Datum:
Nieuwsbrief 25 juni 2025
Uitvoeringsprogramma senioren 2025-2027
Het aantal senioren in Nijmegen neemt de komende jaren toe. Daarom wil de gemeente inzetten op preventieve maatregelen, zoals het bevorderen van sociale contacten, beweging en veilige woonomgevingen, om te voorkomen dat mensen vereenzamen of gezondheidsproblemen krijgen.
Op 19 juni 2024 nam de gemeenteraad met ruime meerderheid de motie ‘Samen sterk voor een seniorvriendelijk Nijmegen’ aan. Hierin vroeg de raad aan het college om een actieprogramma op te stellen dat bijdraagt aan een seniorvriendelijke stad. In de uitvoeringsagenda Senioren wordt dit programma verder uitgewerkt.
Gesprek met de stad
Voor het opstellen van dit actieprogramma zijn twee stadsgesprekken georganiseerd: één met senioren en één met professionals uit het sociaal domein. Aan het gesprek met senioren namen ongeveer 50 ouderen deel, waarbij gezamenlijk is bepaald welke thema’s belangrijk zijn voor een prettige oude dag in Nijmegen. Professionals hebben deze input aangevuld, zodat ook de behoeften van kwetsbare senioren, die minder vertegenwoordigd waren tijdens het gesprek met senioren, goed worden meegenomen. Daarnaast is gebruikgemaakt van literatuur en interne expertise. Dit heeft geleid tot een praktische en haalbare agenda met directe impact op het leven van senioren in de stad.
Lees hier Collegevoorstel 4.6 Uitvoeringsagenda senioren 2025-2027
Jongerenwerk en jeugdcoaches
De jongerenwerkers van Bindkracht10 en de jeugdcoaches van de gemeente Nijmegen hebben de opdracht gekregen om in de periode van 2026-2030 te werken aan een stevig programma voor jongeren in onze stad.
We zien dat jongeren voor een aantal opgaven staan in onze maatschappij en dat ze hier hulp bij nodig hebben. Het jongerenwerk en de jeugdcoaches kunnen deze hulp bieden, dat gebeurt nu ook al maar soms nog niet zo effectief als we zouden willen. In het huidige jongerenwerk is er namelijk overlap in het werk van de beide partijen, en dit versterkt de samenwerking niet altijd. Daarom willen we de komende jaren inzetten op een scherpere en duidelijkere opdrachtverlening naar het jongerenwerk toe, en we willen meer verbinding creëren tussen beide partijen. Hoe we dit gaan doen wordt de komende tijd verder uitgewerkt.
Lees hier Collegevoorstel 4.11 Opdrachtverlening jongerenwerk en jeugdcoaches 2026-2030
Keti Koti: herdenken en vieren
Keti Koti (spreek uit: kittie kottie) betekent ‘verbroken ketenen’ en verwijst naar de boeien waarmee tot slaaf gemaakten werden vastgezet. Elk jaar op 1 juli wordt tijdens Keti Koti stilgestaan bij het slavernijverleden én de afschaffing ervan in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Soms wordt Keti Koti ook Kadena Kibrá genoemd. Keti Koti is de Surinaamse (Sranantongo) term. Kadena Kibrá is de Papiamentse term, met dezelfde betekenis, en wordt gebruikt in het Caribisch deel van het Koninkrijkrijk. Tijdens Keti Koti staan twee zaken centraal: de herdenking van de slachtoffers van slavernij, de viering van de afschaffing van de slavernij door Nederland op 1 juli 1863. Hoewel de slavernij juridisch werd afgeschaft in 1863, moesten veel tot slaaf gemaakten daarna nog tien jaar onder staatstoezicht blijven werken. Volledige vrijheid kwam dus pas in 1873. In 2025 vindt de herdenking voor de derde keer plaats in onze stad. Ter ere van de herdenking zal de vlag dit jaar halfstok hangen op het stadhuis.
Activiteiten
Op maandag 30 juni wordt het slavernijverleden herdacht met een bijeenkomst in het stadhuis, georganiseerd door Stemmen uit Nijmegen. Deze initiatiefgroep is opgericht om aandacht te vragen voor het koloniaal en slavernijverleden, ook in relatie tot de stad Nijmegen. Er worden verhalen verteld en er is muziek.
Maandagavond 30 juni is er een herdenkingsbijeenkomst in het stadhuis. De raadzaal is vol, maar u kunt de bijeenkomst volgen via een livestream op het stadhuis. Meldt u hiervoor om 19.00 uur aan bij de balie van het stadhuis.
Speciaal voor Keti Koti opent het Valkhof Museum op zowel 30 juni als 1 juli de deuren met gratis toegang. Bezoekers kunnen de tentoonstelling 'Bittere Oogst – Een Surinaamse plantage in Nijmegen' bekijken, die inzicht geeft in het slavernijverleden. Kijk op valkhofmusem.nl voor meer informatie.
Ongehinderd
Nijmegen is een stad van en voor iedereen. Daarom hebben we ook in het bijzonder aandacht voor mensen met een beperking. Wilt u weten waar u toegankelijk kunt winkelen? Of zoekt u een restaurant dat drempelvrij en rolstoelvriendelijk is, met toegankelijke zitplekken? U ziet het in de MKB Toegankelijke Route.
De MKB Toegankelijke Route is een project dat ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) helpt om hun bedrijf toegankelijker te maken voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Het project is een samenwerking tussen het programma MKB Toegankelijk van VNO-NCW en MKB-Nederland, tientallen gemeenten en Ongehinderd. Ook Nijmegen doet mee. Op ongehinderd.nl/Nijmegen ziet u welke Nijmeegse ondernemers zich hierbij hebben aangesloten.
Ondernemer en financiële uitdagingen?
Loopt u achter met uw boekhouding? Kunt u niet meer al uw rekeningen of facturen betalen? Heeft u moeite om nieuwe opdrachten binnen te halen, waardoor uw omzet achterblijft? Of maakt u zich zorgen over de toekomst van uw onderneming? Blijf er niet te lang mee rondlopen. Praat erover.
Het Ondernemerspunt Geldzorgen (OPG) van de gemeente Nijmegen helpt ondernemers met financiële uitdagingen. Gratis en vrijblijvend. Onze consulenten denken met u mee over uw financiële situatie. Ze geven advies over waar u recht op hebt, en bieden begeleiding om uw geldzaken weer op orde te krijgen. Ook is er gratis coaching en begeleiding mogelijk. We helpen u graag een stap vooruit. Meer weten? Kijk op nijmegen.nl/geldzorgenondernemers.
Nieuws uit de raad
Vanavond is het Politieke Avond en de gespreksronde staat centraal. Op de agenda staat onder andere inspraak over verschillende onderwerpen, een toelichting over wateroverlast in Nijmegen West, het initiatiefvoorstel eerherstel Nijmeegse slachtoffers van heksenvervolging, ontwikkeling Vlaamsegas en de haven- en kadeverordening.
Initiatiefvoorstel eerherstel Nijmeegse slachtoffers van heksenvervolging
GroenLinks heeft een voorstel geschreven om de mensen die vroeger gefolterd, veroordeeld en omgebracht werden vanwege hekserij een plek te geven in de stad. De fractie wil dat deze geschiedenis zichtbaar wordt, zodat we ervan kunnen leren. Eén van de ideeën is om in nieuwe straten of wijken de straatnamen te vernoemen naar de slachtoffers van de heksenvervolging.
Raadsvoorstel ontwikkeling Vlaamsegas
De gemeente wil twee panden op de hoek van de Vlaamsegas verkopen aan een projectontwikkelaar die al panden bezit. Het is de bedoeling dat deze panden onderdeel worden van een lopende ontwikkeling in dit deel van de stad. Daarnaast wil de gemeente ook subsidie geven om het project te ondersteunen. De gemeenteraad gaat hierover in gesprek en neemt naar verwachting op 2 juli een besluit over dit plan.
Inspreken
Wilt u inspreken bij de gemeenteraad? Neem dan contact op met de griffie via: griffie@nijmegen.nl
Blijf op de hoogte van de gemeenteraad
Wilt u op de hoogte blijven van de agenda’s, onderwerpen en nieuws van de gemeenteraad. Dan kunt u zich abonneren op de nieuwsbrief van de gemeenteraad. Of volg de gemeenteraad op LinkedIn.