Paspoort aanvragen

Voor een nieuw paspoort maakt u een afspraak in de gemeente waar u woont. U moet uw paspoort zelf aanvragen. U betaalt de kosten bij de aanvraag.

Paspoort voor kinderen: kinderen moeten zelf meekomen naar het aanvragen en ophalen van hun paspoort.

Afspraak maken

Afspraak maken

Meenemen

 • Alle (oude) paspoorten en identiteitskaarten
 • Een kleurenpasfoto niet ouder dan 6 maanden, let op de eisen
 • Pinpas of contant geld

Bij een paspoort voor kinderen tot en met 17 jaar moet u óók het volgende meenemen:

Kosten

Soort paspoort Prijs
Voor volwassenen van 18 jaar en ouder € 77,80
Spoed voor volwassenen van 18 jaar en ouder € 130,80
Voor jongeren onder de 18 jaar € 58,80
Spoed voor jongeren onder de 18 jaar € 111,80

Hoe lang is uw paspoort geldig

Soort paspoort Geldig
Paspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder10 jaar
Paspoort voor jongeren tot 18 jaar5 jaar

U heeft een paspoort aangevraagd en kunt het afhalen: maak een afspraak. Kom persoonlijk langs en neem uw afhaalbewijs mee. En als u die heeft: uw oude paspoort als deze nog niet ongeldig is gemaakt.

Goed om te weten:

 • Plan uw afspraak voor het afhalen op dezelfde plek als u de aanvraag heeft gedaan. Aanvraag in de Stadswinkel betekent dus afhalen in de Stadswinkel. Aanvraag in steunpunt Stadswinkel Dukenburg betekent ook daar ophalen
 • Plan uw afspraak op zijn vroegst op de 6de werkdag na uw aanvraag. Voorbeeld: u bent dinsdag langs geweest voor uw aanvraag. Dan kunt u een week later vanaf woensdag uw afhaalafspraak inplannen

Omdat het steunpunt Stadswinkel niet op alle werkdagen open is, moet u de afhaalafspraak daar soms nóg iets later inplannen:

 • Aanvraag in steunpunt op dinsdag, dan de afhaalafspraak op zijn vroegst op de woensdag van de week daarna (= 6 werkdagen later)
 • Aanvraag in steunpunt op woensdag, dan de afhaalafspraak op zijn vroegst op de vrijdag van de week daarna (= 7 werkdagen later)
 • Aanvraag in steunpunt op vrijdag, dan de afhaalafspraak op zijn vroegst op de dinsdag van ong. 1.5 week later (= 7 werkdagen later)

Haal uw paspoort binnen 3 maanden op. Anders moeten wij het vernietigen.

Bent u na de aanvraag van uw paspoort verhuisd naar een andere gemeente? Geef dan uw nieuwe adres en woonplaats aan ons door. U moet dan in uw nieuwe gemeente het paspoort ophalen.

Aanvragen

 • Zowel bij aanvragen als afhalen van het paspoort moet het kind aanwezig zijn
 • Beide (gezaghebbende) ouders moeten aanwezig zijn. Óf 1 ouder komt naar de afspraak en neemt (een kopie van) het identiteitsbewijs mee van de andere ouder
 • Beide ouders of degene met het gezag moeten het volgende formulier ondertekenen: schriftelijk toestemming eigen reisdocument kind (pdf, 85 kB)
 • Kinderen van alle leeftijden moeten een eigen paspoort of identiteitskaart hebben als ze naar het buitenland reizen
 • Kinderen vanaf 14 jaar moeten een eigen paspoort of identiteitskaart hebben om zich te kunnen identificeren. Ook als ze niet naar het buitenland reizen

Reizen

U reist met uw kinderen naar het buitenland en u heeft een andere achternaam. Dan kan dit problemen opleveren bij een paspoortcontrole. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag heeft. U regelt het bij de Marechaussee.

Een spoedaanvraag voor een paspoort regelt u zo:

 1. Plan voor 14.00 uur een afspraak in de Stadswinkel. U kunt hiervoor niet terecht in het steunpunt Stadswinkel Dukenburg
 2. Vraag tijdens uw afspraak aan de balie om een spoedaanvraag
 3. Uw paspoort ligt de volgende werkdag na 10.30 uur klaar. Als u uw oude paspoort kwijt bent, kan het langer duren

Goed om te weten:

 • Voor een spoedaanvraag betaalt u extra
 • Bent u uw paspoort kwijt en wilt u met spoed een nieuw aanvragen? Dan kan dit alleen als uw verloren paspoort in Nijmegen was uitgegeven

Gaat u veel reizen voor uw werk? Vraag dan een zakenpaspoort aan in plaats van een normaal paspoort. Het zakenpaspoort heeft méér pagina's voor visa en stempels.