Subsidie afkoppelen regenpijpen

Door uw regenpijp af te koppelen van het riool helpt u mee om wateroverlast door overbelasting van het riool te voorkomen. U kunt de regenpijpen afkoppelen zodat het water in de bodem verdwijnt in plaats van in het riool. Vraag subsidie aan voor het afkoppelen.

aanvragen

Wat u moet weten

 • Koppel bij voorkeur de regenpijp af met een systeem boven de grond. Het water wordt dan schoongemaakt. Ook is dit systeem goedkoper dan een systeem onder de grond. 
 • U krijgt € 200,- subsidie per afgekoppelde regenpijp. Zijn het meerdere regenpijpen op hetzelfde systeem? Dan krijgt u € 50,- voor elke extra regenpijp.
 • De maximale subsidie is € 2.500 per gebouw
 • U kunt ook subsidie aanvragen voor bijvoorbeeld uw tuinhuisje of garage. Maar dat kan alleen, als het gebouwtje is aangesloten op de rioolaansluiting van uw huis.
 • Personen, stichtingen, bedrijven en verenigingen kunnen subsidie aanvragen, woningcorporaties niet.

Hoe het werkt in 7 stappen

1

Stap 1

Vraag subsidie aan vóórdat u start met de werkzaamheden 

2

Stap 2

Lees de voorwaarden en informatie op deze pagina. Heeft u vragen of wilt u advies? Stuur dan een mail naar waterservicepunt@nijmegen.nl 

3

Stap 3

Verzamel de documenten die u nodig heeft voor de aanvraag. Vraag de subsidie aan via de knop bovenaan de pagina

4

Stap 4

U ontvangt een reactie op uw aanvraag. Is uw aanvraag goedgekeurd ? Dan krijgt u een brief met een 'voorlopige toekenning' van de subsidie. Dit betekent dat u mag starten met de werkzaamheden. Is uw aanvraag niet goedgekeurd? Dan ontvangt u een mail. Let op: U krijgt het geld pas zodra u klaar bent met de werkzaamheden en de technisch adviseur dit heeft goedgekeurd.

5

Stap 5

U koppelt uw regenpijpen af. Start binnen 6 maanden, nadat u de brief heeft ontvangen. Binnen 1 jaar moeten de werkzaamheden klaar zijn. 

6

Stap 6

U bent klaar met de werkzaamheden. Geef dit aan ons door via de groene knop bovenaan deze pagina ''melden werkzaamheden klaar'' of via de weblink afmelden werkzaamheden afkoppelen regenpijp. Denk aan  de termijn van 1 jaar. Stuur foto's mee van de nieuwe situatie. Doet u dit niet, dan krijgt u geen geld (subsidie) voor het afkoppelen. 

7

Stap 7

Een technisch adviseur komt langs en controleert of de afkoppeling aan de eisen/voorwaarden voldoet. Is het goed? Dan ontvangt u het geld binnen  6 weken op uw rekening. Is het niet goed? Dan bespreekt de technisch adviseur dat met u. 

Voorwaarden

 • U heeft een koophuis of u huurt een (bestaand) huis in Nijmegen.
 • Huurt u een huis? Dan moet u bij de aanvraag een formulier (verklaring) meesturen waarin de verhuurder toestemming geeft. Let op: Koppelt u regenpijpen af waarin ook het water van het dak van uw buren wegloopt? Dan hebben we schriftelijke toestemming van de buren nodig.
 • Uw huis of gebouw is aangesloten op een gemengd rioolstelsel. Een gemengd rioolstelsel betekent dat het riool het afvalwater en regenwater samen afvoert in 1 buis. Dit controleren wij bij uw aanvraag. Bekijk ook figuur s1 in het document 'Afkoppelen en infiltreren hemelwaterafvoer' (pdf, 1.36 MB)
 • U zorgt dat een systeem op uw eigen terrein het water opvangt van de afgekoppelde regenpijp. Denk bijvoorbeeld aan regenton: en dat er ook nog ruimte is naast de ton waar het water weg kan in de grond of op het gras. Dus niet dat het water op stenen zoals stoeptegels valt. Of denk aan een wadi. Voor een ondergronds systeem kunt u denken aan een infiltratiekratten of grindkoffer. 
 • U mag een afgekoppelde regenpijp niet meer aansluiten op het riool. Doet u dat toch? Dan betaalt u de subsidie, of een deel daarvan, terug
 • Het aansluiten van een regenton is niet voldoende. U moet de regenpijp afsluiten van het riool. Dat betekent dus dat het water wat niet in de regenton past in uw tuin terecht komt. En dan op het gras of in de grond. En niet op tegels want dan kan het water niet weg. 
 • Het regenwater moet u op eigen terrein terecht komen. En dus niet bij de buren zonder toestemming of op de openbare ruimte (van de gemeente).

Handig om te weten 

 • Houd rekening met de dakoppervlak van de woning/gebouw. Bij een groter oppervlakte valt er meer water. Dus houdt rekening met hoeveel water u kunt opvangen. De minimale berging  capaciteit is 10 liter per m2 dakoppervlak. We raden aan om meer te kunnen water krijgt te kunnen in uw tuin omdat we steeds vaker te maken krijgen met extreme neerslag.
 •  Houd voldoende afstand  van de gevel tot de plek waar water de grond in loopt om vochtproblemen te voorkomen. 
 • Afstand tussen de plek waar het water de grond ingaat en het gebouw is minimaal 2 meter, bij kelders/souterrains 

Meesturen

 • Foto’s huidige situatie (regenpijp en tuin)
 • Schets met uitleg van de nieuwe situatie: waar zit de regenpijp, waar gaat het water naartoe
 • Verklaring van buren (als dit nodig is)
 • Verklaring van de verhuurder (als dat nodig is)

Regelgeving

Vragen of een afspraak maken

Actie Pijpenkappuh

Er is een actie die inwoners helpt om uw regenpijp af te koppelen. Het team helpt u met afkoppelen. Dit doen zij 2 keer per jaar. Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van de Bastei. U kunt dan geen gebruikmaken van deze subsidie. 

Aangesloten op een gemengd rioolstelsel

Controleer of uw huis is aangesloten op een gemengd rioolstelsel