Rijbewijs, gezondheidsverklaring

In een gezondheidsverklaring beantwoordt u vragen over uw gezondheid. Het CBR bepaalt daarmee of u medisch geschikt bent om te rijden. U heeft zo'n verklaring nodig als u bijvoorbeeld 75 jaar of ouder bent. Of als u een rijbewijs voor bus/vrachtauto nodig heeft of uw buitenlands rijbewijs wilt omwisselen. Op cbr.nl vult u de gezondheidsverklaring online in.

Naar CBR.nl

Heeft u moeite met het online regelen van de verklaring? Bel met het CBR via telefoonnummer 088 - 2277700. Of neem contact op met een van de Stips in Nijmegen of het Informatiepunt Digitale Overheid in een bibliotheek.

Wat u moet weten

Een gezondheidsverklaring vraagt u aan bij het CBR. Dit kan online via Mijn CBR of per post. Online gaat sneller en u kunt dan ook op elk moment controleren hoe ver men is met uw aanvraag.

U heeft DigiD met sms- of app-controle nodig om de gezondheidsverklaring online in te vullen. Heeft u nog geen DigiD, vraag deze dan aan via digid.nl.

Wanneer u een medische keuring nodig heeft

Soms heeft u een medische keuring nodig. Dan ontvangt u van het CBR een keuringsverslag voor de arts.

U heeft een medische keuring nodig in de volgende gevallen:

  • U heeft een beperking (geestelijk of lichamelijk) die invloed heeft op uw rijvaardigheid
  • U vraagt een rijbewijs aan voor vrachtwagen of bus
  • U bent 75 jaar of ouder. Let op: bent u tussen 70 - 75 jaar oud? Dan hoeft u nog niet medisch gekeurd te worden, maar het kan handig zijn om dit al wel te doen. Vraagt u zonder keuring aan, dan is het rijbewijs namelijk maar geldig tot uw 75e verjaardag. Met keuring is uw rijbewijs de maximale 5 jaar geldig

Kosten

De kosten kunt u vinden op de website van het CBR