WOZ-waarde en WOZ-aanslag

We bepalen met een taxatie de waarde van uw woning of gebouw. Deze WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) is nodig om te berekenen welk bedrag u aan gemeentebelastingen moet betalen.

We versturen jaarlijks eind februari 99% van de WOZ-aanslagen. Er is altijd een aantal woningen dat we nog moeten onderzoeken. In dat geval krijgt u de aanslag later opgestuurd. Heeft u de aanslag nog niet ontvangen, dan sturen we u die zo snel mogelijk op.

U kunt een kopie van de WOZ-aanslag aanvragen.

Kopie aanvragen

Kopie aanvragen via DigiD Het inloggen is geannuleerd.

Voor de aangifte inkomstenbelasting heeft u een WOZ-beschikking 2021 nodig. U kunt de WOZ-waarde ook terugvinden op de website www.wozwaardeloket.nl.

Wat u moet weten

Bij het vaststellen van de waarde van uw woning kijken we naar:

  • het type woning/gebouw
  • de ligging 
  • de afwerking
  • speciale kenmerken zoals een uitbouw of dakkapel 
  • 3 vergelijkbare huizen die rond 1 januari van het vorig jaar verkocht zijn

U kunt uw eigen taxatieverslag online inzien.

De WOZ-waarden van woningen waarvan u geen eigenaar of huurder bent, vindt u op wozwaardeloket.nl.

Gebruiksoppervlakte vanaf 2022

Vanaf 1 januari 2022 moeten gemeentes de WOZ-waarde berekenen met de gebruiksoppervlakte in m2 van het gebouw. Tot nu toe berekenden we de WOZ-waarde met de inhoud van het gebouw in m3.

Gebruiksoppervlakte (GO) is de oppervlakte van het gebouw die u nuttig kunt gebruiken. Er moet bijvoorbeeld een stahoogte zijn van 1,5 meter. Bij de GO horen ook aanbouw en dakkapellen.

Corona en de WOZ-waarde

Coronamaatregelen kunnen invloed hebben op de WOZ-waarde van niet-woningen zoals musea en bedrijfsgebouwen. Dat geldt met name bij maatregelen die veel en lang invloed hebben op het gebruik van het gebouw. Denk bijvoorbeeld aan horeca, theaters, bioscopen, musea, sportaccommodaties en wijkcentra.

Voor het berekenen van de WOZ-waarde 2022 houden we voor zulke gebouwen rekening met de invloed van de coronamaatregelen.

Aanslag in de Berichtenbox

Rond 28 februari sturen we de jaarlijkse aanslag gemeentelijke belastingen. Heeft u op de website Mijn.Overheid.nl aangevinkt dat u post van de gemeente in uw online Berichtenbox wilt ontvangen? Dan krijgt u géén aanslag per post thuisgestuurd. Wilt u de manier waarop u post van de overheid ontvangt, aanpassen? Kijk op https://mijn.overheid.nl/#tabs-berichtenbox.