Bbz: bijstand voor zelfstandigen

Zelfstandigen kunnen in (tijdelijke) financiële problemen komen die het voortbestaan van hun bedrijf bedreigen. In bepaalde gevallen kunt u gebruikmaken van de bijstand voor zelfstandigen (Bbz). Dit kan een aanvulling op uw inkomen zijn tot bijstandsniveau. Of een rentedragende lening (bedrijfskapitaal).

Doe eerst de check om te kijken of u in aanmerking komt voor de regeling. De link staat onder in de tekst. Via de groene knop kunt u daarna de Bbz-regelingen aanvragen.

aanvragen

Let op: voordat u de Bbz kunt aanvragen, willen wij eerst met u in gesprek gaan om u en uw bedrijf beter te leren kennen. Via de groene knop kunt u een contactformulier invullen zodat wij u kunnen benaderen voor het maken van een afspraak.

Heeft u recht op Bbz?

Doe de check en controleer via de website Krijg ik Bbz.nl of u in aanmerking komt voor de vergoeding. 

Wat valt er onder de bijstand voor zelfstandigen

Bedrijf starten vanuit een uitkering

U krijgt maximaal 1 jaar lang hulp bij het voorbereiden van uw eigen bedrijf en het maken van een ondernemingsplan. Als het ondernemingsplan is goedgekeurd, vullen wij uw inkomen aan tot bijstandsniveau. Misschien zijn er investeringen nodig. Wanneer de bank u geen of te weinig krediet wil verstrekken, kan de gemeente u helpen met een lening. U betaalt hierover rente met een looptijd van maximaal 10 jaar

Steun als u tijdelijk te weinig inkomen heeft

De gemeente kan uw inkomen tijdelijk aanvullen tot bijstandsniveau.

Uw bedrijf moet al een aantal jaren bestaan

U moet daarna zelf in staat zijn om uw inkomen te verdienen. Wanneer u of uw partner nog een baan heeft naast het bedrijf en daarmee minstens bijstandsnorm verdient, heeft u hier geen recht op.

Lening voor uw bedrijf

Als u problemen heeft met het financieren van noodzakelijke investeringen kunt u een lening krijgen. Bijvoorbeeld als u uw bedrijf wilt moderniseren of u moet schulden afbetalen. Heeft u of uw partner nog een baan heeft naast het bedrijf? En verdient u of uw partner daarmee minstens de bijstandsnorm? Dan heeft u hier geen recht op.

Hulp voor 55+ ondernemers

  • Bent u geboren voor 1960, niet ouder dan uw pensioenleeftijd en verdient u niet genoeg met uw bedrijf om van te leven? Als u afhankelijk bent van deze inkomsten kunt u onder bepaalde voorwaarden een aanvullende uitkering krijgen tot aan uw pensioen.
  • Of misschien besluit u te stoppen met uw bedrijf. Heeft u geen inkomen meer, bestaat uw bedrijf minimaal 10 jaar en ligt uw inkomen de laatste jaren beneden een vastgesteld minimum? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een IOAZ-uitkering. U moet deze uitkering dan wel aanvragen vóórdat u stopt met uw bedrijf.

Financiële hulp als u stopt met uw bedrijf

Soms kan het verstandig zijn om te stoppen met uw bedrijf. Hiervoor zijn financiële regelingen.

Hulp bij geldzorgen 

Bent u ondernemer en heeft u geldzorgen? Wij kunnen u helpen. Maak een afspraak met het OndernemersPunt Geldzorgen. De medewerkers helpen u om weer grip te krijgen op uw geldzaken. Zij kunnen u financiële steun, advies en administratieve hulp aanbieden. Een afspraak is gratis en verplicht u tot niets. 

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog een vraag over de Bbz-regeling?