Datum:

Nieuwsbrief 17 april 2024


 

Gemeente minder goed bereikbaar op 18 en 19 april

Door technische werkzaamheden is de gemeente Nijmegen digitaal minder goed bereikbaar dan u van ons gewend bent van donderdagavond 18 april 18.00 uur tot en met vrijdag 19 april 23.00 uur. De Stadswinkel en het Steunpunt Stadswinkel zijn op 18 april ’s avonds en 19 april overdag gesloten. 

Vervangende openingstijden

De Stadswinkel (Mariënburg 30) is extra open op woensdagavond 17 april van 17.00 tot 20.00 uur.
Het Steunpunt Stadswinkel (Meijhorst 70-39) is extra open op maandag 22 april van 9.00 tot 17.00 uur.

Wat betekent dit voor u?

  • U kunt geen afspraken maken in de Stadswinkel voor donderdagavond 18 april en vrijdag 19 april. Het is ook niet mogelijk om langs te komen om uw paspoort of rijbewijs op te halen.
  • U kunt digitaal aangifte doen van een geboorte of overlijden. Spoedaanvragen pakken we direct op.
  • U kunt een product of regeling aanvragen via een webformulier op www.nijmegen.nl, wij nemen uw aanvraag op maandag 22 april in behandeling.
  • U kunt mailen naar de gemeente. Wij nemen uw e-mail op maandag 22 april in behandeling.
  • Bezoekersvergunningen voor parkeren kunnen gewoon worden aangevraagd.
  • Het digitale bouwarchief is toegankelijk. 
  • De meld- en herstel app werkt. 

Vragen?

Als u vragen heeft kunt u bellen met de gemeente via 14024.


 

Schonere lucht door minder houtstook

Een vuurtje maken kan gezellig zijn, maar stoken op hout zorgt ook voor veel vervuiling. Daarom wil de gemeente het terugdringen, en heeft dat vastgelegd in de ‘Aanpak houtstook 2025’. Het plan is onderdeel van het Uitvoeringsprogramma Luchtkwaliteit.

Bijna een kwart van alle fijnstof in de lucht in Nederland komt door het stoken van hout. Voor gezonde buitenlucht is het daarom verstandig om zo min mogelijk op hout te stoken. Dat wil niet zeggen dat een open haard of houtkachel altijd even slecht is; er zijn manieren om de negatieve effecten te verminderen. Zo wordt stokers aangeraden om alleen droog en onbehandeld hout te gebruiken, en de schoorsteen minstens 1 keer per jaar te laten schoonvegen. Onder het motto ‘word een sociale stoker’ kunnen gebruikers dus zelf veel doen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Toch wil de gemeente houtstook zoveel mogelijk beperken, en gaat daarom door met de subsidieregeling voor het verwijderen van het rookkanaal uit huizen. Ook is er een communicatiecampagne om gebruikers te informeren over de effecten van houtstook.

Meer lezen over houtstook? Bekijk de speciale website over het onderwerp, met tips om een sociale stoker te worden.

Lees hier Collegevoorstel 4.1 Aanpak houtstook 2025


 

Dodenherdenking op 4 mei

Dit jaar herdenken we de doden weer samen op het Keizer Traianusplein. Dat doen we in heel Nederland met 2 minuten stilte om 20.00 uur. In Nijmegen bieden we daarnaast een voorprogramma met een lokale herdenkingsdienst, stille tocht en kranslegging.


 

Wilt u klein wonen? En het liefst ook nog heel snel? Op NDW21 kan het!

Er zijn veel manieren om te wonen. Wat nou als u graag ‘anders’ wilt wonen? Bijvoorbeeld in een kleine woning? Op NDW21, Nieuwe Dukenburgseweg 21 kunt u zelf uw woning realiseren! Hier is ruimte voor 6 tot 8 kleine kant-en-klare woningen, die u zelf kiest en laat maken.

We zoeken mensen die van een uitdaging houden. En die het zelf realiseren van een kleine kant-en-klare woning aan willen gaan. Als u hier woont – op NDW21 – draagt u graag wat bij aan uw nieuwe buurt en wilt u wat betekenen voor uw nieuwe buren. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zoals dat de woningen hier maximaal 15 jaar mogen staan. Ook regelt u bijvoorbeeld zelf de vergunning, zorgt u dat de woning er eind 2024 staat en betaalt u een erfpachtcanon, een vergoeding voor het gebruik van de grond. 

Klinkt dit aantrekkelijk? Kom dan naar de informatieavond op donderdag 25 april

Laat u verrassen en inspireren tijdens de informatieavond als u uw eigen woonomgeving én kant-en-klare woning wilt kiezen en laten maken.

  • Wanneer? Op donderdag 25 april van 19.00 tot 21.00 uur
  • Waar? In het stadhuis (Korte Nieuwstraat 6, Nijmegen)
  • Aanmelden? Stuur een mail naar ndw21@nijmegen.nl 

Meer informatie over de procedure voor de uitgifte van de erfpacht vindt u vanaf volgende week  op nijmegen.nl/kleinwonen. Als u zich registreert op de website Kavels & Vastgoed gemeente Nijmegen,  ontvangt u alle updates over dit project.

Hieronder ziet u een plattegrond van het gebied.


 

Op zaterdag 27 april haalt Dar geen afval op

Op Koningsdag, zaterdag 27 april, haalt Dar in onze gemeente geen afval op. Op deze dag zijn ook alle milieustraten gesloten. Wilt u weten wanneer Dar langskomt? Kijk dan op de digitale afvalkalender in de Dar-app of op de website van de Dar.