Datum:

College stelt vernieuwde Economische Visie vast

Koers voor een sterke en duurzame economie tot 2030

Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen heeft de geactualiseerde Economische Visie vastgesteld. De visie, die geldt voor de periode 2025 tot 2030, schetst hoe de stad zich de komende jaren wil blijven ontwikkelen als aantrekkelijke werk- en vestigingsplek voor bedrijven, instellingen en talent.

Versterken vestigingsklimaat

In de Economische Visie 2.0 staat het versterken van het Nijmeegse vestigingsklimaat centraal. Hoewel wereldwijde economische ontwikkelingen een grote rol spelen, kiest Nijmegen bewust voor een lokale aanpak waar mogelijk. De visie is het resultaat van een intensief traject waarin ondernemers, kennisinstellingen en raadsleden hun kennis en ideeën hebben ingebracht.

De economie van Nijmegen is de motor van de regio en blijft de komende jaren in ontwikkeling. De stad telt inmiddels meer banen dan beroepsbevolking, met zeven grote werklocaties die samen goed zijn voor meer dan de helft van de werkgelegenheid. Met deze visie wil de gemeente niet alleen de bestaande kracht behouden, maar ook ruimte scheppen voor vernieuwing, samenwerking en duurzame groei.

In de Economische Visie komen thema’s aan bod als innovatie in het midden- en kleinbedrijf, het aantrekken en behouden van talent, de verbinding tussen duurzaamheid en ondernemerschap, en de versterking van economische netwerken. Ook is er nadrukkelijk aandacht voor sectoren waarin Nijmegen uitblinkt, zoals health & hightech.

Nadruk op impactondernemen

Een opvallend element in de visie is de nadruk op impactondernemen: bedrijven die vanuit sociale of duurzame motivatie bijdragen aan de stad. Nijmegen ziet hierin een groeiende beweging en wil deze actief ondersteunen. Ook blijft de stad investeren in werklocaties die toekomstbestendig zijn, met ruimte voor vergroening en kwaliteit, wat steeds belangrijker wordt in de strijd om talent.

De nieuwe visie is geen dichtgetimmerd plan, maar een actiegerichte agenda. Jaarlijks wordt de voortgang gemonitord en wordt bekeken of bijsturing nodig is. De gemeente werkt hierbij nauw samen met partners in de stad en regio.