Opkopersregister bijhouden

Bent u een handelaar in gebruikte spullen of ongeregelde spullen? Bijvoorbeeld tweedehands goud, zilver, sieraden, auto's, (motor)fietsen, telefoons, computers? Dan moet u zich melden bij de gemeente en uw in- en verkoop registreren in een opkopersregister.

Regelen

U bent verplicht zich te melden bij de burgemeester

Wat u moet weten

U bent verplicht om 2 dingen te doen.

Stap 1 Meldplicht bij de gemeente. U bent verplicht zich te melden bij de burgemeester. Via de knop regelen kunt u zich aanmelden. Met deze melding voldoet u aan de wettelijke plicht. U ontvangt hiervan alleen een ontvangstbevestiging. 

Stap 2 In- en verkoopregister. Daarnaast moet u een goedgekeurd register bijhouden van de artikelen die u inkoopt en verkoopt. 

Bij het invullen van het register moet u zich aan een aantal regels houden:

  • Als u spullen opkoopt, moet u de voor- en achternaam en het adres noteren van degene van wie u de spullen koopt. U moet deze gegevens controleren door naar het legitimatiebewijs te vragen
  • Als u spullen opkoopt, mag u deze pas na 3 dagen doorverkopen. U mag in die 3 dagen niets veranderen aan de spullen
  • De volgende opkopers en handelaren in gebruikte en ongeregelde goederen zijn verplicht hun artikelen te registreren in het register: metalen, edelstenen, uurwerken, kunstvoorwerpen, auto's, motorfietsen, bromfietsen, fietsen, foto-, film-, radio-, audio- en videoapparatuur en apparatuur voor automatische registratie

Een account voor het register kunt u aanvragen via de website www.ikbenhandelaar.nl. Via dit account kunt u controleren of de goederen die u wilt inkopen als gestolen staan geregistreerd. Naast het controleren kunt u hier de tweedehands goederen registreren. Dit is wettelijk verplicht voor alle handelaren van tweedehands goederen.  

Indien u een gestolen goed registreert gaat er direct een signaal naar de politie. Op deze manier wordt heling tegen gegaan. Als u spullen krijgt aangeboden waarvan u vermoedt dat ze gestolen zijn, mag u deze spullen niet opkopen. Het opkopen en doorverkopen van gestolen spullen is strafbaar.
U kunt zelf controleren of goederen geregistreerd staan als gestolen via www.stopheling.nl

Twijfelt u of uw bedrijf verplicht is om een register bij te houden? Mail dan dor@nijmegen.nl 
 

Wilt u een papieren register? Mail dan naar dor@nijmegen.nl