Vergunning verhuur nieuwe woning (zelfbewoningsplicht)

Vanaf 23 maart 2022 geldt de zelfbewoningsplicht in de gemeente Nijmegen. Als u een nieuwbouwwoning koopt met een waarde tot de Nationale Hypotheek Garantie-grens (NHG), moet u zelf in de woning gaan wonen. Hierdoor blijven betaalbare koopwoningen beschikbaar blijven voor starters, jonge gezinnen en mensen met een middeninkomen. Ook zijn deze woningen beschermd zodat beleggers de woningen niet kunnen kopen en daarna kunnen verhuren.

Soms kunt u voor een woning met zelfbewoningsplicht een verhuurvergunning aanvragen. Dit kan alleen als een van de volgende situaties voor u geldt:

  • U wilt uw woonruimte verhuren aan een eerste- of tweedegraads familielid. Bijvoorbeeld aan uw partner, (stief)ouder, opa, oma, (stief- of adoptie)kind, broer, (schoon)zus of kleinkind
  • U heeft zelf minimaal 12 maanden in de woonruimte gewoond. En u gaat de woonruimte voor maximaal 12 maanden verhuren
  • De woonruimte hoort bij een winkelruimte, kantoorruimte of bedrijfsruimte

Veelgestelde vragen

Wat betekent zelfbewoningsplicht?

De koper van een nieuwbouwwoning is voor een bepaalde periode verplicht om zelf in de woning te wonen. 

Voor welke periode geldt de zelfbewoningsplicht in Nijmegen?

De zelfbewoningsplicht geldt voor een periode van 5 jaar na oplevering van de woning.

Geldt de zelfbewoningsplicht in alle wijken van Nijmegen?

Ja, dit geldt voor alle wijken in Nijmegen. Het gaat dan om nieuwbouw koopwoningen tot maximaal de NHG-grens van € 435.000,-.

Wat betekent NHG en wat is de NHG-grens?

NHG staat voor Nationale Hypotheekgarantie. De NHG is een garantie op hypotheken voor woningen met een koopprijs tot de gemiddelde huizenprijs. In 2024 is de NHG-grens € 435.000,-. 

Wanneer start de zelfbewoningsplicht? En hoe laten we u als koper dit weten? 

De regels zijn ingegaan op 23 maart 2022. De gemeente voert deze regels in bij nieuwe woningbouwprojecten. Kopers van nieuwbouwwoningen tot maximaal de NHG-grens worden door de verkoper of via de makelaar op de hoogte gebracht van de zelfbewoningsplicht.

Meer informatie