Acties voor de Nijmeegse binnenstad

De Nijmeegse binnenstad wordt groener, aantrekkelijker en nóg bruisender. Om dat voor elkaar te krijgen, is het Actieplan Binnenstad 2021-2022 gemaakt. Samen met Nijmeegse bewoners, ondernemers en bezoekers zijn plannen gemaakt en concrete acties gekozen om een extra impuls te geven aan de binnenstad. De gemeente Nijmegen heeft hiervoor € 4,5 miljoen extra budget vrijgemaakt. Benieuwd wat we hiermee doen? Volg Hartje Nijmegen via onderstaande kanalen.

Bekijk alle acties

Hartje Nijmegen op social media

Het nieuwe actieplan voor Hartje Nijmegen

Sinds 2020 maakt Hartje Nijmegen onze binnenstad aantrekkelijker, schoner, groener en bruisender! Dit doen we volgens een actieplan dat we samen met bewoners, bezoekers en ondernemers hebben gemaakt. Omdat er de afgelopen jaren al heel wat ideeën uitgevoerd zijn, vroegen we eind 2022 om nieuwe ideeën voor de binnenstad. Met dit vernieuwde en afwisselende actieplan als resultaat! De acties hieronder zijn voor de stad en worden dan ook door de stad uitgevoerd.

Voor een aantrekkelijke stad

1. Vooroorlogse stad - onze binnenstad heeft een rijke geschiedenis. We gaan op zoek naar een manier waarop we onze vroegere stad beter zichtbaar kunnen maken.

2. Jongeren in de binnenstad - jongeren missen een plek in de binnenstad. Samen met studenten gaan we op zoek naar een passende invulling.

3. Thema-hofjes - na de Poëzieplaats Gruitberg is het idee ontstaan om meer hofjes een invulling te geven.

4. De stad als galerie - we zoeken naar een vorm waarin we kunst meer zichtbaar maken in de binnenstad.

5. Podium aan de Waal - tijdens de zomermaanden van 2022 is er iedere zondagmiddag een gratis podiumprogramma georganiseerd op de Waalkade. Hier gaan we in 2023 vrolijk mee door.

6. Trash Art - de kunstzinnige afvalbakken van Artbins uit 2017 zijn aan een vernieuwing toe.

7. Pleiners - als opvolging van ‘De Mensen van Nijmegen’ geven we met woord en beeld een gezicht aan de mensen die het plein gebruiken.

8. Seat with the Scientist - we kijken of we verschillende openbare zitplaatsen kunnen voorzien van een QR-code die verwijst naar een wetenschappelijk thema.

Voor een duurzame stad

9. Wandelend park - een parkje dat wordt verplaatst door de binnenstad. Zo vinden we de ideale plek voor groen en zitgelegenheden.

10. Vergroenen Mariënburgplein - we bekijken hoe we deze stenen vlakte op een mooie manier kunnen vergroenen.

11. Romeinse planten - met de bakfiets willen we de bewonderaars en bezoekers van de binnenstad kennis laten maken met Romeinse bloemen- en kruidenplanten.

Voor een sociale en gezonde stad

12. Buiten spelen - op verschillende plekken willen we komende zomer buitenspeelactiviteiten voor kinderen organiseren.

13. Skatepark - we willen bekijken of we in de zomermaanden een aantal avonden per week een mobiele skateplek kunnen maken onder de vleugel van de Stadsschouwburg.

14. Landings- speelplaatsen - we zoeken naar een plek waar jong en oud tijdens een ‘dagje stad’ kunnen landen om bijvoorbeeld even lekker te schommelen.

Voor een sociale en gezonde stad

15. Valkhofkwartier - we ondersteunen ideeën die het gebied rond het Valkhof aantrekkelijker maken.

16. Ondernemersactiviteiten - we hebben geld gereserveerd waarmee ideeën van onze binnenstad ondernemers kunnen worden gerealiseerd.

17. Kwartiermakers - we ondersteunen ondernemers bij het aantrekkelijk maken van hun kwartieren met inzet van de kwartiermakers.

18. De StadsHopper - het vervoersmiddel dat volgens een ‘hop on, hop off’-principe in de toekomst haar rondes rondom een meer autoluwe (bijna zonder auto's) en beter bereikbare binnenstad zal maken.

Ook ideeën voor een sterkere binnenstad?

In 2024 gaan we weer op zoek naar nieuwe acties voor 2025 - 2026.