bijvoorbeeld geen geverfd of gebeitst hout)
  • Brandbare blokken van geperst hout (zonder toevoegingen) geven minder rook
  • Een elektrische barbecue geeft nauwelijks (rook)overlast voor de omgeving

Binnen:

  • Kijk voor u gaat stoken op de Stookwijzer en laat de open haard of houtkachel uit bij windstil of mistig weer
  • Stook alleen droog en onbehandeld hout. Heeft u een speciale vochtmeter voor hout? Check of de houtvochtigheid tussen 12% en 15% ligt. Dan zit u goed! 
  • Steek vuur van boven aan met aanmaakhout en aanmaakblokjes
  • Laat de schoorsteen minstens 1 keer per jaar goed vegen
  • Zorg dat er in uw huis en bij het vuur genoeg frisse lucht komt. Laat het hout niet smoren en laat het vuur vanzelf uitbranden

Benieuwd naar ervaringen van anderen? Over bijvoorbeeld barbecueën?  Lees dan het interview met Joland.

Via het stookalert wordt een dringende oproep gedaan om niet te stoken door bijvoorbeeld weersomstandigheden. U kunt uzelf ook aanmelden voor het stookalert op de website van het RIVM. Dan krijgt u een e-mail wanneer het weer in een bepaalde provincie niet geschikt is voor houtstook.

Een vuurtje kan voor de een gezellig zijn en een ander juist veel overlast geven. Probeer bij overlast eerst het gesprek aan te gaan met degene die hout stookt. Misschien weet de ander niet dat u last heeft en is het probleem met enkele afspraken opgelost. Tips in het contact met uw buren vindt u op de website van Sterker sociaal werk. Als u er niet uitkomt, dan kunt u buurtbemiddeling Sterker ook bellen voor advies.

Overlast melden bij de gemeente

U kunt overlast melden via de Stookwijzer: u vult eerst uw adres in, daarna kunt u de overlast melden voor die plek.

We gebruiken deze meldingen om een beter beeld te krijgen van de ervaren overlast. We handhaven niet op deze meldingen. Er zijn namelijk nog geen regels en wetten die houtstook verbieden.