Zero-emissiezones vanaf 2025

Vanaf 2025 krijgt Nijmegen 3 zero-emissiezones, namelijk in de Binnenstad, Hof van Holland en Heijendaal. Dit is belangrijk voor ondernemers die voor hun werk in deze gebieden moeten zijn. Hier mogen ondernemers dan alleen nog maar met bestelbussen en vrachtwagens zonder uitstoot rijden. Denk hierbij aan voertuigen die elektrisch of op waterstof rijden. Voor sommige voertuigen geldt een overgangsfase. Uiteindelijk rijden er in 2030 alleen nog logistieke voertuigen in de zones op waterstof of elektriciteit. Ondernemers kunnen ervoor kiezen om zelf te investeren in een elektrisch voertuig. Of gebruik maken van een centrale bezorgdienst met elektrische voertuigen.

Dit is voor veel ondernemers best een verandering. Daarom willen wij als gemeente zo goed mogelijk helpen en zetten wij de hulp op een rijtje. 

  Verhalen van ondernemers

  Benieuwd hoe andere ondernemers zich voorbereiden? Lees de 4 interviews.

  Wat kunt u als ondernemer nu al doen?

  2025 lijkt nog ver weg. U kunt wel vast kijken naar de mogelijkheden die u heeft. Zo kunt u zich vast voorbereiden:

  Doe de kentekencheck

  Vul hieronder uw kenteken in.


   

  Gratis adviesgesprek met adviseur Tim Wille

  Wilt u advies over hoe u zich het beste kunt voorbereiden op de zero-emissiezones? Neem dan contact op met de zero-emissie adviseur Tim Wille. Hij is uw eerste aanspreekpunt en adviseert u over de mogelijkheden om met uw bestelwagen over te stappen op elektrisch vervoer. Maar ook over laadpalen, subsidies of uw vervoer anders te regelen. Mocht het nodig zijn dan brengt hij u in contact met de logistiek makelaar of een andere collega voor specialistische kennis. 

  Een gratis adviesgesprek inplannen? Vul dan het aanvraagformulier in voor een adviesgesprek. 


   

  We gaan zero-emissiezones instellen. In deze zero-emissiezone rijden vanaf 2025 steeds minder logistieke voertuigen op fossiele brandstoffen. Het gaat dan om bestel- en vrachtauto’s. Uiteindelijk rijden er in 2030 alleen nog logistieke voertuigen in de zones op waterstof of elektriciteit. Ondernemers kunnen ervoor kiezen om zelf te investeren in een elektrisch voertuig, of gebruik maken van een logistieke hub die gebundeld en elektrisch belevert. 

   Onze stad groeit en daarmee ook de logistieke stromen. Logistiek is heel belangrijk voor het economisch functioneren van de stad. Dit is niet goed voor de leefbaarheid, luchtkwaliteit, veiligheid en het verblijfsklimaat.

   In 2014 is een Greendeal Zero Emission Stadslogistiek getekend met de rijksoverheid. En in het Klimaatakkoord is afgesproken dat de 30 tot 40 grootste steden van Nederland in 2025 een gebied moeten hebben zonder uitstoot van gevaarlijke stoffen. Zo’n gebied noemen we een zero-emissiezone voor stadslogistiek (afgekort ZES). 

   Een van de maatregelen om te komen tot schonere stadslogistiek is het invoeren van zero emissiezones voor de stadslogistiek. De gemeente Nijmegen vindt een slimme en schone stadslogistiek belangrijk. Dit staat ook in het Ambitiedocument Mobiliteit 2019 – 2030 en het Uitvoeringsprogramma ‘Op weg naar een gezonde luchtkwaliteit’ 2020-2030

   Met de landelijke vervoerdersorganisaties is een overgangsregeling afgesproken. Voor sommige relatief schone bestelbussen en vrachtauto’s zal de zero-emissiezone pas later ingaan. Op de website opwegnaarzes.nl staat meer over de landelijke afspraken en ook over de overgangsregelingen. Door de checklist in te vullen kunt u zien wat er voor u gaat veranderen.

   • Vanaf 2025 moeten alle nieuwe vracht- en bestelauto's in zero emissie gebieden een zero emissie aandrijving hebben
   • Van 2025 tot 2030 hebben bestaande Euro VI-bakwagens die op 1 januari 2025 maximaal 5 jaar oud zijn toegang tot de zero emissie zones
   • Van 2025 tot 2030 hebben bestaande Euro VI-trekkers die op 1 januari 2025 maximaal 8 jaar oud zijn toegang tot de zero emissie zones
   • Van 2025 tot 2027 hebben Euro 5 bestelauto's toegang tot de zero emissie zones
   • Van 2025 tot 2028 hebben Euro 6 bestelauto's toegang tot de zero emissie zones

   Er komen ook steeds meer bedrijven die de bezorging in de Zero Emissiezones kunnen doen. U geeft dan uw pakket of producten aan hen af. Zij regelen de bezorging in de gebieden waar uw bestelbus of vrachtwagen niet in mag.

   Wilt u weten welke bezorgdienst het best bij u past? Bezoek de websites van de volgende bezorgdiensten en/of neem contact met hen op:

   Biedt uw bedrijf ook een dienst aan voor bezorging zonder uitstoot? Mail naar zero-emissie@nijmegen.nl en dan voegen wij uw dienst mogelijk toe aan deze pagina.

   In februari 2024 worden de concept verkeersbesluiten gepubliceerd. De gemeente Nijmegen heeft besloten om de uitgebreide procedure te volgen voor de verkeersbesluiten. Dit betekent dat inwoners de mogelijkheid krijgen om de besluiten in te zien en hierop te reageren. Deze procedure ziet er als volgt uit:

   Stap 1

   Het ontwerp-verkeersbesluit en de ontheffingen zijn openbaar voor een periode van 6 weken: van 15 februari t/m 28 maart 2024. Tijdens deze periode kan iedereen een reactie geven. Het verkeersbesluit en de ontheffingen zijn in te zien bij de balie op het gemeentehuis tijdens kantooruren: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en digitaal te bekijken op overheid.nl. Hoe kunt u een reactie achter laten?
   •    Stuur een brief naar: Gemeente Nijmegen, Postbus 9105, 6500 HG Nijmegen. Onder vermelding van: ZE-zone Tav Dhr. P. Manten
   •    Stuur een e-mail naar zero-emissie@nijmegen.nl en vermeld in het onderwerp ZE-zone
   •    Bel het KlantContactCentrum via 14 024 op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur (bel vanuit het buitenland via 0031 24 329 90 00) en geef aan dat u een reactie wilt doorgeven over de ZE-zones. Zij maken een notitie.  

   Stap 2

   Na 6 weken stelt de gemeente een lijst op van alle binnengekomen reacties en beantwoordt de vragen. Hiermee krijgt de gemeente inzicht in mogelijke knelpunten of onduidelijkheden in de voorgestelde maatregelen en ontheffingen. 

   Stap 3

   De antwoorden worden openbaar gedeeld en, als het nodig is, wordt het verkeersbesluit en de ontheffingen aangepast. Het definitieve verkeersbesluit wordt in het vierde kwartaal van 2024 vastgesteld.

   Stap 4

   De definitieve besluiten en ontheffingen worden op deze webpagina gedeeld.

   Waar zijn de zero-emissiezones?

   Voor Nijmegen betekent  er 3 zero-emissiezones komen: in het centrum van Nijmegen, Heijendaal en Hof van Holland. Zie de lijst en kaart hieronder. De precieze grenzen van de zones worden nog vastgesteld met een verkeersbesluit.