Tijdelijke gemeentelijke noodopvang (TGO) voor vluchtelingen Koudenhoek Noord

De gemeente Nijmegen opent eind mei 2024 een tijdelijke gemeentelijke noodopvanglocatie voor 400 personen in Nijmegen-Noord op de locatie Koudenhoek Noord, ten zuiden van de Oosterhoutse Plas tussen de Griftdijk en het spoor. Deze locatie is voor ongeveer 1 jaar beschikbaar, daarna worden hier woningen gebouwd.

De gemeente heeft de dagelijkse leiding op de opvanglocatie en zorgt voor 24-uurs toezicht en beveiliging. Bindkracht10 en de gemeente verzorgen activiteiten voor de bewoners. Voor kinderen wordt gezocht naarpassend onderwijs.

Opvang voor vluchtelingen vanuit Ter Apel

Op dit moment melden zich in Ter Apel vooral alleenreizende mannen om asiel aan te vragen, afkomstig uit verschillende landen. Daarnaast verwacht de gemeente ook vrouwen en gezinnen met kinderen. De opvang in Koudenhoek is niet bedoeld voor mensen waarvan vooraf duidelijk is dat zij geen kans maken op asiel, bijvoorbeeld vanwege een veilig land van herkomst.

Er is plek voor 400 vluchtelingen, maar deze komen niet allemaal tegelijk. De bedoeling is dat er geleidelijk steeds groepen van ongeveer 50 vluchtelingen aankomen.

Tijdelijke, eenvoudige plekken voor vluchtelingen

Dit soort noodopvangplekken zijn er voor vluchtelingen die wachten op plek in een asielzoekerscentrum. Of voor mensen die al een verblijfsstatus hebben en wachten tot ze in een huurwoning kunnen. 

De noodopvanglocatie bestaat uit 68 woonunits voor 6 personen en 4 paviljoens voor maaltijden, douches en toiletten. Ook zijn er kantoren, een woonkamer en een kinderkamer te vinden.

Opening opvang waarschijnlijk eind mei 2024

We richten het terrein snel in, omdat de nood om mensen onder te brengen hoog is. De eerste voorbereidende werkzaamheden voor de noodopvanglocatie starten daarom op 18 april. Waarschijnlijk komen de eerste vluchtelingen eind mei. Het kan zijn dat u iets merkt van de opbouw van het terrein.

Landelijk veel te weinig opvangplekken

Ondanks de Spreidingswet heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in ons land nog steeds te weinig opvangplekken voor vluchtelingen. Dit komt doordat veel gemeenten nog geen opvanglocaties aanbieden. En doordat een aantal noodopvanglocaties in het land gaat sluiten, waaronder de Nijmeegse opvang Winkelsteeg

Wij hebben op Koudenhoek Noord een locatie en de mogelijkheden om een tijdelijke noodopvang in te richten. Daarmee kunnen wij helpen de landelijke druk op korte termijn te verlichten. Het gemeentebestuur biedt het COA nu deze locatie aan, zodat vluchtelingen niet steeds van aanmeldcentrum naar sporthal naar tent verplaatst hoeven te worden.

Regelmatig contact met bewoners in de buurt van opvang

Zoals beloofd aan bewoners in de buurt, wordt de situatie op en rond de opvang goed gevolgd. Er is regelmatig contact met bewoners die direct bij de opvang wonen over de voortgang van de locatie. Zie ook het filmpje van het COA met uitleg over een opvanglocatie in de buurt.

De locatie is 24 uur per dag bereikbaar voor noodgevallen. De inwoners van andere Nijmeegse wijken hebben de afgelopen keren dat opvang dringend nodig was, laten zien dat mensen in nood hier welkom zijn. Wij hopen ook nu weer op uw begrip en steun.

Passend onderwijs voor kinderen

Er wordt naar passend onderwijs gezocht, bijvoorbeeld op gewone basisscholen en in de Internationale Schakelklassen voor middelbaar onderwijs. Op het terrein is een speeltuintje, een kinderkamer en er zijn 2 leslokalen. Ook worden er activiteiten georganiseerd door gemeente Nijmegen en Bindkracht10.

Nog geen vrijwilligers nodig

Bindkracht10 en de gemeente organiseren activiteiten voor de tijdelijke bewoners en voor kinderen is er onderwijs (of andere educatieve activiteiten). Mochten er vrijwilligers nodig zijn dan leest u dat op deze pagina.

Tijdelijk verblijf in Koudenhoek en Nijmegen

De locatie is voor ongeveer 1 jaar beschikbaar voor opvang. De mensen die worden opgevangen in Koudenhoek gaan niet allemaal naar een AZC in Nijmegen en komen niet allemaal permanent in Nijmegen (of Nederland) te wonen.

Tijdens het asielproces verblijven vluchtelingen in een opvanglocatie: bijvoorbeeld een asielzoekerscentrum, of zoals nu in Nijmegen in een noodopvanglocatie. Als er plek ontstaat in de al bestaande AZC’s in het land, kan het zijn dat zij daar naartoe verhuizen.

Als de mensen een tijdelijke en/of permanente verblijfsvergunning krijgen en daardoor statushouder worden, kunnen ze woonruimte krijgen in een Nederlandse gemeente. Dat kan overal in Nederland zijn. Elke gemeente in Nederland moet woningen beschikbaar stellen voor statushouders. Hoeveel dat er zijn, hangt af van de grootte van de gemeente.

Documenten