Praten over de grens met ... Roché Nieuwendam


 

Rapper Roché Nieuwendam (43) groeide op in Heseveld waar hij vaak op straat rondhing met vrienden die een stuk ouder waren dan hij. De komst van zijn dochter jaren later zette Roché aan het denken over de omgang van mannen met vrouwen. Met voetballer Daan Disveld (29) spreekt hij onder meer over groepsdruk.

Zeven was hij toen Roché aangemoedigd werd om met een meisje te zoenen. De jongens uit de groep waarmee hij omging waren dertien, veertien jaar en gingen hem stuk voor stuk voor. Allemaal met hetzelfde meisje. Daan is benieuwd hoe het meisje dat ervaren heeft. Was dit grensoverschrijdend gedrag of voelde zij zich veilig in deze groep? "Ik voelde me gedwongen om erin mee te gaan," verklaart Roché. "De zorg om haar was er op dat moment niet. Die besef je pas als je kinderen krijgt. Bij mijn dochter zie ik dingen, ook in haar vriendengroep, dan krijg ik wel eens flashbacks. Die groepsdruk bij jongens, het is heel makkelijk om te zeggen: dat komt wel goed. Maar nee, daar kunnen heel rare dingen spelen."

Zij zei: stop the car, I wanna go home. En hij zegt: Ros, rijen!

Rare dingen. Ze kunnen in een oogwenk gebeuren. Of niet. Hou je jouw mond of spreek je je uit? Roché vertelt hoe een autorit vanaf een nachtclub in Duitsland heel anders had kunnen verlopen als hij geen vragen had gesteld over het meisje dat zijn vriend na een gezellige avond mee naar huis wilde nemen. "Zij zei: stop the car, I wanna go home. En hij zegt: Ros, rijen! Ik hoefde niet lang na te denken, ik stop die auto, doe mijn stoel naar voren en zeg tegen haar: kom maar, ga er maar uit." Daan: "Ik denk dat dit nog steeds elk weekend gebeurt. Hoeveel gasten zouden zeggen: oké, ga er maar uit? Of zou iedereen denken: stoer, we rijden door? Ik vind het knap dat het zo gebeurd is, maar eigenlijk is het raar dat dat knap is."

Het heeft me echt op scherp gezet: ik moet het nu anders gaan doen. Ik moet het nu goed gaan doen.

De volwassen en de zevenjarige Roché, het is een wereld van verschil. Hoe dat komt? Wie ouder wordt, wordt slimmer, volgens Roché. Maar voor hem was het vooral de geboorte van zijn dochter die hem in een klap een stuk wijzer maakte. Daardoor begon hij aan andere zaken belang te hechten, zoals hoe je met elkaar omgaat, wat je elkaar meegeeft en hoe je elkaar stevigheid biedt. "Het heeft me echt op scherp gezet: ik moet het nu anders gaan doen. Ik moet het nu goed gaan doen."

Meer verhalen en gedachten van Roché horen? Luister naar de podcast Praat over de grens.


 

Luister ook de verhalen van...