Praten over de grens met... Perry Ubeda


 

Perry Ubeda (51) is trots op zijn Nijmeegse roots. Hij is geboren en getogen in de volksbuurt de Wolfskuil. Met name aan het deel dat vroeger De Rimboe werd genoemd bewaart hij warme herinneringen. Perry is coach, heeft een eigen sportschool en doet aan vechtsport. In gesprek met jongerenwerker Tobias Van Keulen (26) vertelt hij onder andere over wat het betekent om een man te zijn.

Toen Perry een jongen was, waren de moeders altijd thuis en de vaders aan het werk. Als ze klaar waren dronken de mannen in de zomer bier op het pleintje, herinnert hij zich. "Hoe bekrompen eigenlijk, hè? Zo van: wij mannen hebben de hele dag gewerkt. We hebben nu recht op een biertje. Dat was de cultuur. En de vrouwen? Hebben die dan niks gedaan?"

"Mijn vader en moeder hadden heel vaak ruzie. Konden niet zonder elkaar, konden niet met elkaar."

Er was veel geweld in de wijk, met name achter de voordeur. "Mijn vader en moeder hadden heel vaak ruzie. Konden niet zonder elkaar, konden niet met elkaar." Kwam dat door de scheve man-vrouwverhouding, vraagt Tobias zich af, of had een man vroeger meer hoog te houden? Perry weet het niet. Wel ziet hij verandering. "De leeftijdsgenoten waarmee ik ben opgegroeid zijn allemaal een stuk rustiger in hun relatie dan onze ouders waren. Ze hebben meer respect voor elkaar."

Perry denkt regelmatig na over hoe hij zelf in het leven staat. "Ik ben op een leeftijd dat ik van alles heb gezien. Hoe mijn opa en oma waren, hoe mijn ouders waren, hoe ik ben en hoe de jeugd van nu is. Daardoor kan ik kiezen: wat past het meest bij mij? Ik denk dat dit belangrijk is voor veel mensen. Dat je nadenkt: waar ben ik mee bezig, hoe leef ik? En bij mannen: hoe ben ik opgevoed? Hoe wil ik met een vrouw omgaan? Zie ik haar alleen als huisvrouw en als moeder van mijn toekomstig kind of is zij een gelijkwaardig iemand?"

Ik had niet in de gaten dat het niet kon, terwijl ik toch al op een leeftijd was dat ik dat hoorde te weten. Het is een geweldige les geweest. Dat doe ik nooit meer!"

Jongens en mannen hebben volgens Perry nog aardig wat stappen te zetten als het gaat om de bewustwording van die gelijkwaardigheid, met name in gedrag. "Iedereen kan fouten maken. Ik ben ook een keer een grens overgegaan met op de billen slaan. Gelukkig was die meid mans genoeg om te zeggen: hé, dit kan echt niet! Dat was confronterend. Ik had niet in de gaten dat het niet kon, terwijl ik toch al op een leeftijd was dat ik dat hoorde te weten. Het is een geweldige les geweest. Dat doe ik nooit meer!"

Wil je weten wat Perry nog meer te vertellen heeft? Luister dan naar de podcast Praat over de grens.

Luister ook de verhalen van...