Verklaring omtrent het gedrag

Een VOG is een bewijs van goed gedrag. Bijvoorbeeld werkgevers kunnen daar om vragen. Heeft u een ingevuld aanvraagformulier VOG van uw werkgever gekregen? Maak een afspraak bij de gemeente.
Bent u een ondernemer en vraagt de gemeente om een VOG? Neem dan contact op met het OndernemersPunt via ondernemerspunt@nijmegen.nl

In verband met het coronavirus vragen wij u alleen een afspraak te maken als dit echt nodig is. Stel uw bezoek aan de gemeente zo veel mogelijk uit.

Afspraak maken

Afspraak maken

Vraag een VOG altijd alleen aan bij Justis of de gemeente. Verschillende commerciële websites beweren dat u bij hen online een VOG kunt bestellen. Soms gebruiken zij het logo van de gemeente op hun site. Bestel niet op deze sites, want het gevolg is dat u dubbel moet betalen voor een VOG: eerst aan het bedrijf, vervolgens aan Justis. Justis is de enige organisatie in Nederland die VOG-aanvragen mag beoordelen en VOG's afgeven. Vraag een VOG daarom alleen aan via justis.nl of maak bij ons een afspraak.

Wat u moet weten

Vraagt uw werkgever de VOG online voor u aan via Justis (ministerie van Justitie en Veiligheid)? Dan hoeft u niet naar de gemeente en kost de aanvraag minder. U krijgt een mail van uw werkgever met een link en een aanvraagcode. Daarmee kunt u de online aanvraag afmaken.

Om een VOG via de gemeente aan te vragen maakt u een afspraak. Uw werkgever zorgt dat u een schriftelijk aanvraagformulier krijgt wat u meeneemt naar de afspraak. Uw werkgever en u vullen het formulier beiden in. Zie ook 'aanvraag via de gemeente' op justis.nl.

Bent u vrijwilliger? Dan kan de instantie waarvoor u werkt de VOG gratis online aanvragen via gratisvog.nl

Justis behandelt de aanvraag VOG en onderzoekt of u iets strafbaars heeft gedaan. 2 tot 4 weken na de aanvraag krijgt u de VOG of de afwijzing per post thuisgestuurd.

Meenemen

Bij aanvraag voor uzelf:

Bij aanvraag voor iemand anders:

  • Schriftelijke toestemming door de persoon voor wie de VOG is
  • Kopie van het identiteitsbewijs van de persoon voor wie de VOG is
  • Volledig ingevuld aanvraagformulier VOG
  • Uw eigen identiteitsbewijs

Kosten

  • € 41,35 bij de gemeente
  • € 33,85 bij online aanvraag via Justis
  • Voor vrijwilligers is een VOG gratis online aan te vragen bij Justis

Meer informatie

Op de website van Justis vindt u meer informatie over de de VOG. Bijvoorbeeld over aanvragen vanuit het buitenland en bezwaar maken.