Verklaring omtrent het gedrag

Een VOG is een bewijs van goed gedrag. Bijvoorbeeld werkgevers kunnen daar om vragen. Heeft u een ingevuld aanvraagformulier VOG van uw werkgever gekregen? Maak een afspraak bij de gemeente.
Bent u een ondernemer en vraagt de gemeente om een VOG? Neem dan contact op met het OndernemersPunt via ondernemerspunt@nijmegen.nl

Afspraak maken

Vraag een VOG altijd alleen aan bij Justis of de gemeente. Verschillende commerciële websites beweren dat u bij hen online een VOG kunt bestellen. Soms gebruiken zij het logo van de gemeente op hun site. Bestel niet op deze sites, want het gevolg is dat u dubbel moet betalen voor een VOG: eerst aan het bedrijf, vervolgens aan Justis. Justis is de enige organisatie in Nederland die VOG-aanvragen mag beoordelen en VOG's afgeven. Vraag een VOG daarom alleen aan via justis.nl of maak bij ons een afspraak.

Wat u moet weten

Vraagt uw werkgever de VOG online voor u aan via Justis (ministerie van Justitie en Veiligheid)? Dan hoeft u niet naar de gemeente en kost de aanvraag minder. U krijgt een mail van uw werkgever met een link en een aanvraagcode. Daarmee kunt u de online aanvraag afmaken.

Om een VOG via de gemeente aan te vragen maakt u een afspraak. Uw werkgever zorgt dat u een schriftelijk aanvraagformulier krijgt wat u meeneemt naar de afspraak. Uw werkgever en u vullen het formulier beiden in. Zie ook 'aanvraag via de gemeente' op justis.nl.

Bent u vrijwilliger? Dan kan de instantie waarvoor u werkt de VOG gratis online aanvragen via gratisvog.nl

Justis behandelt de aanvraag VOG en onderzoekt of u iets strafbaars heeft gedaan. 2 tot 4 weken na de aanvraag krijgt u de VOG of de afwijzing per post thuisgestuurd.

Meenemen

Bij aanvraag voor uzelf:

Bij aanvraag voor iemand anders:

  • Schriftelijke toestemming door de persoon voor wie de VOG is
  • Kopie van het identiteitsbewijs van de persoon voor wie de VOG is
  • Volledig ingevuld aanvraagformulier VOG
  • Uw eigen identiteitsbewijs

Kosten

  • € 41,35 bij de gemeente
  • € 33,85 bij online aanvraag via Justis
  • Voor vrijwilligers is een VOG gratis online aan te vragen bij Justis

Meer informatie

Op de website van Justis vindt u meer informatie over de VOG. Bijvoorbeeld over aanvragen vanuit het buitenland en bezwaar maken.