Energietoeslag

De energiekosten zijn de afgelopen tijd erg gestegen. Daarom krijgen inwoners van gemeente Nijmegen met een laag inkomen 1 keer een energietoeslag van € 800,-. Inwoners die eerder al € 600,- hebben ontvangen, krijgen in september nog € 200,- gestort. Hiervoor hoeft u niets te doen. Heeft u een laag inkomen en nog geen toeslag ontvangen? Dan kunt u de toeslag nu aanvragen.

aanvragen

aanvragen

Wat u moet weten

De eenmalige energietoeslag is bedoeld voor de hoge energierekening. Het is niet verplicht om de toeslag hieraan te besteden. Maar het is wel verstandig als u dit geld reserveert voor bijvoorbeeld de hogere jaarafrekening van uw energieleverancier. Misschien kunt u het bedrag ook nu al overmaken naar uw energieleverancier. Neem hiervoor contact op met uw energieleverancier. Per huishouden kunt u maximaal 1 keer energietoeslag aanvragen. De eenmalige energietoeslag telt niet mee als inkomen bij een uitkering. Of voor de toeslagen die u van de Belastingdienst ontvangt.

Zowel bij de aanvraag als daarna kunnen we uw gegevens controleren. We mogen bij andere organisaties informatie over u en uw partner opvragen als dat nodig is voor het beoordelen van uw aanvraag. 

Na uw aanvraag krijgt u zo snel mogelijk bericht of u de energietoeslag krijgt. Misschien vragen we u nog om extra informatie op te sturen. We proberen uw aanvraag binnen 8 weken te behandelen.

Voorwaarden

 • U woont in Nijmegen (niet in een zorg- of verpleeginstelling of instelling voor beschermd of begeleid wonen)
 • U staat niet ingeschreven op een briefadres
 • U heeft een geldig identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning
 • U krijgt maximaal 1x energietoeslag per huishouden
 • U bent 21 jaar of ouder
 • U heeft geen recht op studiefinanciering
 • U heeft niet meer inkomen dan het maximale inkomen dat voor u geldt

Wat hoort bij het inkomen?

Alle inkomsten uit werk, uitkering, pensioen, alimentatie, kamerverhuur, kostgeld.

Wat hoort niet bij het inkomen?

Zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag, huurtoeslag, heffingskorting Belastingdienst en doeluitkeringen of vergoedingen (bijvoorbeeld schadevergoedingen). Wilt u weten op welke toeslagen of heffingskortingen u recht heeft? Kijk dan op de website van de Belastingdienst. Heeft u hulp hierbij nodig. De sociaal raadslieden kunnen u hierbij helpen. Bel voor een afspraak 14 024. 

Maximaal inkomen vanaf 1 juli 2022 (netto, zonder vakantiegeld)
SituatieVanaf 21 jaar tot uw pensioenleeftijdVanaf uw pensioenleeftijd
Alleenstaand€ 1.435,-€ 1.595,-
Alleenstaande ouder€ 1.845.-€ 1.945,-
Getrouwd of samenwonend (inkomen samen)€ 2.050,-€ 2.160,-

Meesturen

 • Kopie bankafschrift met daarop uw naam en het IBAN (rekeningnummer)
 • Kopie van uw Nederlands paspoort of identiteitskaart (geen rijbewijs).  Als u een partner heeft, ook een kopie van zijn/haar Nederlands paspoort of identiteitskaart 
 • Bewijs van uw inkomen (loonstrookje of bankafschrift) van de maand voor de aanvraag. Als u een partner heeft, ook een bewijs van zijn/haar inkomen 
 • Als u ondernemer bent: aangifte omzetbelasting 2022 en de winst-verlies rekening. Beide van het kwartaal vóór de aanvraag
 • Als u hulp krijgt bij schulden: brief van de rechtbank of van Bureau schuldhulpverlening waarin staat dat u een schuldregeling heeft

Hoeveel energietoeslag u krijgt 

In totaal krijgt u € 800,- aan energietoeslag. Als u al € 600,- aan energietoeslag heeft ontvangen, krijgt u in september nog € 200,-. Hiervoor hoeft u niets te doen. De regering heeft in juli 2022 gezegd dat er nog eens € 500,- energietoeslag beschikbaar komt. Op dit moment weten wij nog niet in welke maand u het extra bedrag van € 500,- ontvangt.  

Heeft u moeite met het invullen van het online formulier? En niemand die u hierbij kan helpen? Gebruik het printformulier (pdf, 233 kB)

Heeft u uitkering van de gemeente? Of de Collectieve Aanvullende Ziektekostenverzekering (CAZ)? Dan krijgt u de energietoeslag automatisch op uw bankrekening. U hoeft hiervoor niks te doen. U heeft de € 600,- als het goed is in april op uw rekening gehad.

Het beste is natuurlijk om een hoge energierekening te voorkomen. Om energie te besparen in huis, kunt u verschillende dingen doen:

 • Zelf besparen met uw gedrag. Denk bijvoorbeeld aan ledlampen gebruiken, korter douchen en goed ventileren.
 • Er zijn voor alle huurders en huiseigenaren nog gratis cadeaubonnen ter waarde van 50 euro aan te vragen (op = op). Met de bon kunt u online of bij een bouwmarkt in de buurt producten kopen om tocht tegen te gaan, of energie-verbruik te verminderen. Denk aan ledlampen, radiatorfolie, een waterbesparende douchekop, een brievenbusborstel en tochtstrips. 
 • Weet u niet goed waar te beginnen? Maak dan een afspraak met een energiecoach of bekijk het e-book met bespaartips. De energiecoach komt bij u thuis en kijkt hoe u het beste energie, en dus geld, kunt besparen.
 • Als u in de wijken Meijhorst, Zwanenveld of Aldenhof woont, dan kunt u nu al uw matig geïsoleerde huis aanmelden voor een bezoek van een EnergieFixer. Die brengt direct energiebesparende maatregelen voor u aan. Dat scheelt direct in uw portemonnee! 

Op 5 augustus 2022 heeft de rechtbank bepaald dat studenten niet zomaar mogen worden uitgesloten van de energietoeslag. De gemeente Nijmegen onderzoekt op dit moment samen met het ministerie welke gevolgen deze uitspraak heeft. Als we meer weten en bijvoorbeeld de energietoeslag aanvragen wél mogelijk wordt voor studenten, laten we dat hier weten. Tot dat moment vragen we studenten om niet (opnieuw) energietoeslag aan te vragen. 

Studeert u en heeft u financiële problemen door de gestegen energiekosten? Dan helpen wij u via de individuele bijzondere bijstand. Die kunt u hier aanvragen. Hiervoor moet u informatie aanleveren. Hierbij kijken we naar een aantal zaken, zoals: 

 • U heeft een energiecontract afgesloten, eventueel samen met medebewoners
 • De kosten van uw energiecontract zijn gestegen
 • Bij de berekening van de tegemoetkoming kijken we naar uw draagkracht
 • U moet bewijsstukken aanleveren zoals het energiecontract en informatie over uw inkomen

U kunt met uw geldzorgen ook terecht bij een financieel expert in de wijk. Die kijkt met u naar verschillende mogelijkheden zoals een budgetadvies of een regeling waarvan u gebruik kan maken. Maak een afspraak met een financieel expert.