Aline Boels

Student en ambtenaar: Aline is beide. Nijmegen telt ongeveer 60.000 studenten, waarvan een derde ook nog eens in de stad woont. Student Artificial Intelligence Aline is een van hen en werkt bij de gemeente als studentambtenaar. Met veel ervaring op het gebied van verbinden en een groot netwerk in de studentenwereld, is ze de perfecte persoon om de gemeente, onderwijsinstellingen en de studenten met elkaar in contact te brengen.

Wat teruggeven aan de studenten

De functie van studentambtenaar is relatief nieuw. “Het doel van deze rol is om verbindingen te leggen tussen de gemeente, studenten en onderwijsinstellingen. Er zijn best wel wat onderwerpen die belangrijk zijn voor studenten in de stad en waarvoor het handig is dat de verschillende partijen elkaar kunnen vinden om samen aan oplossingen te werken.” Dat Aline is aangenomen voor deze job zal ongetwijfeld te maken hebben met de ervaringen die ze heeft opgedaan in allerlei besturen. “Het begon met een borrelcommissie die me wel leuk leek en van daar ben ik naar het bestuur van de studievereniging gegaan en later in de universitaire studentenraad.” De inzet werd steeds serieuzer en de onderwerpen waarmee Aline te maken kreeg ook. De vacature voor studentambtenaar bij de gemeente sprak haar aan. “Het leek me prettig op deze manier wat aan de studenten in Nijmegen terug te geven. Ik vind dat ik best veel kansen heb gehad in mijn studietijd hier en wil ook dat andere studenten het goed hebben.”

Veel van geleerd

In acht uur per week is het aan Aline onder andere de taak om bijeenkomsten te organiseren waarbij alle partijen zijn uitgenodigd. “Ik heb ervoor gekozen vier thema’s te kiezen: grip op geld, studentenhuisvesting, alcohol- en drugspreventie en grensoverschrijdend gedrag. Het zijn brede vergaderingen met discussiegroepen. Als na een tijd van voorbereiding zo’n avond plaatsvindt, dan vind ik dat zo gaaf. Zeker als ik aan het eind van de avond hoor dat mensen het echt relevant vonden. Het leggen van zulke verbindingen bevalt zo goed dat ik er meer mee wil doen. Ik heb er ook veel van geleerd. Mijn termijn - de studentambtenaar doet dit een of twee jaar - zit er bijna op en dan ga ik een aantal maanden naar het buitenland. Mijn werk wordt overgenomen door niet één, maar twee nieuwe studenten, omdat er zoveel te doen is. Een goed teken!”