Datum:

Verdiepende bijeenkomst Luchtkwaliteit Nijmegen-West en Weurt

Op 8 december 2022 vond er een verdiepende bijeenkomst plaats over de luchtkwaliteit rond het industriegebied West en Weurt. Er was een hoge opkomst van de genodigden met ongeveer 45 deelnemers: wijkvertegenwoordigers van de betrokken wijken, bedrijven in het gebied, Provincie Gelderland, het geuradviesbureau Olfasense, het RIVM, de GGD, de omgevingsdienst ODRN en een aantal raadsleden. Vanuit de gemeente Beuningen en Nijmegen waren ook de verantwoordelijk wethouders voor de luchtkwaliteit aanwezig.

Gevarieerd programma

Als eerste werden de stand van zaken en de eerste resultaten van het Meetplan Luchtkwaliteit toegelicht. Dit meetplan is vlak voor de zomer van 2021 vastgesteld door het college. Met het vaststellen van de Stadsbegroting 2022 zijn door de gemeenteraad ook de benodigde middelen geprogrammeerd om uitvoering te gaan geven aan het meetplan in 2022 en de komende jaren. We meten op verschillende plekken in de stad naar NO2, Fijn stof, Roet, Benzeen en PAK. De resultaten van het meten op straatniveau zijn ook te zien via de gemeentelijke website. In samenspraak met de wijkvertegenwoordiging is de website aangepast en aangevuld om de inwoners zo optimaal mogelijk en klantgericht te helpen in de zoektocht naar de juiste informatie over de luchtkwaliteit in Nijmegen. De informatie is te vinden via www.nijmegen.nl/westenweurt.

Vervolgens was het de beurt aan het geuradviesbureau Olfasense. Dit bureau is door de wijkvertegenwoordiging en bedrijven uitgekozen om het Geuronderzoek Industrieterrein Nijmegen-West en Weurt uit te voeren. Olfasense vertelde over de eerste uitkomsten van het uitgevoerde vooronderzoek. Op basis van klachten van de afgelopen drie jaar heeft er een veldonderzoek plaatsgevonden door gecertificeerde ‘neuzen’ om meer te weten te komen over de mogelijke bronnen van geur en eventuele overlast daarvan. De eerste fase, het vooronderzoek, was bedoeld om in beeld te brengen hoe de individuele geurbronnen op het industrieterrein buiten hun terreingrenzen waarneembaar zijn. Het vooronderzoek heeft als doel om te komen tot een rangschikking van de in het gebied aanwezige bronnen op basis van waarneembaarheid. Hiervoor werd elk individueel bedrijf op het industrieterrein bekeken en beoordeeld. In de volgende fase van het onderzoek worden er geurmetingen uitgevoerd bij een aantal bedrijven, die op basis van de resultaten van het vooronderzoek worden geselecteerd. De selectie gebeurt op basis van de waarneembaarheid buiten de terreingrenzen, de relevantie voor de in de afgelopen jaren geregistreerde klachten en de al beschikbare meetgegevens. De uitkomsten van het onderzoek gebruiken we bij het bepalen van een eigen geurbeleid voor de gemeenten Nijmegen en Beuningen.

Tot slot was de RIVM aan de beurt om te vertellen over ‘Mogelijkheden en beperkingen van uitspraken over de gezondheidseffecten door mengsels van stoffen in de omgeving’. Dit ging met name over wat de gezondheidseffecten zijn van diverse stoffen die in de lucht aanwezig zijn. Als afsluiting werden de aanwezigen meegenomen in de vervolgonderzoeken waar het RIVM mee bezig is op het gebied van de volksgezondheid.

Opmerkingen en discussie

Bij alle presentaties was er gelegenheid voor vragen, kritische opmerkingen en discussie. Dat werd ten volle benut en het leidde tot zinvolle gesprekken en aandachtspunten die meegenomen worden. Er wordt nog een kort verslag gemaakt van de gestelde vragen en gegeven antwoorden. Bij interesse in de presentaties van deze avond kunt u een mail sturen naar luchtwest@nijmegen.nl, dan krijgt u ze toegestuurd.

Tot slot

Tot slot blijven we u verwijzen naar de gemeentelijke website en het dossier Luchtkwaliteit Nijmegen West en Weurt. Daar geven wij actuele informatie over hoe wij blijven doorwerken aan schonere lucht in Nijmegen.