Plannen voor de binnenstad

De binnenstad, de huiskamer van Nijmegen, is een plek waar iedereen zich thuis voelt en blijft voelen. In de plannen 'Koers voor de Binnenstad', wordt duidelijk hoe de binnenstad zich gaat ontwikkelen tot en met het jaar 2035. Met een focus op vergroening, mobiliteit en behoud van erfgoed zorgt dit voor een sterke binnenstad. De binnenstad gaat zo beter om met klimaatverandering. Er is ook rekening gehouden met de wensen van de bewoners, bezoekers en ondernemers. Hieronder leest u welke plannen zijn opgenomen in de 'Koers voor de Binnenstad'. Ook vindt u hier een overzicht van de projecten die we onder de naam 'Hartje Nijmegen' uitvoeren voor de binnenstad.

De binnenstad wordt groener

Een aantrekkelijke binnenstad is groen: het maakt de omgeving mooier. Daarom komen er meer bomen, planten en struiken. Ook brengt het groen verkoeling. Zo kan de binnenstad beter tegen het extreme weer (hitte) door klimaatverandering. De biodiversiteit wordt beter door het verschillend aantal soorten planten en dieren in de stad.

Bescherming van parken en erfgoed

Er is aandacht voor het beschermen van parken en erfgoed. Het Valkhofpark heeft een bijzondere betekenis in onze stad. In het park worden alleen nog maar passende evenementen toegestaan. De Vierdaagsefeesten in het Valkhof- en Hunnerpark blijven, maar het college ziet strenger toe op het gebruik van groen en erfgoed. Tijdens de Vierdaagse is de stad maximaal bezet, het verplaatsen van de festiviteiten in Valkhof- en Hunnerpark in deze week zou tot nieuwe grote uitdagingen leiden. Er wordt verder onderzocht wat er nodig is om evenementen en groen beter samen te laten gaan. De ruimte die in de binnenstad vrijkomt wordt ingezet voor evenementen die niet meer passen in het Valkhofpark.

Spelen, groen, sport en horeca

De Burchtstraat en de Augustijnenstraat worden opnieuw ingericht. Zo komen er meer mogelijkheden om te spelen en sporten. Ook komt er meer groen. In de Burchtstraat komen drie mogelijkheden voor lichte horeca erbij. In de Augustijnenstraat komt er één extra mogelijkheid voor lichte horeca. Lichte horeca is horeca die overdag open is. De straten blijven toegankelijk en worden niet volledig terrasruimte.

Behoud van de markt

De nieuwe inrichting van Kelfkensbos, Burchtstraat en Augustijnenstraat zorgen voor tijdelijke verhuizingen van de markt. Het college wil dat de markt in de binnenstad blijft. Met de nieuwe inrichting van Kelfkensbos en de Burchtstraat maken we samen met de ondernemers afspraken over een nieuwe marktopstelling.

Parkeren in parkeergarages in het centrum alleen voor bewoners en ondernemers

In de binnenstad moet genoeg ruimte voor de voetganger, groen en de inwoners zijn. Om dit te bereiken geven we de fietser meer ruimte. Ook maken we deelvervoer en openbaar vervoer aantrekkelijker. Het plan is om vanaf eind 2024 in fases alleen bewoners en ondernemers in de parkeergarages Mariënburg en Eiermarkt te laten parkeren. Bezoekers kunnen terecht in parkeergarages en -terreinen om het centrum of op één van de P&R-terreinen die we groter maken. Het college wil van start met het deel van het centrum dat nu al is afgesloten voor auto's en brommers. Dit wordt steeds verder uitgebreid richting de singels.

Parkeerabonnementen in de parkeergarages blijven voor inwoners hetzelfde (€40,- per maand). Het doel is om geen geparkeerde auto's meer op straat te zien. Alleen gehandicaptenparkeerplaatsen blijven bestaan. Zo krijgen we meer ruimte op straat. Het parkeren van fietsen kan in grote fietsstallingen bij de ingangen naar het centrum. Fietsers worden verder zoveel mogelijk door de ringstraten of de Waalkade geleid. Ook wordt onderzocht welke fietsroute dóór het centrum handig kan zijn. Deze fietsroute is nodig om verschillende fietsparkeerplaatsen met elkaar te verbinden.

Meer weten over de plannen voor de binnenstad?

Het hele document met de gebiedsvisie 'Koers voor de binnenstad' is hier te vinden. Door de grootte van het document kan het even duren voordat het document het doet.

Onder de naam Hartje Nijmegen werken wij aan allerlei plannen voor de binnenstad. Samen met Nijmeegse bewoners, ondernemers en bezoekers zijn plannen gemaakt en concrete acties gekozen om een extra impuls te geven aan de binnenstad. De gemeente Nijmegen heeft hiervoor in 2020 € 4,5 miljoen extra budget vrijgemaakt en voor 2025-2026 nog eens € 200.000,- per jaar.

BEKIJK ALLE ACTIES

Bent u benieuwd wat wij hiermee doen? Kijk op een van de pagina's van Hartje Nijmegen:

Het nieuwe actieplan voor Hartje Nijmegen

Sinds 2020 maakt Hartje Nijmegen onze binnenstad aantrekkelijker, schoner, groener en bruisender! Dit doen we volgens een actieplan dat we samen met bewoners, bezoekers en ondernemers hebben gemaakt. Omdat er de afgelopen jaren al heel wat ideeën uitgevoerd zijn, vroegen we eind 2022 om nieuwe ideeën voor de binnenstad. Met dit vernieuwde en afwisselende actieplan als resultaat! De acties hieronder zijn voor de stad en worden dan ook door de stad uitgevoerd.

Voor een aantrekkelijke stad

1. Vooroorlogse stad - onze binnenstad heeft een rijke geschiedenis. We zijn op zoek naar een manier waarop we onze vroegere stad beter zichtbaar kunnen maken.

2. Jongeren in de binnenstad - jongeren missen een plek in de binnenstad. Samen met studenten gaan we op zoek naar een passende invulling.

3. Thema-hofjes - na de Poëzieplaats Gruitberg is het idee ontstaan om meer hofjes een invulling te geven. Er liggen kansen als de auto's niet meer op straat in de binnenstad mogen parkeren.

4. De stad als galerie - we zoeken naar een vorm waarin we kunst meer zichtbaar maken in de binnenstad.

5. Podium aan de Waal - tijdens de zomermaanden van 2022, 2023 en 2024 is er iedere zondagmiddag een gratis podiumprogramma georganiseerd op de Waalkade.

6. Trash Art - de kunstzinnige afvalbakken van Artbins uit 2017 zijn aan een vernieuwing toe. We zoeken hoe we hier een goede aanvulling aan geven.

7. Pleiners - als opvolging van ‘De Mensen van Nijmegen’ geven we in 2023 en 2024 op 6 pleinen met woord en beeld een gezicht aan de mensen die het plein gebruiken.

8. Seat with the Scientist - we geven openbare zitplaatsen een QR-code die verwijst naar een wetenschappelijk thema. Dit is samengegaan met project 9, het Wandelen Park.

Voor een duurzame stad

9. Wandelend park - een parkje dat in 2024 en 2025 elke 3 maanden wordt verplaatst door de binnenstad. Zo vinden we een goede plek voor groen en zitplekken.

10. Vergroenen Mariënburgplein - we bekijken hoe we deze stenen vlakte op een mooie manier groener kunnen maken.

11. Romeinse planten - met de bakfiets hebben we bewonderaars en bezoekers van de binnenstad kennis laten maken met Romeinse bloemen- en kruidenplanten.

Voor een sociale en gezonde stad

12. Buiten spelen - onder de naam Nimma’s Playground hebben we op 5 zaterdagen in 2023 op 2 pleinen in de binnenstad sport- en spelactiviteiten aangeboden.

13. Skatepark - we hebben onderzocht of we in de zomermaanden een aantal avonden per week een mobiele skateplek kunnen maken onder de vleugel van de Stadsschouwburg. Dit bleek niet haalbaar.

14. Landings- speelplaatsen - we zoeken naar een plek waar jong en oud tijdens een ‘dagje stad’ kunnen landen om bijvoorbeeld even lekker te schommelen.

Voor een sociale en gezonde stad

15. Valkhofkwartier - we ondersteunden in 2024 ideeën die het gebied rond het Valkhof aantrekkelijker maken.

16. Ondernemersactiviteiten - we realiseren ideeën van onze binnenstad ondernemers . In oktober 2024 presenteren ondernemers hun najaarscollectie op een hele grote rode loper via Nimma’s Catwalk.

17. Kwartiermakers - we ondersteunden in 2024 ondernemers bij het aantrekkelijk maken van hun kwartieren met inzet van de kwartiermakers.

18. De StadsHopper - de Stadshopper reed met een vaste route langs 8 haltes. Na een verlenging van 3 maanden om meer inzicht te krijgen in het gebruik van de service, is besloten de proef na 30 juni 2024 te stoppen. De evaluatie van deze proef wordt na de zomer besproken in het college.