Eerste rijbewijs aanvragen en ophalen

U wilt voor de 1e keer een rijbewijs aanvragen. Hiervoor maakt u een afspraak bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U komt zelf langs voor het aanvragen én ophalen. Voor het ophalen van uw rijbewijs maakt u ook een afspraak. Maak deze (ophaal) afspraak bij de balie als u uw rijbewijs aanvraagt.

Afspraak maken

Afspraak maken

Door grote drukte duurt het langer dan normaal voordat u een afspraak heeft. Wij vragen uw begrip en geduld. Heeft u ons dringend nodig? Bel dan 14024.

Meenemen

 • Paspoort of identiteitskaart
 • Een recente kleurenpasfoto, let op de eisen
 • Pinpas of contant geld
 • Als je 17 jaar bent en een autorijbewijs aanvraagt: ook een begeleiderspas

Kosten

Soort rijbewijsPrijs
Standaard rijbewijs€ 41,-
Rijbewijs met spoedaanvraag€  86,35

Hoe lang is uw rijbewijs geldig 

Soort rijbewijsGeldig
Standaard rijbewijs10 jaar
Rijbewijs voor vrachtwagen of bus 5 jaar
Rijbewijs op basis van medische redenenGeen vaste termijn
Als u tussen 65 en 70 jaar oud bentTot uw 75ste verjaardag
Als u 70 jaar of ouder bentMaximaal 5 jaar

U heeft uw rijbewijs aangevraagd en kunt het afhalen: maak een afspraak. Kom persoonlijk langs en neem uw afhaalbewijs mee.

Goed om te weten:

 • Plan uw afspraak voor het afhalen op dezelfde plek als u de aanvraag heeft gedaan. Aanvraag in de Stadswinkel betekent dus afhalen in de Stadswinkel. Aanvraag in steunpunt Stadswinkel Dukenburg betekent ook daar ophalen
 • Plan uw afspraak op zijn vroegst op de 6de werkdag na uw aanvraag. Voorbeeld: u bent dinsdag langs geweest voor uw aanvraag. Dan kunt u een week later vanaf woensdag uw afhaalafspraak inplannen

Omdat het steunpunt Stadswinkel niet op alle werkdagen open is, moet u de afhaalafspraak daar soms nóg iets later inplannen:

 • Aanvraag in steunpunt op dinsdag, dan de afhaalafspraak op zijn vroegst op de woensdag van de week daarna (= 6 werkdagen later)
 • Aanvraag in steunpunt op woensdag, dan de afhaalafspraak op zijn vroegst op de vrijdag van de week daarna (= 7 werkdagen later)
 • Aanvraag in steunpunt op vrijdag, dan de afhaalafspraak op zijn vroegst op de dinsdag van ong. 1.5 week later (= 7 werkdagen later)

Zorg dat u uw rijbewijs binnen 3 maanden ophaalt. Anders moeten wij het vernietigen.

Als u al een rijbewijs heeft, kunt u de verlenging of een extra categorie online aanvragen. U hoeft dan alleen langs te komen voor het ophalen van uw nieuwe rijbewijs.

Een spoedaanvraag voor uw rijbewijs regelt u zo:

 1. Plan voor 14.00 uur een afspraak in de Stadswinkel. U kunt hiervoor niet terecht in het steunpunt Stadswinkel Dukenburg
 2. Vraag tijdens uw afspraak aan de balie om een spoedaanvraag
 3. Uw rijbewijs ligt de volgende werkdag na 10.30 uur klaar

Goed om te weten:

 • Voor een spoedaanvraag betaalt u extra
 • Bent u uw rijbewijs kwijt en wilt u met spoed een nieuw aanvragen? Dan kan dit alleen als uw verloren rijbewijs in Nijmegen was uitgegeven

U heeft in de volgende gevallen een medische keuring nodig:

 • U bent 75 jaar of ouder
 • Uw rijvaardigheid wordt beïnvloed door medische redenen
 • U vraagt een rijbewijs aan voor vrachtwagen of bus

Een medische keuring regelt u door het invullen van een gezondheidsverklaring.

Vanaf mei 2018 zit er standaard een chip in het rijbewijs. In de toekomst kunt u met deze chip inloggen via DigiD. We weten nog niet wanneer dit kan. Dat bepaalt De Rijksdienst Wegverkeer (RDW). Wilt u een rijbewijs aanvragen zonder inlogfunctie op de chip? Stuur dan een brief naar de RDW. Doe dit 5 dagen voordat u uw rijbewijs aanvraagt. Op de website van de RDW leest u wat u moet doen.