Nijmegen tegen discriminatie

Gemeente Nijmegen organiseert van 17 tot en met 21 maart 2025 activiteiten die in het teken staan van de strijd tegen racisme en discriminatie.  In deze week kunnen Nijmegenaren meepraten en hun kennis verdiepen over racisme en discriminatie via verschillende activiteiten. Ook lanceert de gemeente een publiekscampagne om discriminatie breder onder de aandacht te brengen.  

Op 21 maart is het de internationale dag tegen discriminatie en racisme. Deze dag is uitgeroepen in 1960 door de Verenigde Naties, en is een jaarlijks moment waarop aandacht wordt gevraagd voor de strijd tegen discriminatie en racisme. Ook in Nijmegen staan we hierbij stil.  

Wat is discriminatie en wat is racisme?

Iedereen in Nederland heeft recht op gelijke behandeling. Wanneer een persoon anders wordt behandeld dan anderen, achtergesteld of uitgesloten vanwege persoonlijke kenmerken, dan kan het gaan om discriminatie. De wet verbiedt discriminatie op de volgende gronden: herkomst/huidskleur, leeftijd, politieke voorkeur, burgerlijke staat, geloof, levensovertuiging, seksuele gerichtheid, handicap of chronische ziekte, geslacht en nationaliteit. Discriminatie kan verschillende vormen aannemen en komt in de hele samenleving voor, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt, in de sport, in de zorg.  

Soms is het meteen duidelijk dat iets discriminatie is zoals wanneer een persoon wordt mishandeld om diens seksuele voorkeur of ergens niet naar binnen mag vanwege een hulphond.   

Discriminatie kan ook minder openlijk zijn, bijvoorbeeld in sollicitatieprocedures wanneer niet altijd duidelijk is op welke kenmerken iemand wordt afgewezen. 

De woorden discriminatie en racisme worden in het gewone taalgebruik soms door elkaar gebruikt. Wanneer discriminatie plaatsvindt op basis van herkomst of huidskleur, gaat het om racisme. 

Meer weten? Kijk dan naar de uitleg 'wat is discriminatie' op discriminatie.nl

Zie mij zoals ik mezelf zie

Discriminatie laat sporen na die niet altijd zichtbaar zijn. Ieder mens heeft een verhaal. In deze campagne staan Nijmegenaren centraal. Hun portretten laten meer zien dan u op het eerste gezicht denkt. Korte, krachtige quotes onthullen de woorden die vanbinnen leven, maar vaak onopgemerkt blijven. Lees meer over de campagne en lees de ervaringsverhalen.

Discriminatie melden

Ervaart u discriminatie of ziet u discriminatie gebeuren, meld dit dan. U kunt discriminatie melden van personen of organisaties door heel Nederland. Dit doet u bij discriminatie.nl.

Meer over melden van discriminatie