Nick van Putten

Dat ik op deze en andere manieren kan bijdragen om de stad groener en mooier te maken, geeft wel voldoening.


Nick zorgt voor een groene en mooie stad

Hij is het liefst de hele dag buiten. Nick is allround hovenier bij Gemeente Nijmegen en te vinden in parken, wijken en andere plekken waar openbaar groen te vinden is en draagt bij aan een groene en mooie stad. Dat hij daarbij ook veel in contact is met de inwoners, maakt zijn baan al helemaal leuk.
    
Samen met zijn collega’s van de buitendienst start de dag van Nick van Putten bij de gemeentewerf aan de Nieuwe Dukenburgseweg. Een bak koffie, een praatje, de eigen auto omruilen voor een busje van de gemeente en gaan. “We hebben een planning, dus ik weet waar ik moet zijn op een dag. Dat kan erg wisselend zijn.” Nesten van de eikenprocessierups, berenklauwen in een woonwijk, angst voor omvallende bomen: Nick staat paraat als inwoners meldingen doen. Niet alleen heeft hij ruime vakkennis als hovenier, ook is hij erkend boomverzorger.

Contact met mensen

Hoewel Nick zelf niet in Nijmegen woont, maar in het noorden van Limburg, komt hij met veel plezier elke dag richting de stad. “Dat ik de hele dag buiten kan zijn, vind ik echt heerlijk. Ik ben bezig met mijn vak en heb veel contact met mensen.” Juist dat contact maakt het werk van Nick zo leuk, vindt hij. “De inwoners van de stad zijn klanten, ook voor mij als hovenier.” Gelukkig zijn de contacten vaak vriendelijk van aard, maar ook als iemand een melding doet en ontevredenheid laat blijken, is het aan Nick de taak rustig te blijven en het verhaal aan te horen. “Daarvoor heb ik trouwens een training gevolgd, ‘omgaan met agressie’. De gemeente ondersteunt je wat dat betreft in alles, heel handig.” Ook als weer ergens een gemeenteperk door bewoners is geadopteerd en de ‘opening’ wordt gevierd, is Nick graag van de partij. “Het is gewoon leuk om te zien dat je aan zoiets hebt bijgedragen.”

De stad groen en mooi maken

Natuurlijk zijn er naast het afhandelen van de meldingen ook reguliere hovenierstaken. Een van Nick zijn favoriete werkzaamheden is het aanleggen en onderhouden van het zogenoemde bloemenwapen: aan de voet van de Belvédère is het stadswapen van Nijmegen te vinden dat gevormd wordt door duizenden kleine plantjes met bloemen in alle kleuren van de regenboog. “We beginnen in mei met aanplanten en we onderhouden het tot september, wanneer de bloemen echt uitgebloeid zijn. Het leuke is dat de bezoekers van dit parkje echt respect hebben voor het kunstwerk. Zelfs als de vierdaagse langs is geweest, ligt er nagenoeg geen afval in. Dat ik op deze en andere manieren kan bijdragen om de stad groener en mooier te maken, geeft wel voldoening.”