Datum:

Nieuwsbrief 11 oktober 2023


 

Stembureauleden en tellers gezocht

22 november 2023 kunt u stemmen voor de Tweede Kamerverkiezing. De gemeente Nijmegen is voor deze dag op zoek naar stembureauleden, -voorzitters en tellers. We zoeken vooral nog mensen voor de reservelijst. Ervaring leert dat we bijna altijd alle mensen op de reservelijst nodig hebben.  

Wie kan meedoen?

Iedereen die enthousiast is, achttien jaar of ouder is, niet uitgesloten is van kiesrecht en lichamelijk in staat is om een hele dienst te werken, kan meedoen. U werkt de vroege dienst (7.00 – 16.00 uur) of de middag-/avond dienst (15.45 uur – einde). Vooraf volgt u een e-learning waarin u alles leert over het proces. Verder is het handig als u stressbestendig en nauwkeurig bent.

Vergoeding

U krijgt een vergoeding als u meehelpt met de verkiezingen. De vergoeding is maximaal € 125. Staat u op de reservelijst en wordt u toch niet ingezet? Dan krijgt u een cadeaubon van € 25, als dank dat u toch beschikbaar was.

Helpt u mee? 

Meld u aan via onze website nijmegen.nl/meehelpenverkiezingen


 

OPROEP: Ooggetuigen bombardement gezocht!

De gemeente Nijmegen en de Evangelische Omroep (EO) werken samen aan een documentaire over het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944. Hiervoor zijn wij op zoek naar ooggetuigen die hun verhaal willen delen.

De documentaire 'de middag van 44' wil laten zien wat het bombardement betekende voor de stad. Daarom zijn wij op zoek naar mensen die destijds het bombardement hebben meegemaakt en hun ervaringen met ons willen delen. Deze persoonlijke verhalen willen we graag vastleggen en delen met een breed publiek. Zo kunnen we samen begrip en kennis vergroten over deze donkere, maar ook belangrijke periode in onze geschiedenis. Wilt u uw herinneringen delen? Of heeft u nog vragen? Neem dan contact op met regisseur Jos de Jager: jos.de.jager@eo.nl (telefoon: 06-20245839).


 

Wie wordt Nijmegenaar van het jaar?

Kent u een Nijmegenaar die Nijmegen in 2023 op een positieve manier op de kaart heeft gezet. Iemand waar we met z’n allen trots op kunnen zijn?  Nomineer deze persoon dan voor de ere-titel Nijmegenaar van het Jaar 2023.

De Nijmegenaar van het jaar is een onderscheiding voor een Nijmegenaar die in het afgelopen jaar een bijzondere prestatie heeft geleverd.

U kunt het hele jaar een kandidaat aanmelden, maar doe dat in ieder geval vóór 14 november 2023. Burgemeester Bruls reikt de prijs ieder jaar uit tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen.

Een kandidaat moet op het moment van uitreiking minimaal 18 jaar oud zijn. 

Aanmelden kan via deze pagina. 


 

Politieke avond

Vanavond is het Politieke Avond en de gespreksronde staat centraal. De Politieke Avond start om 18.00 uur. Op de agenda staan onder andere inspraak over verschillende onderwerpen en de stadsbegroting 2024-2027.

Stadsbegroting 2024-2027

De gemeenteraad bespreekt vanavond de stadsbegroting tijdens 5 gespreksrondes waarin verschillende onderwerpen aan bod komen. Met de begroting laat het college zien wat de plannen zijn en hoe ze het geld de komende jaren wil verdelen. De raad beslist of het geld ook daadwerkelijk zo verdeeld gaat worden en neemt naar verwachting op 1 november een besluit over de begroting. De digitale versie van de Stadsbegroting is te lezen op pcportal.nijmegen.nl  

De vergaderingen van de raad zijn hier live te volgen of later terug te kijken onder de betreffende datum.

Inspreken bij de gemeenteraad over een onderwerp? Neem dan contact op met de griffie: griffie@nijmegen.nl.

Wilt u maandelijks op de hoogte blijven van de agenda’s en onderwerpen van de gemeenteraad. Dan kunt u zich hier ook abonneren op de nieuwsbrief van de gemeenteraad. Afmelden kan op elk moment.


 

Verzoek N.E.C. principe-uitspraak Goffertstadion

Het college heeft het verzoek van voetbalclub N.E.C. om woningbouw toe te staan naast het Goffertstadion afgewezen. Het plan past niet in de unieke historische omgeving van het Goffertpark en het stadion. N.E.C. had om een principe-uitspraak gevraagd.

Als volgende stap wordt het scenario van de mogelijke verkoop van het Goffertstadion in de huidige staat zonder woningbouw verder uitgewerkt. Hierbij wordt de mogelijkheid van verkoop tegen een lagere koopsom meegenomen plus de afwikkeling van een aantal financiële kwesties  (instorting tribune-element en 2 langlopende regelingen). De financiële relatie met N.E.C, wordt in dit scenario uiteindelijk verbroken, vanuit het uitgangspunt dat N.E.C. bij Nijmegen hoort, maar wel op eigen benen. 

In het besluit van het college is ook de inspraak van belanghebbenden in de omgeving van het stadion meegenomen. 
De gemeenteraad neemt nog een besluit over deze principe-uitspraak. 

Lees hier Collegevoorstel 4.3 Verzoek N.E.C. principe-uitspraak Goffertstadion


 

11 oktober Coming Out Dag

Vandaag, 11 oktober is het Coming Out Dag. Elk jaar staat deze dag symbool voor dat iedereen mag zijn wie die is en wie die wil zijn, ongeacht seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Anders gezegd: we vieren dat iedereen mag zijn wie die is, en mag houden van wie die wil.  

Waarom Coming Out Dag?

Aandacht voor Coming Out Dag is nog steeds nodig. Lhbtiq+ personen krijgen namelijk nog vaak te maken met discriminatie, uitsluiting, of (online) haatreacties. Dit kan als gevolg hebben dat mensen niet (zichtbaar) zichzelf durven zijn, op straat, op werk, of bij hun familie. De gemeente Nijmegen vindt het belangrijk dat in Nijmegen iedereen mag zijn wie die is en mag houden van wie die wil. Het zijn wie je bent, openlijk of niet, vanaf wanneer en voor wie, dit is voor iedereen anders. Het gaat erom dat iedereen zich daar fijn en veilig bij voelt. 

Nieuwe regenboogvlag

Deze week zijn er in de stad meerdere activiteiten rondom Coming Out Dag. Ook hijsen inwoners en organisaties op veel verschillende plekken in de stad de regenboogvlag. Gemeente Nijmegen doet dit bijvoorbeeld bij de wijkcentra, sportaccommodaties, en aan de Stevenstoren. Er is een nieuwe versie van de regenboogvlag. Bij deze nieuwe vlag wordt er extra zichtbaarheid gegeven aan de positie van intersekse en transgender mensen, en lhbtiq+ mensen van kleur. De nieuwe vlag herken je aan het gele vlakje met de paarse cirkel (interseksevlag), de witte, roze en blauwe baan (transgendervlag), en de bruine en zwarte baan (aandacht voor lhbtiq+ mensen van kleur). Mocht je een regenboogvlag willen hijsen met Coming Out Dag, dan maakt het niet uit welke variant je gebruikt.


 

Vondst van de maand

In aanloop naar het nieuwe Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland lichten we elke maand een vondst uit het depot uit. Mensen die bij of voor het depot werken laten hun favoriete vondst zien. Deze maand de vondst van Joep. Hij is archeoloog bij de gemeente Nijmegen en laat een van zijn favoriete vondsten zien, een kannetje uit de vroege Middeleeuwen.

“In 2011 groef ik met collega’s een grafveld op uit de vroege middeleeuwen bij Lent. Het was een heel bijzondere opgraving. Niet alleen omdat de skeletresten van tientallen mannen, vrouwen en kinderen in de grond goed bewaard bleken. Maar ook omdat deze 6e eeuwse mensen met meerdere grafgiften waren bijgezet. Naast wapens en sieraden stonden in de meeste grafkuilen ook potjes van aardewerk.

Dit kannetje van oranje, ruw aardewerk trok me direct. Het is duidelijk gebruikt, misschien als waterkoker, omdat de buitenkant aangebrand is. Als aardewerkspecialist herkende ik meteen de herkomst, uit Mayen in de Duitse Eifel. Het is een vervolg op soortgelijke kannetjes uit de laat-Romeinse tijd. Hét bewijs dat de beschaving na de val van het West-Romeinse rijk in de 5e eeuw niet helemaal instortte. Het kannetje ligt heerlijk in de hand. De pottenbakker blijkt er een eigen ‘touch’ aan gegeven te hebben: binnenin op de bodem heeft die een spiraalvormige punt achtergelaten. Dichter kom je niet bij de maker van deze 1.500 jaar oude knipoog!”

Meer weten over de plannen voor het Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland? Lees het op de website.


 

Energiekadokaart voor kleine ondernemers in Nijmegen

Het wordt weer kouder en de zon gaat eerder onder. Dat betekent dat u als ondernemer waarschijnlijk weer meer energie gaat verbruiken. Speciaal voor ondernemers stelt de gemeente Nijmegen energiekadokaarten met een waarde van 250 euro beschikbaar.

De kaart is makkelijk aan te vragen en u kunt hiermee bij een webshop of bij de lokale bouwmarkten producten als tochtstrips, radiatorfolie, deurdrangers, energiemanagementsystemen en LED lampen aanschaffen. 

De kadokaarten zijn bedoeld voor kleine ondernemers die een pand hebben of huren buiten hun woonfunctie. Door het uitgeven van kadokaarten aan ondernemers stimuleert de gemeente pandeigenaren en huurders om over te gaan tot het nemen van energiebesparende maatregelen. Vraag de kadokaart snel aan want op is op!


 

Kunstgras van het Cruijff Court in Zellersacker wordt najaar 2023 vervangen

Het kunstgras van het Cruijff Court in Zellersacker in Lindenholt wordt vervangen. Dat gebeurt dit najaar nog. Uit de jaarlijkse inspectie blijkt dat het huidige kunstgras van het voetbalveld versleten is. De gemeente betaalt de kosten, met een bijdrage van de Cruijff Foundation. 

Lees hier Collegevoorstel 4.12 Vervanging kunstgras Cruijff Court Zellersacker